Vragen beantwoorden, dat doe ik graag. Dus zocht en vond ik vragen. In de vorm van de vragenlijst van Proust (die je ook regelmatig in De Morgen aantreft trouwens). Elke week beantwoord ik één vraag.

Weer een leuke vraag deze week, vind ik.

Waar zou je wel willen wonen?

Mijn eerste gedacht is: Australië. Het land waar ik al 35 jaar van droom. Australië is groot, waar in Australië? Misschien in de buurt van Melbourne. Lijkt me een mooie en gezellige stad. In een buitenwijk, dat wel. Of er een eindje buiten. Geen zin meer om in de stad te wonen. Lijkt me zeer aangenaam in de omgeving van Melbourne. Kalorama, zag ik al veel foto’s van. Lijkt me wel wat. Met kookaburra’s in de bomen van mijn tuin. Of, vermits we dromen en ik geen rekening hoef te houden met de beperkingen van de realiteit: in de omgeving van Perth. Waar het verzengend heet kan zijn. Maar echt, loei- loeiwarm. Het spreekt me ook aan. De leegte, het landschap, de hitte.

In Nieuw-Zeeland zou ik ook wel willen wonen. Ergens dichtbij de oceaan. Zo’n verlaten omgeving, waar hier en daar een huis staat tussen de bomen, vlakbij de ruwe kust. Lijkt me echt heerlijk. Of in the Bay of Plenty. Wie zou nu niet in de Bay of Plenty willen wonen?

Omdat ik het nooit bij één of twee kan laten: nog eentje. In Frankrijk. Zo ergens in het hol van pluto, in zo’n huisje aan een spoorweg. Waar ik de bareel moet bedienen van de trein die er elke twee uur langskomt. En ondertussen genieten van de tuin en de dingen die ik graag doe, en genieten van het landschap. Heerlijk. Bareelwachter dus. Lijkt me een fantastische job. Ergens in de buurt van Brassac-les-Mines bijvoorbeeld.

Maar goed. Genoeg gedroomd. Ik ben content waar ik nu woon. Meer dan content. Echt letterlijk elke dag zeggen we tegen elkaar: we zitten hier goed! Met een brede grijns. Het is een beetje van een inside joke geworden. Een grapje van elke dag. Uit puur contentement.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

35 reacties

 1. De verdere wereld heeft prachtige plekken. Maar eigenlijk ben ik tevreden met een vergezicht op water en groen, rustig en toch niet te ver van de bewoonde wereld. Ik zou dan gewoon mijn huis oppakken en daar neer ploffen.

 2. Heel mooie plaatsen noem je daar op! Vroeger hebben we ook vaak gefantaseerd over waar we zouden willen wonen. Maar uiteindelijk blijven de meeste mensen toch plakken aan een regio waar de familie dichtbij is. Gesteld dat we totaal geen familie zouden hebben, zouden we graag in Azië verblijven. Op het platteland, in een simpel huisje met zicht op rijstvelden, de prachtige ondergaande en opkomende zon, de warmte van de plaatselijke mensen.

  1. Ja, kijk, wat een mooie droom ook hè! Het is een droom, je weet dat je hem nooit zal uitvoeren (net als ik met mijn Australië en Nieuw-Zeeland want ja onze kinderen en kleinkinderen), maar het is heerlijk om te kunnen dromen.

 3. In Nieuw-Zeeland zag ik me ook nog wonen, maar het is natuurlijk wel heel erg ver van vrienden en familie in België. Leuk dat jullie zo content zijn met de huidige woonst.

  1. Maar het is wel een mooie droom hè 🙂 Blij dat we dat af en toe eens kunnen.
   Maar hier zijn we inderdaad content 🙂

 4. Ik ben nogal (heel) honkvast. Ik zou eigenlijk nergens anders permanent willen wonen. Ik ben gelukkig en tevreden waar ik nu woon. Ik breek er graag eens een tijdje tussenuit, maar ik kom ook altijd heel graag terug naar waar ik thuishoor.

  1. Los van mijn dromen, ben ik zowat even honkvast als jij. Tot dit jaar van de ene deelgemeente van Gent naar de andere verhuisd, en nu, tja, op 15km van Gent, en vlakbij mijn geboorteplaats 😀

   1. Ik woon nog altijd in de straat waar ik geboren ben, drie huizen verder dan mijn ouderlijk huis. Vlak na ons huwelijk zijn we gedeserteerd, toen zijn we in Deurne gaan wonen omdat dat gemakkelijker was voor ons werk. Maar na 3 jaar waren we al terug op honk.

    1. Ik vind dat schoon 🙂 Bij mij trekken die roots ook hoor, hoe luid ik soms ook beweer dat ik in Australië wil gaan wonen 🙂

  1. Heerlijk hè, tevreden zijn waar je bent. Het zal bij ons ook wel slijten naar niet meer elke dag, daar ga ik van uit, maar ik hoop dat we het regelmatig kunnen blijven zeggen 🙂

 5. Ik ben content waar ik nu woon, de heel verre horizontent hoef ik niet direct met eigen ogen gezien te hebben. En tegen de hitte kan ik niet.
  Welk boek ben jij aan ’t lezen? 😏

  1. Het zijn “maar” dromen want ja kinderen en kleinkinderen en inderdaad, tegen de hitte kan ik ook al niet 😀
   Euhm, als je ’t hebt op mijn Goodreads in de sidebar, die heb ik ondertussen geüpdated. Met de juiste boeken gaat dat nu veel beter. Maar die Gebroken harten was ook mooi.

 6. Mijn heerlijke straat je bevalt me prima dus ik blijf bij voorkeur gewoon zitten waar ik zit. Uitzicht op strand zóu heel fijn zijn maar hier in de randstad heeft dat consequenties voor de bereikbaarheid en parkeergelegenheid. En om een bij afgelegen stukje strand e wonen ben ik toch te stads opgegroeid.

  1. Fijn als je tevreden bent op de plek waar je woont hè. Een beetje dromen mag, maar ik weet dat mijn dromen niet bepaald uitvoerbaar zijn 🙂

 7. Eerlijk? Ik woon graag waar ik nu woon. Heel graag, zelfs. Vriendelijke buren, veel natuur en vlak bij de kust.
  En als het dan toch het buitenland zou moeten zijn: Italië.

 8. Nieuw-Zeeland lijkt me super! De beelden van Lord of the Rings waren geweldig, dus sinds ik die film zag, wil ik er ooit wel eens naartoe. Maar zo ver vliegen he. Fijn dat je graag woont waar je nu woont 🙂

 9. Ik droom ervan om ergens in een boshuisje te gaan wonen (wel met goeie wifi 😉 ). Het maakt me niet zoveel uit waar het staat. Een aangenaam klimaat zou wel fijn zijn. Australië enzo vind ik ook aanlokkelijk maar ik kan ook totaal niet goed tegen de warmte (dat belooft voor de komende dagen).

  1. Ik kan ook niet goed (meer) tegen de warmte, dus Australië, da’s maar een droom.
   Ben het wel eens met je verwachtingen “aangenaam klimaat” en “goeie wifi” 😀

 10. Goh ‘k weet niet of ik de politiek van Australië kan aarden…hun vreemdelingenpolitiek is om misselijk van te worden. Dan toch liever Nieuw-Zeeland denk ik. Lijkt me ook sympathieker klimaat.
  maar goed, ‘k ken die kanten helemaal niet, dus geef me dan toch maar de rocky mountains van Canada.

Zeg het eens?

%d