Ik doe mee met 40 dagen bloggen, uitleg vind je hier, deelnemers vind je hier.

Op woensdag pluk ik een onderwerp uit de suggesties die we via mail toegestuurd kregen.

Wat zit er in jouw bloggersgereedschapskoffertje (plugins, tools,…)?

In mijn bloggersgereedschapskoffertje zit er nogal veel, heb ik de indruk.

Om te beginnen blog ik op een eigen domein, met een installatie van WordPress. Daarop draait een thema dat ik een tijd geleden eens aankocht bij CSSIgniter. Het kriebelt wel een beetje om eens iets anders te zoeken. (Meneertje Mertens fronst waarschijnlijk eens als hij dit leest, hij is degene die de radertjes achter de schermen draaiende houdt).

En dan is er een lijstje aan plugins:

  • AFS Analytics en JetPack voor de bezoekerscijfers (de laatste doet nog wat andere dingen maar voor mij is het vooral cijfertjes)
  • de obligate Akismet Anti-Spam
  • het contactformulier in de rechterbovenhoek is ook een plugin
  • er zijn de plugins voor de social media (de icoontjes rechtsboven en de buttons onderaan de berichten)
  • er is een plugin voor het invoegen van Youtube-filmpjes
  • er zijn een aantal plugins voor intern gebruik (berichten kopiëren bijvoorbeeld, of een broken link checker)
  • er is een héél belangrijke backup plugin
  • er is een mobile pack plugin die ervoor zorgt dat mijn blog er ook op je telefoon behoorlijk netjes uitziet.

Best een pak plugins! Hier geldt het “u vraagt wij draaien” principe: ik opper een suggestie of iets wat ik nodig vind of een idee, Meneertje Mertens gaat naarstig op zoek naar de juiste plugin en installeert die. Heel handig, vind ik.

En wat gebruik ik als “tools” om te bloggen?

Niet zo zot veel eigenlijk. Ik blog sowieso altijd in mijn browser. Alleen op vakantie valt dat al eens tegen want dan heb ik niet altijd een internetverbinding. Meestal schrijf ik dan een verslag in Microsoft Word. Hier is nog ruimte voor verbetering.

Foto’s (van de telefoontoestellen en van het fototoestel en andere bronnen) gaan op onze server, vandaar bewerk ik ze ofwel met Lightroom ofwel met een online fotobewerkingstool (de laatste tijd dit eenvoudige geval). Als ik eens veel foto’s online wil zetten, maak ik een fotoalbum in JAlbum, een programma waarvoor we een licentie gekocht hebben. Z’n geld meer dan waard, vind ik.

Tot voor kort deed ik niet aan blogkalenders en zo, maar nu met deze 40 dagen bloggen ben ik toch overstag gegaan. Omdat mijn Google Keep al propvol zit met vanalles en nog wat (weekmenu’s, recepten, patronen, onze reisplanning,…), ben ik daarvoor iets anders gaan zoeken. En dat werd Simplenote, een heel simpele manier om nota’s bij te houden. Niks niet leercurve, het wijst zichzelf uit maar wat voor mij essentieel is: het synchroniseert over verschillende apparaten, dus ik kan dit zowel op mijn laptop als op mijn telefoon gebruiken. Ik zou het wel wijs vinden moest er zoiets bestaan dat er wat frivoler uitziet met bloemetjes en krulletjes en kleurtjes en zo, maar ik vrees dat dat een utopische wens is (of dat ik daarvoor op papier zou moeten werken, maar daar heb ik voorlopig geen zin in).

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: