Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: perspectief.

Het is weer tijd voor een beetje theorie. Want ook perspectief is belangrijk in fotografie. Perspectief en standpunt liggen dicht bij elkaar qua betekenis. Het standpunt van waaruit jij je foto maakt, is belangrijk voor het beeld dat je creëert. Het is de plaats van waaruit je je foto maakt, en die plaats bepaalt wat belangrijk is in je foto. Perspectief is de mate van diepte in je foto, waardoor bepaalde elementen meer nadruk krijgen. Het perspectief leidt je kijker in het beeld naar je gekozen onderwerp.

Als voorbeeld gebruik ik foto’s die ik maakte van kleindochter Lili. Ik ging haar woensdag halen van school, en vroeg of ik foto’s van haar mocht maken in de fotostudio. Dat mocht. Ze had er nog behoorlijk wat plezier in ook. En mama en oma ook.

Kikkerperspectief. Dus uit het standpunt van een kikker, die laag zit. In het geval van fotografie van mensen niet altijd even interessant, want je kan checken of er al dan niet neusbeesten in hun neus zitten. Niet zo flatterend. (hoewel, deze theorie gaat in het geval van Lili niet op, alles flatteert dat kind)

Vogelperspectief. Voorlopig toren ik nog boven Lili uit, zeker als ik op een verhoogje ga staan. Ook dit is in het geval van fotografie van kinderen geen ideaal standpunt. Je legt teveel de nadruk op het feit dat ze klein zijn. Kleiner dan een grote mens. Je legt de nadruk op jouw superioriteit als volwassene, die eigenlijk niet bestaat want zijn die kleine pierkes niet veel groter dan wij? Oei. Filosofisch perspectief. We wijken af.

Bij fotografie van kinderen zijn de mooiste resultaten vaak die waarop je de wereld vanuit hun standpunt bekijkt. Op ooghoogte.

Voila zie. En of we pret hadden.

Mama zat de hele tijd achter mijn rug onnozel te doen, en gelachen dat ze heeft, het klein spook!

Dan mocht ze nog een rondje snoeten trekken, en was het helemaal in orde.

Zalig toch, Little Miss Zonnestraaltje!

Toegegeven, foto’s van gebouwen of zo hadden het beter gedaan ter illustratie van het thema perspectief. Maar in deze challenge hoef je de regels niet zo persé te volgen, dus deed ik het ook niet. En in de eerste foto’s hebben we sowieso kikker- en vogelperspectief.

In mijn Instagram stories van vandaag vind je nog wat voorbeelden met de Poelmolen in Tielt en de watertoren van Laarne. En voor wat zotte voorbeelden kan je ook altijd je gading vinden op Pinterest.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, en doe iets met perspectief. Helikopter boven je kinderen, ga op je buik liggen, of op je rug, dat kan ook. Fotografeer een gebouw vanuit een originele hoek. Wees een kikker, wees een vogel, kies een leuk standpunt en maak een mooie foto.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

33 reacties

  1. Prachtig! Je hebt dan ook modellen van kleinkinderen om je op uit te leven. Ook jouw dochter is heel knap en fotogeniek. Dus ja, het zit echt wel in de genen! Ik heb nog niks gevonden omdat ik te druk ben met einde schooljaar. Dit weekend gaan we dan ook nog eens naar Ieper (traktatie voor mijn verjaardag, samen met mijn zussen). Maar het komt goed, ik heb vanaf 1 juli alle tijd.

  2. Kikkerperspectief vind ik zelden mooi, meestal krijg je er gewoon een dubbele kin van. En toch zie ik veel fotografen dat doen tijdens reportages. Ik heb mijn huwelijksfotograaf duidelijk gezegd dat ik dat niet wilde, haha.

    1. Yep, elke foto heeft perspectief. Maar de vraag is: vang je er al dan niet iets mee aan.

      Yep, moet nog eens mijn rondje doen om foto’s te verzamelen.

  3. […] Saturn9’s uitdaging gaat verder. Omdat àchter de camera én vóór de lens staan een lenigheidsoefening is waar ik al jaren niet meer in slaag, en omdat ik zelden foto’s van mensen maak (tenzij de (klein)kinderen, maar die beelden zijn privé), ben ik gaan graven in oude foto’s. Manlief heeft zich ooit een tijd bezig gehouden met het digitaliseren van oude pellicule en daar trof ik dit duo aan: […]

Zeg het eens?