Al een hele tijd geleden kwam ik op Instagram foto’s tegen van Laetitia Freling (dit is haar website).

Ik vond de foto’s echt fantastisch. In het begin dat ik haar volgde, waren het vooral de kleuren van de Middellandse Zee, kleuren die we ook gezien hebben tijdens onze corona-reis. (hier in Martigues, juni 2020).

In het begin zag ik vooral seascapes zonder verdere elementen (klik hier voor een voorbeeld) en had ik geen idee hoe ze het voor elkaar kreeg. OK, ja, Photoshop natuurlijk, maar hoe? Photoshop intimideerde me en ik bleef er vooral ver uit de buurt.

Later kwamen er nog elementen bij in die seascapes (klik hier voor een voorbeeld) en toen begreep ik écht niet meer hoe ze het voor elkaar kreeg. Het heeft me lang geïntrigeerd. Echt, ik vind dit schitterend.

We gaan zo wat weg van de fotografie op zich, het heet niet voor niets fine art. Maar je moet er wel de juiste foto’s voor hebben.

Ik experimenteerde heel even met ICM (Intentional Camera Movement), dus het bewust bewegen van je camera tijdens het maken van een foto. Op de foute plaats, op het foute moment, wellicht, maar ik leerde er toch iets van. Niet aan zee, maar in de Gentbrugse Meersen, dacht ik.

Ik begon zo stilaan te denken om Photoshop toch maar eens te proberen, en kwam ondertussen ook een tutorial tegen, die ik netjes bijhield.

Een paar weken geleden begon ik er dan aan. Ik zocht me te pletter, maar het werkte niet bij mij. Frustrerend. Toen begon het me te dagen dat er enorm veel updates geweest zijn voor PhotoShop (en LightRoom en gerelateerde programma’s), en dit filmpje was een jaar oud.

Eens zoeken dus naar iets recenters. En hoera, dezelfde mens had een recenter filmpje.

Maar getverderrie, het werkte nog steeds niet. OK, de motion blur lukte perfect, maar de figuren erin? Nope. Ik kreeg er 2 voor elkaar, maar dat was puur toeval en ik wist niet hoe ik het voor elkaar gekregen had. Een derde keer lukte niet meer.

Ze zijn niet perfect, maar ik ben zo blij met deze foto’s! (de foto’s werden gemaakt eind mei/begin juni in Savudrija, Kroatië).

Maar ik ben koppig en vasthoudend en het moet goed zijn, dus ging ik verder op zoek. En eindelijk, EINDELIJK vond ik deze tutorial, en hiermee werkt het perfect. De techniek heet trouwens het Adamski effect of de Adamski blur.

En toen was ik vertrokken, haha.

Deze foto is er eentje van de Atlantische kust in Frankrijk ergens.

Er blijft nog zeer veel ruimte voor verbetering (vooral niet te hard inzoomen, haha), maar dit vind ik echt leuk.

En ook foto’s van thuis zijn wijs!

Wordt vervolgd, daar mag je zeker van zijn!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

19 reacties

 1. Ik hou ook van die speciale beelden. Photoshop kan veel realiseren, op mijn laptop heb ik enkel Photoshop Elements van 2013, de mogelijkheden zijn te beperkt zie ik nu. Het probleem van selecteren is daar al een grote uitdaging. Ik geniet hier wel mee.

 2. Ik ga het je niet nadoen, dat niet, maar het is inderdaad een prachtig resultaat.. .en zo zie je maar,
  “oefening baart kunst” is een zeer geldig spreekwoord. “aanhouder wint” is ook zo eentje 🙂

  Mooi gedaan meis!!

 3. Heel interessant om te lezen. Ik heb ooit vroeger met photoshop gewerkt toen ik een fotografiecursus volgde aan de Volksuniversiteit. Daarna er niks meer mee gedaan. Misschien toch weer eens proberen want de huidige mogelijkheden binnen Google zijn zo beperkt

  1. Als je de basis al kent, dan zal je er zeker me aan de slag kunnen.
   Ik gebruikte als we op reis zijn altijd PhotoScape X, daar kan je wat meer mee dan met Google, maar het is niet té moeilijk om ermee te beginnen.

 4. Photoshop heeft oneindig veel mogelijkheden en het vergt vooral veel tijd en oefenen om alles onder de knie te krijgen… denk zelfs dat er niet echt iemand is die ALLE mogelijkheden van het programma door en door kent (woorden van een specialist waar ik ooit onderricht van kreeg).
  Doch, zo te zien ben je al heel goed bezig en de resultaten mogen er best zijn !

  1. Dankjewel! 🙂
   Inderdaad, ik denk niet dat er iemand is die echt alles van Photoshop kent. Ik vind het wel fijn om uit te proberen en te oefenen 🙂 (en youtube filmpjes met uitleg te kijken, dat ook)

  1. Dankjewel 🙂
   Voor foto’s zonder onderwerp, enkel de zee en horizon en evt zon, is het niet moeilijk. Als er een onderwerp bij komt kijken, dan is het een stuk minder eenvoudig, inderdaad.

 5. Voor een keer best leuk om er iets bijzonders van te maken. Gelukkig heb je ook altijd een hoop te vertellen want bij alleen mooie foto’s ben je natuurlijk snel uitgepraat wanneer je niet diezelfde hoby hebt, mooi, prachtig…. en dan nog wat superlatieven gaan snel vervelen.

Zeg het eens?