Gezien bij Tinyblogt, oorspronkelijk van Liesbethblogt. Een oud beestje, maar sommige dingen sleep ik lang mee in mijn inspiratielijstje, deze omdat ik ‘m nogal uitgebreid vind om in te vullen.

Hoeveel boeken wil je dit jaar lezen? Heb je daar een planning/uitdaging voor?

Mijn doel is 26 boeken per jaar. Dat doel is voor mij makkelijk te behalen, en dat wil ik ook zo houden. Lezen hoeft absoluut geen uitdaging te zijn, maar iets waar ik plezier in heb. Ik hou vooral bij op Goodreads wat ik lees om dubbels te vermijden. Mijn geheugen is niet altijd even onfeilbaar, en dit is een handig hulpmiddel.

Welk boek zou je graag weer voor het eerst lezen?

High Fidelity van Nick Hornby. Moet zalig zijn om dat boek te kunnen lezen zonder enige voorkennis en dan zoveel moois ontdekken.

Welk boek vind jij super maar veel anderen niet?

Misschien wel Een klein leven van Hanya Yanagihara. Ik vond het prachtig, maar ik hoor van anderen dat ze het te langdradig vinden, en te zwaar. Misschien hou ik wel van langdradige boeken (zie ook: John Irving en Lord of the Rings). Ik denk er al lang over het eens opnieuw te lezen.

Kan je leven zonder bibliotheek?

Euh, ja. Ik ga al lang niet meer na de bibliotheek, zeker sedert ik (al meer dan 10 jaar denk ik) e-books lees. Maar, even nuanceren: onze samenleving kan niet zonder bibliotheken. Het is niet omdat ik er zelden nog kom, dat er geen bibliotheken moeten zijn. Wel integendeel.

Welke boekverfilming is beter dan het boek?

Moeilijke. De verfilming van High Fidelity vond ik zalig, maar is niet beter dan het boek, want het boek is even zalig. The Perks of Being a Wallflower? Mwaf. Idem. Zowel de film als het boek hebben hun specifieke goede dingen. En zo gaat het wel vaak vind ik, met verfilmingen. In beide valt vanalles te ontdekken.

Wat is het gekste wat je ooit in een boek bent tegengekomen?

Ik kan me niet direct iets voor de geest halen buiten een boodschappenlijstje. Maar ik kan hier wel vertellen dat ik in alle stilte soms heimwee heb naar de tijd je in de bibliotheek een wereld van stilte betrad, met vast tapijt en enkel gefluister, dat je door fichebakken moest zoeken om iets op te zoeken. Dat er een kaart achterin het boek zat, die afgestempeld werd. Naar de bibliotheek in de tijd dat die aan de Kouter zat, in het gebouw waar nu Standaard Boekhandel is.

Welk boek (of boeken) wilde je héél graag hebben maar staat alsnog ongelezen in je kast?

Dit boek of deze boeken hadden geen vervolg moeten krijgen. 

Deze twee sla ik over.

Favo boekwinkel en waarom?

Zoals gezegd, ik lees al jaren e-books, en kom zelden nog in een fysieke boekenwinkel. Ik koop mijn boeken online, bij Bookspot, of Bol, of soms Amazon. Shame on me, ik weet het.

Je hebt nog 100 ongelezen boeken in de kast staan, hoe bepaal je welke je gaat lezen?

Ik vind dat altijd erg moeilijk (van boeken in de kast maak ik boeken in mijn e-reader). Teveel keuze maakt me besluiteloos. In mijn e-reader vind ik het gemakkelijk gewoon het volgende boek uit het lijstje te kiezen.

Welk boek van je boekenlijst voor school herinner je?

Ik herinner me The Unbearable Lightness of Being van Milan Kundera, in het eerste jaar denk ik van mijn opleiding in het hoger onderwijs. We moesten een Engels boek lezen, en ik koos dit. Ik vond het prachtig, trouwens. Achteraf viel de leerkracht Engels compléét uit de lucht: stond dit boek op de lijst? Dat kan toch niet? Het is een vertaald boek! Maar ze moest er zich bij neerleggen, want het boek stond wel degelijk op de lijst. Mijn zoon is niet vernoemd naar Milan Kundera trouwens. Ik vond (vind) het gewoon een mooie naam.

Heb je nog boeken uit je jeugd?

Natuurlijk. Er staan er hier nog veel, en ik hoop dat de kleinkinderen er een paar gaan lezen. De kleine Lord, bijvoorbeeld, en De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett. Waarschijnlijk zit op zolder nog een pak boeken uit de Junior boekenreeks van uitgeverij Lannoo. Ot en Sien, vond ik ook zo mooi. Jip en Janneke natuurlijk, en andere boeken van Annie M.G. Schmidt. Ach, er is zoveel. Het grote kabouterboek van Rien Poortvliet! (hoewel dat niet echt een kinderboek is).

Wat doet je afknappen op een boek?

Teveel krachttermen, teveel smerigheid, teveel nihilisme, teveel vuilspuiterij. (denk: Herman Brusselmans) (van Het smelt van Lize Spit kreeg ik het ook gigantisch op mijn heupen)

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Waaraan ik denk bij deze vraag is: de boekjes van Dick Bruna. Als klein kind (derde kleuterklas denk ik, max eerste leerjaar) met mijn ma en Hilde naar de bibliotheek van Wondelgem, daar tussen de boeken lopen, en boekjes kiezen van Dick Bruna. Die boekjes waren naar ik aanvoel veranwoordelijk voor mijn liefde voor lezen. Ik vind het dus ook wel belangrijk die liefde voor boeken door te geven. Of op zijn minst te proberen.

Leen je je boeken uit en zo niet hoe vertel je dat?

Mijn boeken heb ik altijd graag uitgeleend. En ik krijg het vliegend sch**t van de kopieerbeveiliging die nu vaak op e-books zit. Kijk, ik snap het hè, het is net als met muziek. Kopiëren en verspreiden is de hel en niet koosjer. Maar dat ik een boek dat ik kocht niet aan iemand anders kan “uitlenen”, de facto geven natuurlijk, vind ik ook niet juist. Ik gaf vroeger mijn papieren boeken aan wie ik wilde. En nu zou dat niet meer mogen? Nee, ik heb het daar moeilijk mee.

Wat is het meest opvallende boek/titel in je boekenkast of in je bezit?

Hm, ik kan niet meteen iets bedenken. Wel dat ik boekomslagen soms zo mooi vind, dat ik het boek koop, omdat ik denk dat het boek dan ook wel goed moet zijn. Valt soms mee, valt soms tegen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

28 reacties

 1. Ik hou énorm van de sfeer in een bib, sommige zijn zo prachtig authentiek!, helaas niet hier in Sint -Niklaas , en van snuffelen tussen boeken en lezen uiteraard.
  Wat een zin 😦

 2. Helaas ben ik niet meer zo’n lezer tegenwoordig. Korte stukjes zoals blogs lezen gaat nog wel, maar pagina’s tekst willen er niet meer in. Dan gaan de letters teveel dansen voor mijn ogen en zakt de concentratie weg. Maar een mooi fotoboek, heb ik nog wel graag in handen om wat te bladeren. 🙂

 3. Lezen lijkt bij mij verleden tijd. Ik kan me niet meer concentreren op een boek, zelfs niet op een onnozele feelgood. Spijtig wel, want ik las vroeger zo graag en veel.

     1. Ik ben de laatste week weer niet het meest aangename mens. Veel pijn ook in mijn mond door de prothese die ik niet meer verdraag. Blijft een groot probleem.

      1. Aanhoudende pijn én aanhoudend slecht slapen kunnen zorgen voor een horrorhumeur. Ik begrijp. Ik hoop dat het weer wat mag beteren.

       1. Morgen nog maar eens naar de tandarts en zien of hij een andere oplossing heeft, een ander soort prothese. Al weet ik niet of dat soelaas gaat brengen want mijn mond verandert nog elke dag.
        Doe mijn schrijfsels maar weg hé Anne. Is niet bepaald iets voor op je boekentic-tag.

        1. Ik wens je succes. Alhoewel ik weet dat de kans klein is. Maar je weet nooit hè. Probeerdegijnie, genètgijnie zeggen ze in Gent.
         Maar nee gij, dat mag gerust blijven staan.

 4. Ik lees dit graag. En ook boeken natuurlijk. Iedere avond in bed lees ik op mijn e-reader. Daarnaast koop ik ook af en toe een boek voor overdag. Daar doe ik dan meestal heel lang over. In de vakanties lees ik wel veel meer. De liefde voor boeken, is net als bij jou als kind al ontstaan. In het dorp hadden we een kleine bieb die op zondagochtend open was. Die geur, die keuze, die sfeer. Om die reden neem ik op school de leerlingen vaak mee naar de schoolbieb. Nu vragen ze er zelf al om! De sfeer is daar zo goed.
  Net als jou heb ik een hekel aan ‘Het smelt.’ Ik kocht het boek en heb het nooit uitgelezen. Zo niet mijn ding. Die afbeelding van Tiny, spontaan maakt mijn hart een sprongetje. Nog steeds ben ik verliefd op die boekjes. En natuurlijk alles van Annie MG Schmidt. ‘The Secret Garden’ heb ik ook zo graag gelezen, nog steeds droom ik van die tuin. ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ las ik ook, het is zo lang geleden dat ik het een beetje kwijt ben waarover het precies ging.
  Ja, Milan is zeker een mooie naam.

  1. Onlangs hebben de kinderen van de scholen in Sint-Amandsberg actie gevoerd omdat hun bib gefuseerd zou worden. Dan moesten ze veel verder gaan naar de bib, en dat zou dan niet meer kunnen. Actie geslaagd, bib blijft open, kindjes gaan dus nog steeds klassikaal regelmatig eens naar de bib. Vind ik net als jij heel belangrijk om hen de liefde voor boeken bij te brengen.
   We vertonen veel leesovereenkomsten 🙂

 5. Je kunt je Ebook natuurlijk óók wel uitlenen maar dan moet je de reader er óók bij geven en zit je zelf zonder leesmogelijkheid Misschien is tijdelijk van reader wisselen een optie om boeken van elkaar te lezen.

  1. Als je reader en e-book uitleent, leen je meteen ook een toestel van pakweg 100 euro uit hè 🙂
   (dat gezegd zijnde, mijn reader gaat ondertussen al meer dan 10 jaar mee, onverwoestbaar is dat ding)

 6. Lezen is mijn grote passie. En sinds dit jaar ben ik ook weer lid van de Bibliotheek fysiek in ZeeuwsVlaanderen en ook digitaal van Zeeland voor de luisterboeken en e-books. En de oude bibliotheken in universiteiten en kastelen zijn zo mooi
  Maar ben ook best trots op mijn eigen biebje thuis

 7. Superleuk dat je mijn tag hebt ingevuld en ja beetje oud maar niet verouderd toch? Wel geschreven voor mensen die ook ‘echte’ boeken lezen, geen veroordeling dat je ze koopt op de genoemde websites, ebooks hebben echt voordelen. Het mag er zijn zoals jij de bibliotheek omschrijft zeg maar, vind ik mooi. Maar die beveiliging daar haakte ik af, 25 euro betalen en dan nog niet eens 1 ander mensch het kunnen laten lezen. Thx voor het invullen!

  1. Zeker niet verouderd, en ik schrijf graag over boeken 🙂
   Ik hield zielsveel van mijn eigen bibliotheekje, we hebben er bij onze verhuizing toch een derde van meegesleept naar hier. De rest is weg. Gelukkig ook deels geschonken aan lieve dames die er nu zelfs nog plezier aan hebben. Zelf ben ik overgeschakeld op ebooks omdat mijn slechte ogen er veel beter mee omkunnen, ik kreeg moeite met lezen in bed (waar ik voornamelijk lees). Ik zou nu niet meer zonder kunnen.
   Maar soms mis ik dat gevoel van een “echt boek” nog, dat is wel zeker.
   (en gelukkig zijn er “omwegen” om die beveiligde boeken toch te kunnen doorgeven, hehe)

 8. amai, ‘k heb indruk dat jij veel zwaardere boeken leest dan ik. Bij mij moet het allemaal vluchtig, licht en vlot zijn, maar ze blijven dan ook niet hangen.

Zeg het eens?