2020 op Strava. Ofte: mijn sportjaar 2020. Gek, ooit had ik nooit gedacht dat ik het zou hebben over “mijn sportjaar”. Maar kijk, het is niet anders.

Als kind had ik ooit een fiets met een “kilométrique”. Ik vond dat zalig. In latere tijden kan ik me geen fiets herinneren zonder een “fietscomputertje”, een eenvoudig ding waarop allerlei gegevens stonden. Jammer dat ik nooit bijgehouden heb hoeveel kilometer ik elk jaar fietste.

In het verlengde daarvan vind ik Strava dus fantastisch. Cijfertjes, kaartjes… heerlijk. Strava motiveert me zo ook om te fietsen.

Dit is 2020 in één oogopslag. En als vroeger notoir niet-sporter, word ik hier wel heel blij van.

strava6187011432994556480

Ik had een doel in 2020: 2020 kilometer fietsen. En dat heb ik gemakkelijk gehaald. Daarna wilde ik nog wat ronde cijfertjes halen (die je hier niet ziet): 4.000 kilometer fietsen met mijn Trek (op 2 jaar), en  10.000km in totaal gefietst (sedert het begin van de recentste metingen, ik heb er in mijn leven al heel wat meer gefietst). Ik weet niet meer of het in deze volgorde was maar in ieder geval: ik heb die bijkomende doelen ook gehaald.

strava610333340219595449

Wat ik ook nog mooi vind, is dat ik mijn gemiddelde snelheid iets opgetrokken heb. Van 20km/u naar 21km/u.

strava2290035134551883078

Het aantal actieve dagen vind ik een beetje minnetjes, maar voor de rest: goed gedaan. Ha. Wat 2021 betreft: ik blijf even voorzichtig met doelen stellen. Ik heb weinig zin om mezelf druk op te leggen. Ik fiets voor de lol, ik fiets om mooie dingen te zien, ik fiets om in beweging te blijven. Dus hou ik mijn doel voor 2021 bij: 2021 kilometer fietsen. En al wat meer is, zou mooi zijn. We zien wel. Hopelijk krik ik het aantal actieve dagen nog wat op. Misschien moet ik daar een doel van maken.

En verder, omdat ik van foto’s hou, doe ik een foto-overzichtje. Van elke maand van het jaar een foto.

In de winter vreet ik (traditioneel) niet veel uit, want ik hou niet zo van de kou. Ik noem mezelf een goed-weer-fietser.

Januari

Op 6 januari deden we toch een stadswandeling, en belandden in het begijnhof van Sint-Amandsberg, een oase van rust waar Meneertje Mertens nog nooit geweest was. Hij was een beetje overdonderd door de schoonheid en het serene van die plek middenin de stadse hectiek, zo ongekend en toch zo dicht bij ons deur.

20200106_142437

Februari

2 februari. Staat niet op mijn Strava, maar we wandelden wel via de Schipperskaai naar Wondelgem, en niet terug. We keerden terug met bus en tram en bus en waren nog langer onderweg dan te voet, denk ik.

20200202_141536

Maart

Corona. Uitleg noch tekening nodig, neem ik aan. Foto wel. Ik vind dit nog steeds een hallucinant beeld en zal dat wellicht altijd vinden. Gent, Graslei en Korenlei, op een doordeweekse dag (woensdag 25/03) rond 11u. Leeg.

20200325_111649

April

10 april, Lochristi. Gelukkig krijgen we een prachtig voorjaar voorgeschoteld.

20200410_113110

Mei

20 mei. Mijn langste fietsrit van het jaar. De eindmeet (70 kilometer) haalde ik niet, geveld door de hitte.

20200520_113239

strava5962920737249183736

Juni

Op 21 juni maakten we een prachtige ochtendwandeling naar de vuurtoren van Cap Couronne. (waarom haal ik hier nu ineens wandelen bij? het ging toch over fietsen?)

20200621_063117

Juli

1 juli. De boom die hier nog niet zo lang geleden al eens de revue passeerde. Met een fietser, een vuurtoren en een caravan. île d’Oléron, Phare de Chassiron.

20200701_071732

Augustus

Augustus. Vele tochtjes in Laarne. Vele tochtjes bij zonsopgang. Berlindekapel in het ochtendlicht.

20200812_070808

September

September. Als ik zo terugkijk, kunnen we echt niet klagen van het weer. Dit jaaroverzicht kan niet zonder foto van het veer van Langerbrugge!

20200913_074959

Oktober

Herfst. Er wordt al wat minder gefietst. De eerste wandeling doet haar intrede. Een wandeling in het bos. Paddenstoelen! (Drongengoedbos)

DSC_0631

November

Het weer lijkt zich nog wat te herpakken, en ik ga voor mijn doen nog vaak met de fiets op pad (ik denk dat ik nog een doelstelling te halen had). Het levert mooie, nevelige plaatjes op. (Damvallei, Destelbergen)

20201123_083718

December

December is vooral wandelmaand. We rijden al eens een eindje om te wandelen, maar ook dichtbij valt er veel moois te zien. (Gentbrugse Meersen)

DSC_0098

Dit was mijn 2020 sportjaaroverzicht. Ik geef u om af te sluiten nog deze wijsheid mee:

20200804_132923

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

29 reacties

 1. Je doet me zin krijgen met al deze mooie foto’s hier. In de zomer fiets ik ook veel, maar in de winter vind ik het niks. Na de verhuis hoop ik veel meer te fietsen. Ook eens op de fiets naar Gent en Antwerpen staan op mijn planning. Doch net als jou wil ik mezelf eigenlijk geen druk opleggen. We zien wel.

  1. Momenteel is het hier ook flauw hoor, qua fietsen. Altijd in december, januari en februari. En als we geen geluk hebben maart en april ook, haha. Vandaar het wandelen momenteel.
   Wanneer is jullie verhuis gepland?
   Breskens – Gent is goed te doen hè.
   Maar inderdaad, geen druk houdt het ook wat mij betreft allemaal wat plezieriger. Als ik mezelf druk opleg, is het plezier er snel af.

 2. Ze zijn leuk hè, die Strava overzichten. Je weet dat ik mijn doel (2.500 km fietsen niet gehaald) heb. Jammer maar de mooiste fietsmaanden lag ik voor pampus.
  Ik heb voor mijn doen best wel veel actieve dagen (121) en tijd (155), dus al bij al valt het nog mee. En mijn langste rit 73 km jong! In juni in Nederland toen er nog geen sprake was van kanker.
  Zo mooi om de overgangen van winter naar lente, naar zomer, naar herfst, naar winter te zien!

  1. Je weet dat ik het normaal vind dat je je doel niet gehaald hebt hè 🙂 En inderdaad, net tijdens de mooiste fietsmaanden kon je niet fietsen. Vandaar dat ik zo geïmponeerd was door je aantal actieve dagen. Ik heb er minder dan jij! En 73 km heb ik ook niet gehaald.
   Ik ben speciaal nog eens gaan terugkijken, die overgangen waren me niet opgevallen. Dankjewel om me er attent op te maken, inderdaad mooi om zien 🙂

 3. Mooi overzicht en goed gedaan natuurlijk.
  Ik hoop 3650 km te halen dit jaar (10km/dag), maar dat gaat enkel lukken als er een langere fietsreis gaat komen. Het is de laatste dagen echt gene vette. Buiten wat boodschappen fiets ik niet. Veel te koud. Ik denk dat er nog maar 15km op de teller staan dit jaar.
  Bruno daarentegen fietst elke dag tussen de 35 à 40 km. Zelfs als het glad is gelijk vandaag. Is dan verwonderd dat hij tegen de vlakte gaat. Mij krijg je zo gek niet.

  1. Het is bij mij momenteel ook zeer flauw, de kilometers staan zelfs nog op 0. Bij deze temperaturen fiets ik niet. Ik heb er ook niet de geschikte kleding voor, vooral wat mijn voeten betreft dan. Het moet een graad of 5 warmer zijn, en dan zou ik al eens durven uit mijn comfort zone treden.
   Is Bruno vandaag tegen de vlakte gegaan?
   Nic is vorige winter ook eens stevig gevallen, sedert dan zal hij toch niet snel gaan fietsen als het gevroren heeft en glad ligt.
   Het stomme met die winter is dat je van in het begin aangewezen bent op inhalen hè, wat die doelstelling betreft.

  2. Ik fiets nu ook niet, veel te koud. Mijn man wel hoor. Die heeft trouwens vijf jaar geleden zijn heup gebroken door uit te schuiven op een ijsplek. En nog is hij niet geleerd!

   1. Meneertje Mertens is nu ook gaan fietsen. Maar zijn tuimelperte van vorige winter heeft hem toch wel wat schrik aangejaagd. Hij is voorzichtiger geworden.

 4. Ik ben nooit een enthousiaste sporter. Ik heb een aantal jaren wekelijks gesport in de rugschool van het ziekenhuis en zag dat dat echt wel mijn conditie verbeterde, maar plezant vond ik het niet en ik ben er ondertussen gewoon mee opgehouden. Maar ik fietste wel elke dag naar het werk en kwam zo wel wat aan beweging. Maar dat is nu ook weggevallen en nu beweeg ik dus veel en veel te weinig … Ik doe af en toe wel eens een poging thuis maar dat blijft niet lang duren. Het feit dat het zo vroeg donker is helpt daar niet bij want in het begin van corona ging ik dan na het werk nog wat wandelen in het park/bos maar dat doe ik toch liever niet in het donker.
  Maar gij zijt goed bezig! Proficiat!

  1. Dankjewel 🙂
   Zo gaan sporten, dat zegt me dus ook helemaal niks, en ik begrijp dat je er niks aan vindt. Na de revalidatie ben ik ook niet blijven sporten zoals we daar deden. Fietsen en wandelen vind ik goed genoeg.
   Je zal wel weer meer wandelen als de dagen weer wat langer worden. Nu is het hier ook zeer flauw hoor, een wandeling per week en niet fietsen, of eens 2 wandelingen per week… meer dan dat is het niet.

 5. Dat is in woord, beeld en cijfers een mooi overzicht geworden.
  Ik fiets alleen af en toe nog een stukje op de hometrainer. Buitenshuis houd ik het nog steeds bij fotokuiers. Dara heb ik er afgelopen jaar door verschillende omstandigheden te weinig van gemaakt. Hopelijk komt er dit jaar weer meer van terecht.

  1. Dankjewel 🙂
   Je blijft sowieso wel in beweging, en dat is het voornaamste. Dat vind ik toch. Ieder naar z’n mogelijkheden en naar beste vermogen 🙂

 6. De foto van augustus is voor mij de winnaar, wát een sfeervol plaatje! Knap gedaan al die kilometers, ik doe het je niet na en sla de aanbeveling om te blijven fietsen in de wind!
  Ik kom nooit verder dan een boodschapje in de buurt.

  1. Ik kom daar graag, aan die kapel, het is er heel mooi. Die foto is ook één van mijn favorieten.
   Een boodschapje in de buurt is ook al iets hè 🙂

 7. […] Mijn schoonmama Anne had in 2020 een fietsdoel ingesteld; 2020km fietsen op een jaar. Ik raakte door haar wat geïnspireerd, maar de meeste apps die je doelen laten stellen hebben deze functie achter een paywall zitten. Met Strava kan je wel al je ritten bijhouden, dus ik ga dit jaar eens een poging wagen om het op deze manier bij te houden. (Yo Google, doe dit eens op Google fit!) […]

Zeg het eens?