Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

De blikken doos met foto’s uit het huis van mijn grootouders staat hier ondertussen bij mij, dus daar doe ik nog wel wat mee verder. Ik heb nog heerlijke foto’s gezien.

Maar vandaag iets anders, een vervolg op het poëziealbum van gisteren. Dat dateert van 1979/1980, toen ik in het zesde leerjaar zat. Dus snorde ik de klasfoto van toen op.

Een grote klas, bij juffrouw Hedwige, die het boeltje met strenge hand dirigeerde. We waren allemaal wel wat bang van haar. Tegelijk dreven we ongenadig de spot met haar, zoals kinderen dat kunnen. Ik ga het hier niet navertellen, want het is echt niet mooi. (maar toch een beetje grappig. maar goed).

Mijn zussen lachten met mij op deze foto, net alsof ik op het laatst nog snel kwam aanhollen en op het stoeltje plofte. Het kind rechts op de rij op de stoeltjes. Gek genoeg herinner ik me nog heel veel van mijn kleren van toen. De schoenen die ik supergraag droeg, het witte hemd in zachte stof.

Nanine was de tweede van rechts van de middelste rij. Annick rechts naast haar. Twee compleet verschillende meisjes. Agnes, dat de Holly Hobbie-achtige tekening maakte, stond helemaal links in die middelste rij. Haar kledij had bij momenten wel iets Holly Hobbie-achtigs. Sabien, geen idee, er zit een Sabine als tweede van links, zou zij kunnen geweest zijn.

Ik vraag me nu wel af hoe het met al die meisjes zou zijn.

Van deze klas ken ik nog heel veel namen, weet ik van sommigen nog waar ze woonden (sommigen echt tot op het huis, sommigen iets vager), en ik herinner me ook van heel veel meisjes hoe ze waren.

De individuele foto, met een trui gebreid door mijn ma. Of mijn mee. Vreemd, mijn ogen lijken bruin, maar dat zijn ze niet.

PS: Ik heb zo de indruk dat links achterin de was van de nonnekes in beeld hangt.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

25 reacties

 1. Inderdaad een grote klas! Hou zo’n stel pubers maar rustig. …..
  Ook ik droeg zo’n grote bril indertijd. Ik noemde hem altijd mijn uilenbril. Trouwens nu zijn ze weer in de mode!

 2. Alle klasfoto’s uit die tijd lijken wel eender qua opstelling. Zo heb ik er ook nog een paar. Klasfotografen blonken niet bepaald uit in originaliteit en voor zover ik weet is dat nog steeds zo. Hippe klasfoto’s, iemand? 😉

  1. Toen mijn kinderen in de lagere school zaten, heb ik wel eens wat pogingen gezien, maar die waren ook niet altijd even geslaagd.
   En veel ouders willen dit dus hè…

  1. Mijn eigen keuze hoor, die bril, op die leeftijd mocht ik zelf al kiezen. Ik draag een bril van in het eerste leerjaar, om de zoveel jaar moest er een nieuwe komen wegens groei en ogen die maar bleven achteruit gaan. En er werd al eens gekozen voor een speciale bril 🙂 Deze vind ik nog altijd tof.

    1. Ja, daar hadden we niet over te klagen, helemaal niet 🙂 (en mijn twee oudere zussen hadden het pad al wat voor me geëffend ook)

 3. Ik denk dat het stoeltje al iets te klein voor je was. Heel grappig met de was op de achtergrond. Wat keken jullie allemaal gelukkig. De fotograaf had vast gezegd ‘lach eens naar het vogeltje.’
  Wat een mooi meisje was je.

  1. Dankjewel!
   Ja, die stoeltjes kwamen uit de kleuterklassen. Misschien waren wij wel een vrolijke klas 🙂 Happy times, ben je achteraf geneigd te denken…

 4. Hier thuis liggen ook nog enkele van m’n toenmalige klasfoto’s. M’n dochter vindt dat altijd zo grappig, als ze ernaar kijkt. Om nog maar te zwijgen van de kledingstijl toen (lijkt goed op die van jouw foto hier – zijn denk ik van dezelfde generatie of zal toch niet veel schelen). Ik had toen ook eens een holly hobbie achtig kleedje, één van m’n lievelingskleedjes. Misschien een idee voor ooit een blogpost. Bloggers inspireren bloggers en zo ;-).

  1. Ja die kleding, dat is toch altijd wel iets grappigs hè. Wij zijn inderdaad van dezelfde generatie 🙂 Ik ben al blij dat ik niet met een schots geruite rok op de foto sta.
   Doen, die blogpost! Jazeker, bloggers inspireren bloggers, leuk hè 🙂

 5. iedereen zo’n dikke lange froufrou, beetje bollend gebrushd.

  Mijn mama brushte mijn froufrou ook wat bol voor officiële foto’s. Verschrikkelijk zag dat eruit.

  1. Hahaha 😀
   Dat was nu iets wat mijn ma jamais de la vie deed, ons haar brushen voor de schoolfoto. Ik vind zelfs dat ik er op de klasfoto een beetje slordig uitzie 🙂 Ik had gewoon een dikke bos haar van mezelf joh 😉

Zeg het eens?