Vrijdag 23 april

Het lukt eens om wat langer te slapen. Het verkeer viel hier volledig stil tussen 12 en 5u, maar stipt om 5u passeren de eerste vrachtwagens. Daarna wordt het gelukkig niet even druk als gisteren. Ik stippel een fietstocht uit aan de hand van de Limburgse fietsknooppunten, zodat we de grote steenwegen kunnen vermijden. Het is maar 1 graad. Te koud naar mijn goesting om te fietsen, maar Meneertje Mertens vertrekt om mijn fietstochtje eens te verkennen. Ik hou me ondertussen in stilte wat bezig, ben opgestaan met hoofdpijn die maar moeilijk wil wijken.

De 3 campers rechts van ons vertrekken. Veel getetter en gekwek met de eigenaar van de camperplaats. Als het grootste lawaai voorbij is, ga ik vragen of we kunnen verkassen naar de plek aan de overkant. Dat is absoluut geen probleem. Als Meneertje Mertens terug is, ruimen we op en verhuizen we. Hij betaalt meteen, zodat we morgen meteen kunnen vertrekken als we willen. De eigenaar van de camperplaats praat nogal graag en hij heeft schrik dat ze ons te lang gaat bezighouden als we vertrekken morgen.

Wat staan we hier zalig op ons nieuwe plekje. Open, heerlijk in het zonnetje. Het is alsof een grote druk van me afvalt, en voor het eerst heb ik dat onbezorgde vakantiegevoel. Za-lig!

Ons nieuwe uitzicht:

Wat ook zalig is: we hebben een Camping Gaz Party Grill mee, en dat ding kunnen we eindelijk eens uittesten. En het is dus zalig. Een soort barbeque op gas, waar je meer mee kan dan enkel grillen. Er is ook een grote wokpan waarin je veel meer kan klaarmaken. Meneertje Mertens bakt, ik kijk toe. Eens buiten kunnen koken is heerlijk. En buiten eten ook.

Le nouveau vakantiegevoel est arrivé.

Het fietstochtje dat Meneertje Mertens maakte, was behoorlijk pittig. Ik had gisteren al gezien dat fietsen niet echt aanlokkelijk is hier voor mij (al helemaal omdat ik de laatste tijd ook niet echt veel gefietst heb), en hij denkt dat ik het niet plezant ga vinden. Ik stem zonder morren in, en steek nog een wandeling in elkaar in Komoot. Het weer is schitterend, heerlijk om te wandelen. De wind is nog steeds koud, maar het grootste deel van de wandeling lopen we vrij beschut en is het zelfs warm. We lopen door de natuur, we lopen door de dorpskern van Piringen (deelgemeente Tongeren), we zien kastelen, we lopen door het Herenbos, we zien heel veel boomgaarden met bloeiende bloesems, kortom, een heel gevarieerde wandeling.

We komen wat cutie kapelletjes tegen.

OK, fietsparadijs, maar toch ook veel ar-chi-slech-te wegen. Beton. Doekedoek.

Bovenaan het Herenbos Panoramapunt zie je Tongeren liggen.

Door het Herenbos.

We komen nog een kapelletje tegen waarvan Meneertje Mertens denkt dat het een buskotje is. “Neen, er staat een kruis op”. “Kan toch zijn, teken van hoop of zo?” “De Lijn, hoop, ik dacht het niet!”

Bij terugkomst is er naast ons nog een camper bijgekomen, maar die heeft netjes veel plaats gelaten zodat we comfortabel buiten kunnen zitten. We kruipen goed weg tussen de campers, want rechtover ons staan een aantal koppels die luid tegen elkaar zitten te kwekken over allerlei onderwerpen die ons geen bal interesseren. Laat ons maar met rust, geen zin in. Meneertje Mertens steekt het gerief in de garage nog eens beter naar zijn goesting weg, ik lees en haak, en we genieten van het mooie weer. ‘s Avonds soep en een boterham, waarna ik nog foto’s ga maken van de perenbloesems naast ons.

We kruipen vroeg in onze nest wegens allebei behoorlijk moe alweer. 

Zaterdag 24 april

Ik ben weer veel te vroeg wakker, sukkel wat tussen lezen en slapen tot ik rond 5u30 Meneertje Mertens wakker maak. We verkassen vandaag van camperplaats, maar mogen niet te vroeg vertrekken. Wat is dat moeilijk voor ons. Koffie, ontbijt, en dan krassen we toch maar op.

In onze planning zat een deel Borgloon en Hechtel-Eksel, om te fietsen, onder andere naar het doorkijkkerkje en Fietsen door het water en Fietsen boven de bomen. Maar fietsen is hier te zwaar voor mij, en ik ben de omgeving wat moegezien, dus ik ga ervan uit dat we voorlopig niet terugkeren voor deze plannen. Daarenboven las ik gisteren in de krant een artikel over de overbevolking van bepaalde hippe plekken, zoals het doorkijkkerkje van Borgloon, waar ik wel eens naartoe wilde. Het zat in een fietstocht verwerkt. We besluiten er nu, ‘s morgens vroeg, naartoe te rijden met de mobilhome. Het is maar een dikke 5km van de camperplaats.

We zijn er dus vroeg (8u30), maar er is toch al volk. Niet veel, gelukkig, en we kunnen foto’s maken zonder andere mensen op.

Bij aankomst zien we de kerk van Borgloon door het doorkijkkerkje.

En net ernaast.

Het kerkje is prachtig.

De omgeving is al even prachtig.

Binnenin het kerkje.

De boeren zijn niet zo gelukkig met de “kunst-industrie” in de omgeving.

In het terugkeren maak ik nog wat foto’s van appelbloesems. Tja, we zijn in de streek, en ik moet ervan profiteren.

En perenbloesems.

We rijden door naar een DATS 24 voor adblue. Geen adblue te vinden daar, wel in de Auto 5 ernaast. Oef. Meneertje Mertens is nu gerust. Volgende statie, de AD Ambiorix, maar we snappen niet hoe het daar in elkaar zit, en rijden door naar de Carrefour. Daar staat de parking stampvol, en we beslissen dat we bij ons eerste plan van maandag boodschappen doen te blijven. We zullen onze plan wel trekken met wat we “in huis” hebben (beetje magertjes door de niet al te goede Delhaize in Strée).

We rijden verder naar de camperplaats Pliniuspark, waar Meneertje Mertens voor een nacht gereserveerd heeft. Morgen willen we nog een dagje koers volgen, en dan hebben we geen stroom, dus wilde hij zeker zijn dat we de nacht voordien alles kunnen opladen. We rijden vlot binnen (ha, een bareel die vanzelf opengaat!) maar ons plekje vinden gaat minder vlot. We hebben een genummerde plaats, Meneertje Mertens snapt die nummering niet goed en ik zie de nummers gewoon niet. Er is een beetje chaos, en uiteindelijk gaan we op een foute plaats staan. Waar we meteen op onze plaats gezet worden door een bitch eerste klas, die zeer onvriendelijk en neerbuigend laat weten dat we moeten opkrassen en dat dáár onze plek is. Ahum. Dat was een leuk begin zeg. Soit. We zetten de camper neer, en gaan een beetje mokken. En ons middageten klaarmaken en opeten. Meneertje Mertens gaat een eindje fietsen (door berg en dal, nog pittiger dan gisteren), terwijl ik wat haak en daarna foto’s selecteer en aan dit blogbericht begin.

Na zijn thuiskomst en een korte rustpauze, gaan we nog een wandeling maken. Een wandeling die ik vond op Routeyou, en die ons langs mooie paden voert.

Kasteel Bertho zien we bij het begin en einde van de wandeling.

Deels doen we ook de route die we gisteren deden, en lopen nog eens langs het panoramapunt.

We passeren het kasteel Van Rooi dat we de eerste dag zagen, maar dan langs de andere kant.

Compleet uitgewoond komen we terug aan de camper. Avondeten, opruimen, klaarmaken voor bed en vroeg slapen, want morgen willen we vroeg op pad. 

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

47 reacties

  1. Zonder ondersteuning zag ik het niet zitten, de heuvels op en af rijden. Maar het is er prachtig.
   Er wordt inderdaad al druk gecamperd dezer dagen!

 1. Ik herken wel wat in je verhaal: ‘ik ben de omgeving wat moegezien’. Dat heb ik ook héél snel. Ik wil vooruit, ontdekken (maar niet om 5 u ’s morgens, haha). En daarvoor is Belgie helaas wat aan de kleine kant.
  Wel jammer dat je in Borgloon niet tussen de bloesems gefietst hebt want richting Sint-Truiden (Mettekoven, Kuttekoven, Zepperen, …) dat had jij gemakkelijk gekund. En het is er zo prachtig mooi.
  Sowieso heb je toch weer mooie foto’s!

  1. Ik denk dat we in België nog wel wat mooie plekjes gaan ontdekken. Misschien gaan we wel wat vreemde toeren doen, van de ene kant naar de andere en terug, en zeker niet in logische volgorde, maar ik denk niet dat we ons gaan vervelen.
   Ik onthou je tip voor Borgloon! Vanuit Tongeren vond ik het niet te doen.

 2. Fijn dat je een vroege vogel bent om.je nood en rust in de volle wereld nog te kunnen vinden. Ik probeer zelf me zo min mogelijk aan anderen te ergeren, maar soms lukt dat niet. Prachtige foto’s.

  1. Ja kijk, je begrijpt het helemaal. Ik vind een zonsondergang ook mooi, maar ik geniet meer van een zonsopgang omdat ik dan die rust nog vind die ik erbij nodig heb.
   Dankjewel 🙂

 3. Het kerkje is wel mooi hé, wij waren er een paar jaar geleden, het was een warme zomerdag, maar in dat kerkje was er heel veel wind. En die Camping Gaz Party Grill, dat hebben wij al bijna 20 jaar en we gebruiken dat heel vaak gewoon thuis op het terras, als we zin hebben in een beetje bbq maar geen groot toestel willen aansteken. De wokpan die heb ik niet, is dat de moeite om te hebben??? Geniet ervan, wij genieten van de mooie foto’s en de babbels die je neerschrijft

  1. Dat kerkje is schitterend. We hebben ervan genoten.
   We vinden die extra wokpan wel praktisch. Je kan zo veel meer klaarmaken, we gebruiken ze om patatjes te bakken of, ha, een wokschotel te maken. Echt praktisch.
   We gaan zeker genieten, blij dat je meegeniet 🙂

 4. Dat kerkje staat er heel mooi op. Zo ook de bloesems en schitterende natuur.
  Het lijkt me heel enerverend met van die kwekkers naast je. Vroeger stoorde het mij allemaal niet, maar ik lijk er ook steeds minder tegen te kunnen. Lang leve de rust.
  Mocht je de grens willen oversteken voor 48 uren, dan kan je ook altijd hier op onze oprit parkeren. Rust verzekerd en je staat zo op het strand!

  1. Dankjewel 🙂
   Ik heb altijd zo het gevoel dat mijn hoofd volloopt met lawaai, tot het overloopt en het echt genoeg geweest is. Plus, ik kan niet goed tegen dat m’as tu vu gedrag, en dat was ook nogal prominent aanwezig.
   Als het hier echt niet lukt met het vinden van goede plekken, dan zou ik je wel eens aan je aanbod kunnen herinneren. Maar nu hebben we wel een plekje gevonden waar we ons écht goed voelen, hoera 🙂

 5. Zalig reisverslag.
  Ikzelf eet niet graag buiten omwille van allerlei storende insecten.

  Laat ons met rust…ik weet 100% dat we familie zijn.

  Prachtige foto’s van de appel- en perenbloesems.

  Ik heb een vriendin in Limburg wonen en ik vind het daar zalig.
  Eigenlijk waren onze plannen om naar Limburg te verhuizen maar toen toch voor Eeklo gekozen. Ik weet nog altijd niet waarom.

  Het doorkijkkerkje in Borgloon lijkt me echt wel de moeite.

  Niet mokken Anne. Je bent zoveel meer dan die bende onnozelaars.

  Vroeg op pad om ergens tussen Luik en Bastenaken op jullie camperplaats te staan?

  1. Het voordeel van zo vroeg weg te zijn, is dat het wel meevalt met die insecten. Die waar ik echt bang van ben, zijn er niet (wespen).
   Limburg is inderdaad prachtig, en het doorkijkkerje moet je zeker eens bezoeken als je in de buurt bent. Het is er overdag wel erg druk.
   We hebben niet lang gemokt hoor, maar moesten toch even bekomen.
   Inderdaad, vroeg op pad om tussen Luik en Bastenaken een plekje voor de dag te zoeken 🙂

 6. Wat kan jij boeiend schrijven! Met veel plezier lees ik je reisverslagen.
  Toen wij nog gingen kamperen stonden we ook graag ergens alleen en afgelegen op een veldje. We vonden het leuk als de kinderen vriendjes maakten, maar zelf hoefden we niet per se contact met anderen.

 7. Prachtige streek zeg! En ik vind het zo herkenbaar hoe jullie geen zin hebben in geforceerde babbels met andere ’toeristen’! Heerlijk om te zien dat wij niet de enige zijn 🙂

 8. Oh mijn god jullie staan vroeg op! Ik weet niet of ik het zo plezant zou vinden op campings met kwekkende mensen. Ik dagdroom wel eens over vakanties met een bus of camper maar dan eerder stijl de columbus van Wim Lybaert, en ik bedenk me er romantische plekjes bij: rustige bloedmooie plekjes in de natuur zonder andere mensen behalve diegenen die je bij hebt. Maar ik weet niet of er veel zo’n plekjes zijn?
  Veel plezier nog jullie! Maar ik draai me om half 6 nog eens lekker om 😉 .

  1. Wij vinden daar dus niks vervelend aan, aan vroeg opstaan, anders zouden we het niet doen 🙂 Beetje inherent aan het feit dat Meneertje Mertens al 10 jaar of langer elke dag om 5u begint te werken… je bioritme wordt daarnaar gekneed. En ik vind het wel leuk om het ook tijdens de vakantie zo te houden, zo krijgen we veel extra rustige uren cadeau.
   Dat is inderdaad een geromantiseerde versie van het camperen. De realiteit is dat je regelmatig op lelijke camperplaatsen staat, veredelde parkings noem ik ze. In de Youtube filmpjes van bijvoorbeeld Amerikaanse vanlifers vertellen ze je ook wel, als ze eerlijk zijn, dat ze de helft van de tijd op parkings van de Tesco en Walmart staan, omdat er WiFi is en ze er naar het toilet kunnen. Hier is dat ook wel zo, zeker in België zijn de kwalitatieve camperplaatsen dun gezaaid. En wildkamperen vind ik zelf vaak nogal creepy. Maar je wordt ook regelmatig beloond met fijne plekken waar je je echt goed voelt. Zoals waar we nu staan 🙂

  1. Dankjewel! Haha, ik ben blij dat je moest lachen met mijn buskotkapelletje-verhaal 🙂 Dat doorkijkkerkje is echt de moeite waard, en Limburg ook 🙂

  1. Ik heb het dus niet gedaan, ik zag het niet zitten. Meneertje Mertens is twee keer gaan fietsen, knap! Maar het is er inderdaad erg mooi!

  1. Als je er nog eens in de buurt bent, zeker eens bezoeken. Overdag is het er wel erg druk. Het moet wel schitterend zijn bij zonsondergang of zonsopgang.

 9. Heerlijk reisverslag alweer. Bovendien heb ik erg genoten van je mooie foto’s! Limburg is schoon.
  Die snauwende campinguitbaatster: dikke foei. Ze zou blij moeten zijn dat haar stek volk trekt.
  En, o ja: die Fiatcampers zijn precies wel in de mode, me dunkt. 😉

  1. Dankjewel 🙂 Limburg is inderdaad heel schoon.
   Het was geeneens de uitbaatster, het was een onbemande camperplaats. Het was dus een mede-camperaar. Bah.
   Die Fiat-cabines zijn zeer in de mode. Momenteel zijn het wel de betere in het betaalbare segment. Ford en Renault zie je minder, af en toe een Mercedes maar die zijn dan wel weer een stuk duurder.

 10. Hier in Nederland gaat het wat minder koud worden, ik hoop bij jullie ook. Dapper om al zó vroeg op stap te gaan als het nog zo fris is. Maar het vakantiegevoel is er dus, en daar gaat het om. Veel plezier.

 11. De foto’s zijn echt prachtig, zeg! Ik heb direct goesting om mijn boeltje te pakken en te vertrekken, haha. En wat een leuke doorkijkkerk!
  Wat jammer wel van die bitch eersteklasse, wat heeft zij er nu mee gewonnen om zo gemeen te doen. Ze kon net hetzelfde bereikt hebben op een vriendelijke manier. Zo jammer! Ik zou daar ook wel even van gaan mokken, hopelijk liet je het niet te veel aan je hart komen!

  1. Het is daar inderdaad prachtig, en het doorkijkkerkje is echt de moeite waard.
   En ja, dat vonden wij dus ook hè, je kan dat gerust vriendelijk zeggen zonder bitchy te doen, veel sympathieker en je geeft de mensen niet zo’n slecht gevoel. We hebben een half uurtje gemokt en het dan achter ons gelaten 🙂

 12. wel schone streek met perfecte bloesemtiming. aan dat doorkijkkerkje wil ik ook wel ooit nog eens passeren…op een dag dat iederen betere zaken te doen heeft dan daar te gaan instagramfoto’s trekken.

Zeg het eens?