De laatste week van het jaar. Zaterdag worden we wakker in Herbeumont. Straks rijden we naar Sedan (Frankrijk), maar eerst wil ik nog een wandelingetje maken naar de kapel die we zien vanop de camperplaats. Nu het even niet regent…

Ik kom van een kale reis terug, het wandelpad klopt niet, ik stap nog wat verder maar daar moet ik een steile talud af en daar heb ik geen zin in, zo op mijn eentje, zonder mijn wandelstokken (haha, wanneer neem ik die ooit eens mee, kieken). Ik ga toch nog eens het bos in, misschien kan ik wat verder een foto maken.

Een foto maken kan, maar er kan niet meer in de wegstaan: een lantaarnpaal, een verkeersbord, een paaltje met wandelroute, een affiche… zucht. Niet dan.

De camperplaats is wel rustig en aangenaam.

Tegen de middag rijden we door naar Sedan. Daar is een CCP camperplaats waar we vorige zomer waren, en Meneertje Mertens wil daar nog wel een nacht doorbrengen. Wat we onderweg ook al zagen: de Maas staat zeer hoog.

De kaai van de jachthaven is volledig onder het water verdwenen.

Daar lijkt een bootje verdronken.

Ter vergelijking, een foto van juli 2022:

Meneertje Mertens vertrouwt het zaakje niet. Het blijft regenen, en hij heeft geen zin om bij nacht en ontij in het stromend water wakker te worden.

Dus pakken we ons boeltje, en vertrekken terug richting België.

Maandag vieren we kerst met de oudere generatie, rustig en zonder lawaai van het jonge geweld. Het was lekker, het was gezellig, en iedereen keerde tevreden terug naar huis.

De pa van Meneertje Mertens vertelt een mopje, denk ik.

Dinsdag-woensdag-donderdag moet Meneertje Mertens nog werken, en cirkelen we rond in onze omgeving. We overnachten twee keer op onze eigen oprit, haha. Gewoon omdat we het leuk vinden, en ook omdat we geen zin hebben onze benodigde spullen naar binnen te verhuizen en daarna weer naar de camper. Woensdagnacht overnachten we in Bellem, en rijden daarna naar Deinze. Meneertje Mertens kan nog een halve dag nemen, en zo vertrekken we nog voor de middag naar Herbeumont. We willen er een wandeling maken en overnachten.

De camperplaats staat veel voller dan in het weekend, het is er druk. We horen vooral Nederlands, weinig Frans. Bij onze aankomst valt deze camper ons op. Oldskool hardrock baby!

Toen we de autosnelweg afreden, was het helemaal bewolkt, en wat verder begint het te miezeren. Daar gaat onze wandeling, denken we, maar dan beslissen we toch te vertrekken, regen of geen regen.

Het is een flinke klim naar het kasteel van Herbeumont, maar alleen al het uitzicht is die klim meer dan waard.

Komoot maakt het weer wat te bont met avontuurlijke wandelpaden. Toch voor mij: ik heb deze keer één van de twee wandelstokken mee, maar het is nat en glad en we laten de avontuurlijke afdalingen maar zo. We stappen nog tot aan het Viaduc de Conques en keren dan terug naar de camper. Ik heb moeite met het bewerken van mijn foto’s (grijs en duister), tegelijk realiseer ik me daardoor weer wat beter wat mijn eigen stijl is. Ik zal er nog wel wat verder mee vechten (en veel foto’s deleten), voorlopig alleen deze ene foto van het viaduct.

Vrijdag start onze vakantie zoals ze gepland was (hadden we de camper niet eerder kunnen oppikken) en verhuizen we naar de camperplaats van Fumay (Franse Ardennen, net over de grens), waar we gereserveerd hadden. Behalve verhuizen, hebben we geen plannen en maar best, het weer is weer zeer miserabel. Wind, regen regen regen.

Dat ziet er in Herbeumont zo uit:

en in Fumay zo:

Met onze snoet naar de Maas, die zeer hoog staat. De rest van de dag houden we ons in stilte bezig.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

14 reacties

  1. Het lijkt me geweldig om zoiets te doen in de winter. Overal stil en ruimte om te kamperen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de temperaturen? Kan je de camper altijd goed warm krijgen? En kan je dan ’s nachts zonder verwarming slapen of wordt het dan te koud? Het lijkt me echt wel enig, maar ik ken er duidelijk niets van…

    1. Er is nog een stukje toegevoegd aan mijn blogbericht, door technische problemen geraakte ik niet online.

      Het is dit weekend wel een stuk drukker, blijkbaar moest iedereen nog een beetje op gang komen in de kerstvakantie. Ofwel is camperen populairder met oud en nieuw dan met kerst.
      Voorlopig hebben we een beetje dezelfde weersomstandigheden als tijdens onze België reis van april/mei 2021. Toen is het ook vaak koud en nat geweest. Het is nu slecht weer, maar niet echt koud-koud. De camper is héél goed te verwarmen, er is verwarming op gas. ’s Nachts kunnen we nog zonder verwarming slapen, maar bij vriestemperaturen zal die wel af en toe moeten aanslaan, denk ik. We zijn ook voorzien met extra fleece dekens moest het ’s nachts te koud worden. We slapen zelfs met een dekluikje open voor wat ventilatie, anders vind ik het te benauwd.

      De mensen van de firma van de camper zijn nu op ski-reis met de camper, dus het kan zelfs in echt koude temperaturen.

    1. Ik antwoord meteen bij Matroos Beek, kan je daar meelezen. Er is ondertussen nog een heel kort stukje toegevoegd aan mijn blogbericht, ik geraakte met de laptop niet online door technische problemen.

  2. Het ziet eruit als een fijne kerst en een avontuurlijke vakantie. Ik kan je adviseren om eens trailschoenen te bekijken voor wandelen. Die hebben veel meer grip, ook zonder stokken. Ze zijn licht en drogen heel snel.

    Op foto’s valt het grijs op maar in het echt zie je toch meer. Het lijkt me prachtig daar.

    1. Dat is een heel goed advies. Ga ik eens opzoeken!
      Ik heb mijn wandelschoenen, maar ook een zeer gedegen stel rubberlaarzen dat heel makkelijk zit, en met ook een goed profiel voor de grip. Ze zitten makkelijk, en ik kan er een flink eind mee wandelen. Deze gebruikte ik de laatste keren met de vele modder.
      Mijn slechte zicht beperkt me ook in de meer avontuurlijke klimmen/afdalingen. Ik bevries gewoon uit angst dat ik ga vallen. Ik heb dus geleerd redelijk behouden te zijn in wat ik al dan niet doe, zeker als ik alleen op stap ben.
      Maar die trailschoenen: interessant. Ook wat betreft het licht zijn en snel drogen.

      Het is inderdaad prachtig hier, echt een aanrader. In elk seizoen denk ik.

Zeg het eens?