De komende week ga ik het hier eens uitgebreid hebben over gilets. Gileetjes. Vesten. Cardigans. Hoe je die dingen ook wil noemen.

In de winter draag ik vaak een giletje boven mijn kleed/t-shirt/trui en zo. Lekker warm. Mooi ook, vind ik. En dan komt automatisch de gedachte: zou ik dat zelf eens proberen maken? En dan groeit dat een beetje. Ga ik patronen zoeken. Denk ik over stoffen.

Patronen zoeken was zo simpel nog niet. Ik wil een klassieke gilet, geen lange vest (niet makkelijk onder mijn winterjas), geen wijde vest (idem), geen gilet zonder knopen of met een kraag, neen. Gewoon een simpele gilet.

Uiteindelijk gevonden: McCall’s M6803. Een goedkoop probeerstofje gekocht op het laatste Stoffenspektakel in Gent.

Aan de slag dan. Ik had op voorhand wel al een paar bedenkingen, maar ik zou het patroon eerst maken zoals het was, zodat ik nadien kon zien hoe het uitviel en hoe ik het kon aanpassen.

Het leek wel al vreselijk groot. Het bleek uiteindelijk ook vreselijk groot. En ik had dan nog een M genomen. Het lijf ging nog wel enigszins, maar de mouwen, daar zwom ik in.

De onderste boord eraf gehaald en vervangen door een gewone zoom, want het vest was veel te lang naar mijn goesting. En zo’n boord onderaan, eigenlijk is dat mijn ding niet en dat zag ik nu nog maar eens. De mouwen werden een stuk ingekort en versmald.

Uiteindelijk kom ik uit bij een gilet die nog aan de grote kant is, maar wel lekker warm en zacht. Wellicht ga ik dit gewoon thuis gebruiken.

DSC_0069

Achteraf bezien ben ik niet zo zot van die boord rondom rond de hals, ik heb het niet zo op dingen die te hoog komen in mijn nek. Deze gilet is toch niet echt geworden wat ik zocht.

Ik blijf het wel vreemd vinden, want mijn gilet is toch helemaal anders dan wat op de foto staat. En als een M al te groot is, hm?

DSC_0064

Waar ik wel tevreden van ben: de knoopsgaten! Deze keer goed gelukt zonder al te veel gevloek. De zakken: ik nam erg moeilijke maar wel mooie zakken. De zijn verre van perfect, maar zak 2 is al een stuk beter dan zak 1. Komt nog in orde.

En dan nu de clue van het ganse verhaal: toen ik voor dit artikeltje het patroon terug ging opzoeken op naaipatronen.nl, zag ik opeens staan: Herenvest in 4 variaties. WTF! Vandaar dat het zoveel te groot was! Maar miljaar zeg, dat ze dan godverdorie geen madame in zo’n vest op de foto zetten! *mompelmompelmompel*

Wordt vervolgd, met een gilet waar ik wel heel content van ben.

DSC_0060

Bijpassende collier van deBATjes, een mooie gehaakte ketting met steentjes die ik dagelijks als armband draag. Een sieraad dat op verschillende manier gebruikt kan worden dus!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

Zeg het eens?