Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: donker.

Een foto in het donker, een moeilijke opdracht, ik weet het. Want dit is een onderwerp waarbij ik zelf ook wel dacht: waarom moest dat nu? Maar goed. Met een beetje creativiteit en een vaste hand kom je er wel. Of beter nog: zorg dat je je camera of telefoon ergens kan neerzetten, of gebruik een statief. Maak een foto in de schemering, in plaats van volledig in het donker. Maak een foto van een object dat in de lichtstraal van een bureaulamp staat. Focus op het voorwerp.

Heb je een recente smartphone, dan kan je eventueel gebruikmaken van de nachtmodus. Heb je een camera, dan kan je gaan spelen met de instellingen in manuele mode.

Zelf wist ik ook niet echt goed wat ik zou gaan doen. Wat rondsurfen op het internet leerde me dat “light trails” iets was wat me wel doenbaar leek. En ik vond het mooi. En het intrigeerde me. En ik voelde het komen dat ik er best wel veel van zou kunnen leren. Dus ging ik op zoek naar uitleg, die ik vond in twee YouTube filmpjes. Bij interesse: filmpje één en filmpje twee. Yep, uiteraard hebben we het hier wat meer over techniek en zo.

Een locatie kiezen, was de volgende horde. Ik dacht aan Dampoort station voor foto’s van de rotonde daar, maar dat bleek bij nader onderzoek nergens naar te lijken. Het plan lag een tijdje stil, maar na een brainstormsessie met Janna hield ik het op de simpelste optie: Gentbruggebrug. Op een goeie 5 minuten stappen van thuis. Want ik moest daar in het donker heen, en met mijn nachtblindheid is dat geen sinecure. Ik wilde ook ’s morgens vroeg foto’s maken, ik ben nu eenmaal een ochtendmens, en dan voel ik me gewoon ook meer op mijn gemak. Ik weet al langer dat daar vanaf 5u genoeg verkeer is om iets mee te doen.

Dus ben ik een paar keer op pad getrokken met mijn fototoestel en statief, met de groothoeklens en met de 50mm prime lens. Lichtsterkte van de lens maakt op dat vlak weinig uit.

Ik ben on-ge-loof-lijk content van de resultaten. Echt, zo trots op. En eigenlijk, eigenlijk vond ik het ook helemaal niet moeilijk. Het moeilijkste was nog de praktische kant: het juiste voertuig of de juiste voertuigen op het juiste moment weten te vatten in beeld. Wat na wat oefening goed lukte.

Voor een keer geef ik de technische specificaties mee: ISO100, f8. Voor alle foto’s. Sluitertijd varieerde van 10 tot 15 seconden, al naargelang de plek waar ik foto’s maakte. Of je nu foto’s maakt met 10 of 30 seconden sluitertijd, die sluitertijd heeft dan geen effect meer op de algehele belichting van de foto, enkel op de lengte van de “trail” die je in beeld brengt. Groothoeklens op de brug, prime lens voor de foto’s van de weg onder de brug.

Deze foto’s krijgen de naam Taillights Fade naar het prachtige nummer van Buffalo Tom.

Deze vind ik het prijsnummer. Een bus van De Lijn op Gentbruggebrug.

Ik maakte ook foto’s vanop de brug van de weg beneden, waarin een mooie “krul” zit.

Hoewel het ook wel geestig is als er een bus of vrachtwagen rechtdoor rijdt.

Of als er een fietser op het fietspad rijdt ook.

Ook geestig trouwens, een fietser die de brug afrijdt.

Allez ja, ik kan zo nog wel efkes doorgaan, maar ik hou het hierbij.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, zoek je grenzen op, sla er eventueel wat theorie op na (plenty of that op het internet) en duik in de manuele instellingen van je fototoestel, en maak een foto in het donker. Spannend hè!

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina. Moest ik je foto over het hoofd gezien hebben, aarzel niet om me een seintje te geven. Soms hol ik een beetje achter de feiten aan en mis ik wel eens iets.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

40 reacties

 1. Wauw zeg! Zo mooi! En hier begint het meteen te kriebelen om dat ook te proberen 🙂 Al ga ik precies toch eerst eens die Youtube video’s bekijken denk ik 🙂

  1. Dankjewel!! 🙂
   Doen, zou ik zeggen, ik vond het niet eens zo moeilijk. Met behulp van de Youtube filmpjes en een locatie waarvan je weet dat je de voertuigen er een tijdje ziet verder rijden.

  1. Het hoeft niet persé moeilijk te zijn, donker hoeft ook niet persé “in het donker” te zijn maar kan ook gewoon een donker object zijn.
   Of iets figuurlijk… lijkt me ook wel jouw ding, om ergens een donker verhaal rond te bouwen 🙂

 2. Je foto’s zijn erg geslaagd (voor zover ik daarover kan oordelen, als leek). Best een pittige uitdaging. Twijfelachtig of ik deze keer zal meedoen. Maar zeker wèl benieuwd naar de mooie bijdragen van ook andere deelnemers.

  1. Volgens mij is het geslaagd als je het mooi vindt 🙂
   Ik vermoed dat er inderdaad wel minder deelnemers zullen zijn wegens nogal pittig. Maar toch, de doorzetter… je kan ook binnenshuis eens iets uitproberen, of een foto maken van een donker voorwerp of gebouw of bos 🙂 (ik fietste vandaag door Lokeren, daar is veel donker bos)

 3. […] Anne Oosterlinck hengelt deze week naar foto’s waarin donker centraal staat. Veel dergelijke opnames maak ik niet. De resultaten zijn zelden bevredigend en vaak verstoken van de polychromie die ik zo liefheb. Mijn camera is bovendien nogal ruisgevoelig. Het beestje is aan zijn pensioen toe; de opvolger staat reeds te trappelen van ongeduld. Hopelijk kan hij het donker wél meester. […]

  1. Dat is de reden waarom ik deze foto’s vroeg in de ochtend doe. In de winter is dat relatief, maar er moet dan ook verkeer zijn/openbaar vervoer rijden en zo. Het is zoeken naar het gepaste tijdstip. Voor deze foto’s was ik alleen, maar dat was vlak bij onze woonplaats, en daar voelde ik me wel op m’n gemak. Heb ook eens foto’s gemaakt op de Sint-Michielshelling centrum Gent, en daar was mijn man deels wel bij.

Zeg het eens?