Een reeksje met “zou je liever” vragen, elke donderdag eentje. Zo van die moeilijke en/of onmogelijke dingen waar je eigenlijk geen zinnig antwoord op kan formuleren. Maar ik ga het toch eens proberen.

Waarbij je “stadion” kan vervangen door gelijk welke plek waar een wedstrijd plaatsvindt van de sport die je het liefste ziet, uiteraard.

Zal ik voor wielrennen gaan? Natuurlijk ga ik voor wielrennen. Ik kijk erg graag wedstrijden thuis in mijn zetel voor TV, met een brei- of haakwerkje erbij, iets te drinken, en tussendoor een hapje. Zoet of hartig, maakt niet uit.

Maar we gaan ook heel graag ter plekke wielerwedstrijden kijken. Het nadeel is dan dat je veel minder ziet, alleen wat aan jouw neus passeert. Als er rondjes gereden worden, valt dat nog mee, maar als het een wedstrijd in lijn is, zie je ze één keer passeren en that’s it.

Als het over de Tour de France gaat, is dat wel veel meer dan de wedstrijd alleen. Het is een gans circus, met de weg die afgesloten wordt, tig teamwagens die passeren, de publiciteitskaravaan, nog een plethora aan auto’s en motoren allerhande, dan de wielrenners en het gekkenhuis van de teamwagens erachter. Bij een zware wedstrijd zie je een half uur later nog steeds renners passeren, bij een minder zware kan het zijn dat het peleton in één keer zoef voorbij is.

Afgelopen weekend ontdekten we dat Parijs-Roubaix een gelijkaardige ervaring is, je kan er een weekend op het parcours staan en je geen moment vervelen. De liefhebbers, de junioren, de beloften, de vrouwen, de mannen… ze passeren er allemaal.

In ieder geval, we gaan heel graag naar wedstrijden kijken. De sfeer is uniek, die kan je niet vatten in woorden. De verwachting, de opwinding, de stilte die neerdaalt kort voor de koers passeert… het is iets unieks.

Ik droomde er al heel lang van om dat eens met een mobilhome te doen, en in 2016 werd die droom werkelijkheid. Een huurcamper, dat eerste jaar met de nodige problemen, maar daarna huurden we bij een degelijk bedrijfje, en hebben we al zo veel plezier gehad. Af en toe gaan we op reis zonder koers, maar eigenlijk volgen we toch het allerliefste een rittenwedstrijd. Eén van de drie grote rondes.

En hoera, dit jaar is de Vuelta aan de beurt. Maar het wordt veel meer dan dat. Later daarover meer.

Maar: sedert we “the best of both worlds” kunnen combineren, zijnde een wedstrijd ter plaatse volgen in ons eigen huisje op wielen, zeg ik: doe mij maar de live wedstrijd!

En jij? Thuis in je comfortabele zetel of in een stadion (of waar de wedstrijd van jouw keuze zich ook afspeelt)?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

30 reacties

 1. Wedstrijden kijken ik liever niet maar ik sport erg graag zelf. Voor de tv zitten doe ik weinig. Een enkele keer voor een marathon maar dan bij voorkeur opgenomen om door te kunnen spoelen. Ik ben wel een paar keer bij de Rotterdamse marathon als supporter geweest maar dan vooral om bekenden aan te moedigen. Ik kijk dan ook wel naar de toplopers en ken wel de namen maar dat doet me niet veel. Ik lees wel graag sportanalyses en interviews in de papieren krant zolang het maar niet over voetbal gaat. Wat me wel boeit zijn de parcoursen ook van wielersport om daar dan een deel te gaan rijden of lopen en de uitdagingen ervan te zien.

  1. Ja, dat laatste, proberen we ook te doen. Ik heb een lijstje van alle hellingen van de Ronde van Vlaanderen, en daarvan hebben we er toch al wat afgevinkt. Al stappend, al fietsend krijg je me daar niet over.

 2. Het zegt mij allebei niks. Geen voetbal, geen wielrennen, niks.
  Helaas heb ik een wederhelft die alle koersen kijkt op TV. Ik kijk de Giro, de Vuelta en de Tour met een half oog mee van zodra de mooie landschappen in beeld komen. OP TV welteverstaan. Ik zou daar nooit live willen tussen staan.

  Ga je heel de Vuelta achterna? Da’s wel een mooi parcours.

  1. Zo hebben jullie toch een compromis gevonden onder elkaar om koers te kijken 🙂

   De eerste week gaan we niet doen, dat krijgen we niet voor elkaar binnen de gegeven tijd. We vertrekken via de Alpen, pikken er 2 ritten van TdF voor vrouwen mee, en rijden dan in een week naar het zuiden van Spanje. Week 2 en 3 van de Vuelta gaan we dan volgen.
   Portugal wil ik op een andere manier zien dan via de koers.

    1. Ik vrees van niet 🙂 Zeker in de zomer vind ik stadsbezoeken niet te harden, en we lezen ook te veel onaangename verhalen over diefstal bij de grotere steden. De natuur is ons ding 🙂

 3. Ik heb eigenlijk hetzelfde als jou: wielrennen zie ik graag op de tv, maar we zijn ook een keer naar de Tour de France wezen kijken en dat vond ik een geweldige ervaring.
  Voor de rest kijk ik vrijwel nooit naar sport.

 4. Laat mij maar lekker thuis kijken. in voetbalstadions staat de stemming me vaak niet meer. En hoezeer ik ook genoten heb van de sfeer en de beleving van wielerwedstrijden, die zijn me tegenwoordig te vermoeiend.

  1. Een voetbalstadion hoeft voor mij ook niet, en ik hou ook niet van voetbal, haha.
   De koers ter plaatse volgen, daar kruipt inderdaad behoorlijk wat energie in.

 5. Als ik al naar sport kijk, dan het liefste vanuit mijn luie zetel. Ik maak een uitzondering voor de loopwedstrijden waaraan het lief deelneemt.
  Ik ken trouwens weinig van sport, weet nog niet lang dat er bij lange loopwedstrijden pacers meelopen die andere lopers mee op sleeptouw nemen om op een bepaalde tijd binnen te komen. Zondag staat de marathon van Rotterdam op het programma van het lief, ook vanuit de zetel, maar supporterend voor twee dames die we kennen. Ik zal me ondertussen in stilte bezighouden 🙂 en hij zal ongetwijfeld heimwee hebben naar de tijd dat hij nog zelf deelnam.

 6. Sport moet je doén, niet kijken en voor de meeste sporten zul je me met een mes op de keel moet dwingen om te kijken, wáár dan ook. De enige uitzondering van een wedstrijd waarbij je het mes niet nodig hebt om me bij de TV te zetten is het ijsdansen op de schaats.

  1. Hahaha 🙂 Sport kan je ook gewoon kijken hoor, er is veel waar ik graag naar kijk. Maar geen voetbal. Kunstschaatsen vind ik ook mooi om zien. En België doet het goed op dat vlak momenteel.
   (is een mooie herinnering ook: mijn grootmoeder zag dat erg graag, en die legde me dan de regels zo’n beetje uit, zodat nu ook nog redelijk weet waarnaar ik kijk).

 7. Thuis want dan kan ik het beter volgen. Alhoewel de sfeer in een stadion kan heel gezellig zijn en langs de koers zitten ook. Maar toch liever op tv

 8. Voor de sfeer van een echte koers woon jij precies goed, want het mooiste speelt zich af in Vlaanderen. Voordeel van de tv is dat je overzicht hebt. Daarom is in de kroeg staan ná de doorkomst de beste plek.
  Een stadion is te druk. Daarvan ren ik hard weg.

  1. Zeker weten 🙂 We zoeken de minder drukke plekken op, en zo kunnen we echt genieten van de combo TV en live.
   Ik zou ooit graag eens de Zesdaagse in het Kuipke in Gent meemaken, maar krijg het toch wel wat benauwd als ik denk aan het vele volk en het bier en de zatlappen.

 9. ‘k ben geen grote sportfan dus ‘k ontzie me de verplaatsing enz…dan maar het comfort thuis (ook de alternatieven om maar met half oog te kijken) (of net de perfecte camerabeelden).

  maar soms kan ik me wel inbeelden dat live ter plaatse wel een enorme sfeerboost is en soms moet je het daarvoor doen.

Zeg het eens?