Zo’n grid met de beste 9 foto’s van het jaar van Instagram, dat vind ik altijd wel leuk.

Nu gaat het eigenlijk niet om de “beste” foto’s, maar de foto’s met de meeste likes. En Instagram is op dat vlak niet leuk meer. Het aantal volgers stagneert, het merendeel van je volgers ziet je foto’s geeneens. Ben je een kleine garnaal, dan blijf je een kleine garnaal. Daarbij heb ik eens een periode niets gepost, en dan stuikt het aantal views ook in elkaar. Vandaar dus het overwicht aan foto’s van de Gentbrugse Meersen.

Soit. Maakt nie uit. Vaak zijn de meest gelikete foto’s toch ook de mooiste foto’s. In dit geval is de meest gelikete foto ook één van mijn favoriete foto’s van het jaar.

 1. De gestreepte dame van Breskens, oktober.
 2. Gentbrugse Meersen, januari.
 3. Gentbrugse Meersen, januari.
 4. Otto! oktober.
 5. Een foto gepost in een bui van nostalgie. La Roque-sur-Sèze, zomer 2019.
 6. Lievegem, juni.
 7. Villasavary (Frankrijk), juli.
 8. Gentbrugse Meersen, januari.
 9. Sneekermeer, juni.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

16 reacties

 1. Goh, vind je die likes echt belangrijk? Ik niet hoor. Ik heb er ook nooit meer dan 9 of 10. Ik zet er foto’s op omdat ik ze goed vind, of grappig, of whatever, maar ik doe dat wel in de eerste plaats voor mezelf.

  1. Ergens wil ik wel wat terugkrijgen ja, zeker op Instagram. Ik ga niet zeggen dat ik er wakker van lig of dat ik er ongelukkig van word 🙂 maar het mocht toch wel iets meer zijn. En het is vooral het “systeem” dat me stoort, het algoritme, waarmee bepaald wordt wie en wat gezien wordt, dat om de haverklap verandert en waar je 0 vat op hebt.

 2. In dat opzicht geeft Instagram weinig voldoening, vind ik. Tenslotte is het geen fotoboek voor jezelf maar iets dat je wil delen met anderen. Een SOCIAAL medium heet zoiets, geloof ik.

 3. Bloggen blijft nog altijd véél en véél leuker, vind ik persoonlijk. IG gebruik ik bij gebrek aan tijd, omdat ik zelf snel iets wil delen. In de laatste plaats om ‘likes’ te krijgen, al is dat mooi meegenomen. Het zou beter ‘a-sociale’ media noemen, als je ’t mij vraagt.

  1. Ja, soms is het echt wel a-sociale media. Ik probeer op IG enkel mensen te volgen de mooie en/of betekenisvolle foto’s posten. De rest is voor Facebook 😉

 4. Ik plaats haast niets meer op instagram. Ik kijk nog wel als bv mijn dochter een weekendje weg is zoals nu, dan plaatst zij daar foto’s… Ik heb er zelf niet zo’n zin in, kost zoveel tijd. Bloggen vind ik leuker

  1. Ik vind bloggen ook “tijdlozer”. “Duurzamer”.
   Momenteel ben ik ook weer in een periode dat ik niks post op IG, kruipt inderdaad veel tijd in en ik heb geen zin.
   Bij mijn zus is het ook wel fijn volgen als ze weg zijn met de boot, maar die post alleen dan. En mijn dochter is natuurlijk ook leuk om volgen.
   Ach, misschien komt de goesting wel eens terug 🙂

 5. Ik gebruik IG, maar veel gebeurt daar inderdaad niet. Op Facebook wil ik het dan liever niet delen, wegens te onoverzichtelijk ofzo. Prachtige foto’s. Nummer 6 vind ik echt wauw!

 6. Mooie foto’s!!!
  Ik ben ook verbaasd over hoe weinig mensen mijn foto’s nog liken. Ik denk dat een andere verklaring de stories zijn, dat wordt volgens mij veel meer gebruikt dan de foto’s.
  Ik maak geen best 9 meer op IG. Of ik moest het straks niet kunnen laten om er gewoon zelf eentje te maken met de foto’s die ik zelf het mooiste vond van afgelopen jaar.
  Want bij mij worden vooral mijn #vintagemie-foto’s geliked. En dat vind ik zelf ook toffe foto’s, maar die heb ik zelf niet gemaakt en zijn vaak al zeer oud. (ik plaats vaak op zondag een foto waar ik op sta van vroeger). Die best ç zou alleen maar daar uit bestaan denk ik.

  1. Dankjewel 🙂
   Een andere verklaring zijn inderdaad de stories, én de reels. Instagram wil blijkbaar meer nadruk leggen op die filmpjes.
   Zelf een best 9 samenstellen lijkt me ook wel leuk. Zoals het bij jou is, is dat inderdaad niet echt representatief.

 7. ik krijg wel aan slakkentempo nog steeds volgers bij maar ‘k krijg laatste jaar veel minder likes. Tja, ‘k begin Instagram toch meer en meer als een soort zen overzicht voor mezelf te beschouwen dan iets anders.

  ’t is bij jou alleszins een zeer mooi overzicht waar je ook zen van wordt.

Zeg het eens?