Een derde blogbericht over audiocassettes die ondertussen naar het containerpark verdwenen, maar waar ik wat foto’s van maakte for old times’ sake.

Als er een festival is waaraan ik goede herinneringen bewaar, dan is het wel Futurama. Een festival voor alternatieve muziek in Deinze, waar ik een keer of drie bij was. Je zag er de zotste groepen, en regelmatig ook een veelbelovende groep die het achteraf zou maken. Zoals de Pixies bijvoorbeeld, die ik er in 1988 zag.

Het festival was in het najaar, indoors, het podium van de Brielpoort was in twee opgedeeld zodat de groepen er aan een redelijk strak tempo speelden.

Van de jaren 1987 en 1988 had ik promotapes, die je hier ziet.

De zotste dingen zag je er dus. Vaak hoorde je er later niks meer van. Pop Will Eat Itself? Voice of the Beehive? Ergens op een ander cassetje zag ik nog de Gaye Bykers on Acid, wat eigenlijk blijkbaar nauw verwant was met Zodiac Mindwarp & the Love Reaction. Prime Mover, herinner je je dat nog? Ik wel. Hilarisch.

Maar voor de rest zaten daar dus echt wel grote namen tussen, of kleine namen die later groot zouden worden. Zoals de Pixies. The Triffids zag ik er ook. En de Butthole Surfers (memorabel optreden). En Henry Rollins verdju! The House of Love, the Godfathers! En echt wel legendarische namen, zoals Wire. En Dinosaur vóór ze Dinosaur Jr. werden. En PiL! Allez ja, ik kan zo nog wel even doorgaan. Futurama dus. Het was wat.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

14 reacties

  1. Ik begrijp je. Ik kan gewoon nogal rücksichtlos erdoor gaan omdat ik geen zin heb om alles mee te slepen naar een ander huis… maar soms moet ik wel een deel van m’n hersenen afsluiten daarbij.

  1. Jaja, de Butthole Sufers, jou niet onbekend herinner ik me, zag ik dus live toen. Was lichtjes memorabel 🙂 (ik heb er zelfs een LP van, haha)

 1. Ik ken dus werkelijk niet 1 van die bands terwijl futurama me wel iets zegt. Ik heb de moeite gedaan muziek op te zoeken en het is zonder meer duidelijk dat dit allemaal niks meer voor mij is. The Wonder Stuff heb ik wel een ander nummer van ontdekt dus de moeite is niet voor niets geweest ondanks dat YT af en toe heel ver moest graven heb ik het idee.

  1. In Nederland was er toen een zeer gelijkaardig festival: Pandora’s Music Box.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Pandora%27s_Music_Box
   Het was allemaal bijwijlen behoorlijk obscuur en altijd te zoeken in de alternatieve sector. Er zijn toch ook wel wat artiesten gepasseerd die bekend geworden zijn: Nick Cave bijvoorbeeld. En de Pixies. En zo zullen er nog wel zijn.
   YT moet hiervoor inderdaad soms heel ver en diep gaan graven 😀

  1. Dit was echt wel waar ik toentertijd actief mee bezig was. Zijn wel wat namen die ik niet noemde maar waar ik me toen ook in verdiepte: Thin White Rope bijvoorbeeld, en de Cosmic Psychos. Het hielp dat ik een zwakje had voor Australische muziek, die toen toch wel furore maakte in onze contreien.

 2. Geen náám die me iets zegt. Al zou ik misschien hier of daar wel een muziekstuk kunnen herkennen, geen idee. Niet verwonderlijk ook want sowieso een ander land én het feit dat vrijwel alles na begin jaren 80 zo goed als voorbij ging aan me. Alleen de hele grote toppers drongen tot me door maar in die kwam de éne na de andere vreemde stroming op gang als “house…gabbers” en dat soort dingen. Maar voor jou zijn het natuurlijk erg leuke herinneringen.

  1. House en gabbers en zo… ook niks voor mij hoor 🙂 Ik heb me altijd in de alternatieve muziek verdiept, dus inderdaad ja, mooie herinneringen 🙂

 3. waarom staat er begod Gampelaeredreef 60 op die cassette, daar ligt de Brielpoort niet eh? Da’s woonwijkstraat niet zo ver van waar ik woonde?? Mijn mama gaat daar graag wandelen.

  amai zoveel vreemd volk dat naar Deinze kwam in mijn kindertijd en ik weet van niets 😉

  1. Dat was de domicilie van On the Rox, toenmalige concertorganisator. Naam die je veelvuldig tegenkwam in die periode op tickets van concerten georganiseerd o.a. in Brielpoort en Vooruit.

   Ja jong, wilde dingen gebeurden daar in Deinze hè, onder jouw neus maar zonder jouw medeweten 😉

Zeg het eens?