Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: reflectie.

Voor dit thema ging ik verschillende keren op pad. Eens gaan kijken vanuit welk standpunt ik de foto die ik in mijn hoofd had, het beste kon maken, een keer om foto’s te maken, een keer waarbij de omstandigheden niet goed zaten, en nog een keer met goede omstandigheden om te experimenteren.

Ik wilde namelijk een foto van een Gents stadszicht dat de laatste jaren erg gekend geworden is: Portus Ganda, de Gentse jachthaven met de bootjes en gekleurde huizenrij. Maar: met reflectie van de huizen in het water, en bij ochtendlicht.

Ik was behoorlijk opgezet met mijn eerste poging, maar één van mijn foto-beoordelaars vond dat de huizen zelf toch meer opvielen, en of ik eens niet zou experimenteren met lange sluitertijd misschien? Welja dan, waarom niet. De eerste poging daartoe mislukte zoals gezegd (het waaide te hard – rimpelingen in het water dus – en het ochtendlicht was niet echt heel mooi), de tweede poging was veel beter. Hoewel ik niet echt tevreden ben van het resultaat, om dit tot een goed einde te brengen, heb ik een filter nodig. De reflectie van de huizen is beter, maar het ochtendlicht komt er niet goed uit.

En als je nu denkt: zot, die eerste foto was toch goed genoeg? Ik leer enorm veel bij van dit soort experimenten, en daar is het me om te doen.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, en ga op zoek naar reflecties. Een gebouw in een plas water is een mooie bijvoorbeeld. Een mooie wolkenlucht de reflecteert in een rivier. Bomen die reflecteren in een rivier. Reflectie in een raam. Een meer abstracte reflectie. Er zijn ontelbare voorbeelden.

Tijdens één van mijn foto-fietstochtjes door Gent kwam ik nog een mooie reflectie tegen, die foto’s post ik in mijn Instagram stories.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina. Moest ik je foto over het hoofd gezien hebben, aarzel niet om me een seintje te geven. Soms hol ik een beetje achter de feiten aan en mis ik wel eens iets.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

23 reacties

 1. De eerste foto is prachtig van kleur, maar ik snap dat je de bomenschaduw er liever niet op wilt hebben. De tweede foto is wat de weerspiegeling betreft prachtig gelukt maar een beetje “kil”bij die andere vergeleken.

  1. Die bomenschaduw trekt inderdaad de aandacht, stoort me een beetje maar niet heel erg. Het is vooral het kille licht van de tweede waar ik een probleem mee heb. Het warme licht van de eerste vind ik veel mooier. Maar: als we het hebben over het onderwerp van deze week, de reflectie, dan toch een voorkeur voor de tweede.
   Hehe, moeilijk 🙂

 2. Mooi hoe je in 2 verschillende lichtversies de weerspiegeling hebt gepakt !!

  Zo leer ik meer en meer jouw stad wel kennen ook want ik was er nog nooit zoals je weet

  1. Dankjewel! Ik experimenteer erop los, met veel plezier 🙂

   Ja, ik toon hier wel regelmatig de mooie plekjes van Gent. Zo hoef je niet eens tot hier te komen 😉

 3. Heel fijn om beide foto’s te zien 🙂 Al heb ik zelf wel een lichte voorkeur voor de eerste. Maar zoals gezegd heel fijn om te zien en ook daar uit bij te leren 😉

  1. Ik heb ook een voorkeur voor de eerste. Het licht is mooier. Maar de reflectie is beter op de tweede 🙂 Ik ga ooit eens teruggaan, als ik filters heb voor op mijn lens.

  1. Doen! Het heeft geen haast, ik vind het helemaal niet erg als je later komt met je bijdrage, dus laat je vooral niet ontmoedigen 🙂

Zeg het eens?