Hoe ouder ik word, hoe meer moeite ik krijg met het verteren van melk, en zuivel in het algemeen. En dat vind ik jammer, want ik lust graag melk, en zuivel in het algemeen. Havermout met melk, ’s morgens. Melk in mijn koffie. Mijn vanilleyoghurtje in de voormiddag. Kaas (in vele soorten en variëteiten) op of bij mijn boterham.

Het meeste kan ik voorlopig nog wel verdragen. Of wil ik niet opgeven. Maar die melk bij mijn havermout, daar moest iets mee gebeuren. Dus ben ik maar melkvervangers gaan uitproberen. Hier en daar wat raad gevraagd, en eens wat gekocht om te proberen.

Bij deze, een geheel subjectieve smaaktest van de melkvervangers die ik uitprobeerde. Ik probeerde ze in de volgorde waarin ik ze hieronder zet.

Ik hield me trouwens aan wat er te vinden is bij de Collect & Go van de Colruyt. Voorlopig heb ik nog geen zin om biowinkels en andere te gaan afdweilen.

  • Sojamelk: grijze kleur, en smaakt naar karton. Afgevoerd!
  • Geitenmelk: vind ik niet echt lekker en daarbij, het ligt even erg op mijn maag als koemelk. Afgevoerd!
  • Hazelnootdrink: valt mee van smaak, maar smaakt zo’n beetje, euh, weet je wel, als je walnoten eet met het verdroogde velletje errond? Beetje bitter, beetje korrelig, er blijft iets in je mond hangen. Zo een beetje. Twijfelgeval.
  • Rijstdrink: mwa. Heeft niet echt veel smaak, maar dus ook geen smaak die tegenvalt. Ziet er wat waterig uit. Geurloos, kleurloos en smakeloos. Twijfelgeval.
  • Haverdrink: OK, dit begint er wat op te lijken. Best wel lekker. Nog niet echt van “oh” en “ah” en “dit is lekker!”, maar het kan ermee door. Wat meer smaak dan de rijstdrink, wel een beetje grijzig van kleur zoals de sojamelk, maar niet zo erg. Toch ook een twijfelgeval.
  • Amandeldrink: ik verwachtte toch iets meer dan een product dat in smaak en uitzicht nauwelijks verschilt van de vorige. Dus ook: beetje waterachtig, grijzig, en niet veel smaak. Nog een twijfelgeval.

Conclusie: twijfelgevallen en afgevoerden. Ik zal moeten kiezen tussen de twijfelgevallen. Ik vind geen van deze melkvervangers even lekker als melk. Wellicht wordt het haverdrink en amandeldrink.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?