Vragen beantwoorden, dat doe ik graag. Dus zocht en vond ik vragen. In de vorm van de vragenlijst van Proust (die je ook regelmatig in De Morgen aantreft trouwens). Elke week beantwoord ik één vraag.

Deze vraag is voor mij ook niet echt makkelijk, ben geen uitgesproken liefhebber van de schilderkunst.

Wie is je favoriete schilder?

Ik ga het toch wel zoeken onder recente schilders. Salvador Dalí bijvoorbeeld. René Magritte. Piet Mondriaan.

Pop art ook. Andy Warhol. Roy Lichtenstein. Keith Haring.

(voorbeelden van schilderijen durf ik hier niet te zetten, schrik van copyright issues en zo).

En ik denk dat ik het daarbij laat.

Misschien nog een verhaaltje, als uitsmijter. Lang geleden, het was 1986 denk ik, ging ik met een vriendin op reis. We reden met zo’n goedkoop treinticket Duitsland door, overnachtten in jeugdherbergen, bezochten steden en musea en zo. En Frau Schnell. Een lieve Duitse dame bij wie we een paar dagen in Wiesbaden doorbrachten. Mooie herinneringen aan. Onze eerste stop was Keulen. Heerlijke stad, mooi en gezellig. We bezochten er het Museum Ludwig, het museum voor moderne kunst. Prachtig museum. Er was een kamertje waarvan de muren volledig beschilderd waren, en dat is me altijd bijgebleven. Veel blauw, water denk ik, en ik ging volledig op in dat kunstwerk. Het was een vreemde ervaring, en ik vond het meer dan indrukwekkend. Ik herinner me al lang niet meer van wie het was. Hoewel ik denk dat ik nog een catalogus heb van het museum toen, misschien moet ik die eens doornemen.

Wie zijn jullie favoriete schilders?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

9 reacties

  1. Net zoals Myriam ben ik fan van Monet, juist omwille van het romantische karakter. Maar ik zag ook al prachtige moderne kunst, maar ik onthoud zo moeilijk namen….. En van mooie Straatgraffiti kan ik ook echt genieten.

  2. Misschien heb ik niet echt een favoriete schilder, maar meer een favoriete stijl. Jugendstil vind ik prachtig.Ik heb niet zoveel op met moderne schilderkunst al komt er wel eens iets moderns voorbij dat me aanspreekt. Maar als regel vind ik het niets.

  3. Nu ben ik wel heel benieuwd naar dat kunstwerk waarover je spreekt.
    In de Latijnse lessen kregen wij ook heel veel schilderijen en kunstwerken die we moesten leren kennen. De renaissance is me daarbij het meest bijgebleven, waaronder Michelangelo’s werk. Maar ook andere schilderen die te maken hebben met de Romeinse mythologie bleven me bij.

  4. oooh je mag me een dag of zo in een museum opsluiten. Het liefst uit de periode 1800-1950.

    Als tiener fietste ik ook door Latem en sprong ik binnen in de musea van Gust De Smet enz. ‘k vind het ook opvallend dat niemand Roger Raveel hierboven in de comments oplijst.

Zeg het eens?