Een reeksje met “zou je liever” vragen, elke donderdag eentje. Zo van die moeilijke en/of onmogelijke dingen waar je eigenlijk geen zinnig antwoord op kan formuleren. Maar ik ga het toch eens proberen.

Een antwoord dat voor mij niet moeilijk is, maar ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

Zelf zou ik uiteraard liefst al mijn kleren naaien. Ik heb er al behoorlijk wat ervaring mee, en ik heb het nodige in huis. En ik doe het graag.

Maar begrijp me niet verkeerd: het zou wel een uitdaging zijn. Terwijl ik dit schrijf, is het meeste wat ik draag zelfgemaakt. Maar ik heb altijd iets aan wat niet zelfgemaakt is. Mijn onderbroek, broek, shirt met lange mouwen en vest zijn zelfgemaakt. Mijn bh niet. Nog nooit geprobeerd ook. Op zich zou het nog redelijk eenvoudig zijn omdat ik altijd sport-bh’s draag, maar toch, ik zou er met de nodige terughoudendheid aan beginnen.

Wat ik ook niet zelf maak, zijn mijn winterjassen. Ook dat zou toch wel voor de nodige stress zorgen.

Maar al de rest: no problem. Met plezier zelfs.

En jij? Eigen kleren maken of voedsel verbouwen?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

21 reacties

 1. Oei, als ik heel eerlijk ben, geen van beide. Ik ben vrij lui van aard en daarbij ook niet erg handig.
  Maar als ik toch zou verplicht worden, dan liefst zelf voor mijn voeding zorgen, want met naald en draad heb ik eerder een haatverbinding.

 2. Het hangt er natuurlijk vanaf of er een noodzaak voor is, als ik anders niets te eten zou hebben ga ik natuurlijk in de tuin van alles verbouwen. Maar als de noodzaak er niet is dan toch m’n kleding maken, heb ik vroeger veel gedaan dus dat moet wel lukken.

 3. Alles zelf maken lijkt me vreselijk. Sommige dingen zijn ook niet na te maken zoals sportsokken of erg lastig zoals bh’s. Verder draag ik veel zelfgemaakte bovenkleding.

  Zelf voedsel verbouwen het hele jaar door is een helse opgave omdat je ook met de wintermaanden zit waarin er weinig groeit en te oogsten valt.

  1. Kan me helemaal aansluiten bij je bedenkingen. Sokken en BHs zouden een uitdaging zijn. Warme winterjassen ook.

   Naast dat voedsel verbouwen zouden we ook nog veel moeten leren over hoe het te conserveren, zodat we de hele winter door eten hebben.

 4. Mijn eigen voedsel verbouwen, ik ben helemaal geen ster in zelf kleding maken, maar ben ontzettend graag in de tuin aan het rommelen. Iets zaaien en zien groeien en vervolgens oogsten ik hou ervan.
  Geen dilemma om een keuze te maken dit keer.

  1. Het graag doen is een heel belangrijke factor hierin 🙂 Ik tuinier eigenlijk echt niet zo graag. Bij het naaien word ik helemaal opgeslorpt door mijn bezigheid, en denk ik over niks anders na. Bij tuinieren heb ik dat niet, ik blijf teveel nadenken en vind dat vervelend.

    1. En dat is het gevoel dat je moet hebben, denk ik. Een beetje eigen vorm van mindfulness, helemaal in het moment zijn en over niks anders denken. Dat lukt me niet met tuinieren (en ik vind dat jammer), wel met naaien.

 5. Mijn eigen voedsel verbouwen en daar moetik niet over twijfelen. De kippen weten het niet, maar ze zijn een uitdoof scenario (liever vroeg dan laat en nee, ik doe ze niet in de pot). Na hen komt er een serre in dat kippenpark en daarnaast is er ook nog plek voor een moestuintje.

 6. Oei oei, ik vrees dat ik voor geen van beide zaken veel talent heb. Ik word het meest aangetrokken door het idee van zelf kleren te maken. Maar het zal een zwaar leerproces worden.

  1. Dat schat je op voorhand goed in, da’s al heel veel 🙂 (na zowat 10 jaar naaien vind ik het nog steeds een leerproces)

  1. In zo van die bakken uit oude paletten, inderdaad op tafelhoogte of nog iets hoger, zodat je rug niet hoeft te lijden. Is zeker een optie 🙂

 7. ook geen moeilijke voor mij: eigen voedsel verbouwen

  bij elke naaipoging (scoutsbadges op hemd naaien of knoop aannaaien) is het altijd gevloek volop tot al echt tranen toe.

  maar groeiende tomaten enz, die fotografeer ik, ik oogst met plezier…dus dan ga ik maar voor die keuze

  1. Als we eens afspreken, zal ik je eens leren hoe je een knoop moet aanzetten zonder je te ergeren of wanhopig te worden 😉 🙂

Zeg het eens?