Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: schaduw.

Ook schaduw is belangrijk in fotografie. Als je een portret maakt, moet je er bijvoorbeeld op letten dat je model geen panda wordt door de schaduw. Licht en schaduw, het hangt altijd samen. Door schaduw expliciet in beeld te nemen, kan je mooie en leuke resultaten bereiken.

Voor mijn eigen foto dacht ik eerst een foto uit mijn verzameling te halen zoals ik er veel heb: van de schaduw van mezelf tijdens een fietstochtje. Als ik pauze neem en stilsta, welteverstaan. Dan doe ik dat vaak, een foto maken van mijn schaduw. Vind ik altijd leuk. Maar toen dacht ik: laat ik toch meer eens op Pinterest kijken. En daar vond ik wel wat dingen die ik ook eens wilde proberen.

Met de nadruk op “wilde proberen”, foto’s van een vork met zijn schaduw mislukten jammerlijk. Het leverde me een hoop gedoe en zweet op: in de kamer op de eerste verdieping (die ik goed donker kan maken) een opstelling maken, alles naar boven zeulen, naar boven en terug naar beneden om het resultaat te bekijken, enzovoort. Lukte niet. Zucht. Dan had ik een Pinterest-idee, en in eerste instantie werd het ook maar niks. Maar laat ik nu nogal koppig zijn, het moest en zou lukken, en uiteindelijk eindigde met een resultaat waar ik tevreden over ben. Dit soort zottigheden zal nooit mijn specialiteit worden, maar ik leer er enorm veel van, en dat vind ik heel belangrijk.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, maak een schaduwfoto. Van jezelf, van een gebouw, van een voorwerp. Laat je uitdagen tot iets speciaals, of keep it simple. Het is allemaal goed. Zolang er maar schaduw is. Let wel, zoals we eerder al merkten: schaduw en silhouet, het is niet hetzelfde!

Makkelijke of minder makkelijke voorbeelden vind je zoals steeds op Pinterest.

Ik deel nog wat schaduw-foto’s uit mijn archief in mijn Instagram stories.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina. Moest ik je foto over het hoofd gezien hebben, aarzel niet om me een seintje te geven. Soms hol ik een beetje achter de feiten aan en mis ik wel eens iets.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

25 reacties

    1. Ik vond het idee én de uitleg op Pinterest. Heeft wat moeite gekost om het uit te voeren, maar al doende leert een mens, niewaar 🙂

Zeg het eens?