We moesten er eens op uit gisteren. Naar ’t zeetje. Naar Frankrijk. En zo gingen we nét over de Franse grens naar Bray-Dunes.

Het bleef droog, gelukkig. Het was grijs, minder gelukkig. Maar de wolkenpartijen waren mooi, gelukkig. En zo kon ik de hoofdpijn wat uit mijn hoofd laten waaien.

We hebben ons wel het hoofd lopen breken. Wat is dit in godsnaam?

Hebben die geweren??

Ja, die hebben geweren. We hoorden zelfs een tweetal keer een schot.

En wat doen die vogels daar?? Echt, we konden er niet aan uit.

Tot ik op de terugweg eens wat beter ging zoeken. Ja, dat zijn jagers. En de vogels, dat zijn lokvogels. Waarop schieten die dan? Op meeuwen of wat? Dat kan toch niet? Wie eet er nu meeuwen? Of schieten die gewoon voor het plezier van het schieten?

Het is nog veel triestiger dan dat. Die jagen op wulpen en grutto’s. Ja, grutto’s en wulpen, waar men in België én Nederland zoveel moeite voor doet om de populatie weer op peil te krijgen.

Ik vond er verschillende artikels over, zowel Vlaamse als Nederlandse, over de jacht in Frankrijk op deze vogels. Ze dateren allemaal van 2018, maar er is duidelijk nog niks veranderd. En je hoeft er geeneens ver de grens voor over, De Panne ligt op een boogscheut, je ziet de gemeente liggen vanwaar deze mannen zaten.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

11 reacties

  1. Ik wist het al. Maar dit soort dingen is toch werkelijk om van uit je vel te springen. En wij hier in Fryslân maar ons uiterste best doen om de laatste grutto’s te behouden … 🙁
    Dan kan de EU met allerlei mooie milieu- en klimaatplannen komen, maar zo lang dit soort idioterie door kan gaan, gaan we met zijn allen naar de gallemiezen. ;-(

  2. En dan hebben we het over een verenigd Europa, waar men in het éne land af mag knallen wat in het ander land beschermd wordt.
    Maar de wolkenpartijen zijn prachtig, véél mooier dan een strak blauwe lucht.

Zeg het eens?