Een beetje tegen beter weten in wens ik jullie een mooi 2021 zonder corona. Zonder anderhalve meter. Zonder mondmaskers. Zonder ontsmettingsgel. Zonder virus. Zonder zieken. Zonder corona-patiënten op intensieve. Zonder corona-doden. Zonder alomtegenwoordige virologen. Zonder persconferenties met nieuwe maatregelen. Zonder corona-boetes.

Ik wens jullie een jaar met knuffels, kussen, gezelschap van kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden. Met avonden op café en etentjes op restaurant. Met concerten en festivals. Met reizen, naar alle uithoeken van de wereld. Met een economie die draait.

Een beetje tegen beter weten in, want ik vrees dat we nog lang niet van dat kreng van een virus verlost zijn. Vaccin of geen vaccin.

En eigenlijk wil ik ook wel dat we een beetje minderen, kan dat? Want is dat virus er ook niet gekomen omdat we met teveel zijn? Teveel doen? Teveel kapotmaken? Teveel rondrijden en rondvliegen? Teveel consumeren?

Misschien wel hè.

En tegelijkertijd mag het van mij allemaal wat langer duren. Sommige aspecten van het leven met het virus vind ik zalig. De algehele lockdown, hoe de wereld toen was, wat zou ik dat graag terugwillen. Lege wegen, veel minder lawaai. Geen brommende vliegtuigen boven ons hoofd. Ik vond het schitterend. Het is een beeld dat in mijn hoofd zit, van een stille wereld met een blauwe lucht en een schitterende zon.

En mag het misschien geaccepteerd worden? Dat er ook veel mensen zijn die niet van lawaai houden? Die niet van feestjes houden? Die stiekem deze eindejaarsperiode geniaal vinden, omdat ze thuis gezellig met z’n tweetjes mogen vieren? Gewoon respect en begrip daarvoor, en het normaal vinden dat die mensen wel naar feestjes komen, maar dat de vrijheid er is dat ze na een uur of twee uren gewoon weer naar huis gaan. Simpelweg respect voor hoe mensen verschillend kunnen zijn. Hoeft niet asociaal te zijn, hoeft niet saai te zijn, hoeft niet beledigend te zijn. Kan gewoon gerespecteerd worden.

Waarmee ik wel wat afgeweken ben van mijn wensen. Ik wens u bij deze een gezond 2021. Want daarmee begint alles, natuurlijk. Een goede gezondheid. En een mooi jaar. Met veel geluk. Misschien nog wel een tijdje met mondmasker en op kousenvoeten in eigen woonkamer, maar ook daar kunnen we het beste van maken. Samen. Zonder kibbelen en polariseren, maar elkaar steunend.

(ja, ik kan gelijk bij de Bond Zonder Naam gaan)

(en als je wil weten hoe hard we gelachen hebben toen we deze foto’s maakten: héél hard!)

(dienstmededeling: Throwback Thursday wordt voor één keer Throwback Friday)

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

43 reacties

 1. Ik gier het hier met vertraging ook uit.
  Wat zeg je dat mooi allemaal!
  Ik ben blij dat ik vanavond met mijn dochters kan vieren, zonder nieuwe jurk, nylons en hakken waarin ik het traditioneel altijd koud had. Ook niet in een lawaaierige, zeer materieel ingestelde schoonfamilie. En dan morgen één op één met Bruno. Ideaal voor mij.

 2. Hier ook niet helemaal ongelukkig met de situatie zoals ze nu is. Wat extra rust en minder gedoe, ik kan mij daar ook wel in vinden (al zou ik wel heel graag wat meer vrienden en familie willen kunnen zien maar op zich kan het nog altijd hé, zo lang het maar in beperkte kring en veilige omstandigheden – liefst buiten dus – is).

 3. De lol spat ervan af! En – voordeel – jullie moeten geen kerstboom meer zetten.
  Wij maken het vanavond gezellig onder ons twee, morgen even een glaasje drinken rond de vuurkorf bij zoonlief. Meer moet dat niet zijn.
  Fijne kerstdagen Anne!

 4. Heerlijk, die foto’s 😂
  De rust, de stilte, het “niks moeten omdat het nu eenmaal niet mag”, dat mag van mij blijven, voor héél lang.
  Ook voor jou en al degenen die je lief hebt de beste wensen!

 5. Heerlijke, eerlijke wensen. Ik kan er mij volledig in vinden.
  Ook genoten van jullie foto’s. En jullie nog meer, zo te lezen. Dat er nog veel van zulke momenten van samen plezier in goede gezondheid mogen zijn!

  1. Wij hebben er heel veel plezier mee gehad, en alleen al daardoor zal ik altijd met een glimlach naar deze foto’s kijken. Dankjewel voor de wensen!

 6. Ho, ho, ho, zowaar een vervolgreeksje op het kerstkaartje. Zalig!
  Ook van Katrien en ik fijne, intieme feestdagen en het allerbeste voor 2021.
  Of om me geheel coronagewijs uit te drukken: a merry christmask and a healthy new year! 😉

 7. Eigenlijk is je hele tekst me uit het hart gegrepen.
  Wij hebben het hier ook prima naar de zin met z’n tweeën en zo komen we de kerstdagen ook wel door. Alleen zulke foto’s zie ik me nog niet maken. Aafje loopt gillend weg als ik daar voorstel, vrees ik. 😉
  Afrondend: ik wens jullie al hetgeen je ons wenst, te beginnen met een paar gezellge kerstdagen! 🙂

  1. Normaal zijn we niet zo aan foto’s als deze, maar ik wilde eens iets uitproberen en het paste in het kader van de #degrotelockdownfotochallenge van mijn dochter. En uiteindelijk hebben we er zo’n lol mee gehad, met het maken van deze foto’s, maakt het helemaal waard!
   Dankjewel voor de wensen!

 8. Voor jullie ook een heel mooi 2021! Ik kan me inbeelden dat het een geestige bedoening was tijdens de fotoshoot :-). Ik hoop op meer vrijheid, zodat we opnieuw kunnen reizen. Maar een deel van de rust die er was, hoop ik ook te behouden. Al zal dat misschien ijdele hoop zijn.

 9. O wat een heerlijke kerstwens, en zo te zien hebben jullie mijn aansprong “houd de humor erin” totáál niet nodig. Ik kan me er álles bij voorstellen hoe er gelachen is bij de foto’s in scene zetten , echt helemaal top.

  1. Haha, vind ik een heel fijne reactie! Nee, wij hebben weinig hulp nodig om de humor te zoeken en te vinden 😀 Ik denk dat ik nog jaren met de glimlach naar deze foto’s ga kijken, gewoon door de herinnering hoe we gelachen hebben 🙂

Zeg het eens?