Prachtige zichten brengen ons in vervoering, maar bloopers brengen een lach op ons gezicht. Misschien moeten wij elke dag zo’n “mislukking” plaatsen. Iets in de aard van “Pluk De Lach Uit Mijn Kutdag” (Darling Doormat)

Wat doet een mens als ie niet kan slapen?

Schaapjes tellen? Dat lukt me niet.

Ik probeer soms gewoon te tellen, maar ik ben snel afgeleid.

Iets wat soms werkt, is per letter van het alfabet een stad, dorp of regio bedenken waar ik al geweest ben. Meestal haal ik de K niet. Ofwel omdat ik slaap, ofwel omdat ik afgeleid ben en weer aan iets anders lig te denken.

Lezen, indommelen, e-reader en bril wegleggen, weer wakker worden, lezen, indommelen, e-reader en bril wegleggen, weer wakker worden, wroeten en draaien en keren, lezen, indommelen, e-reader en bril wegleggen, weer wakker worden, wroeten en draaien en keren, lezen, indommelen, e-reader en bril wegleggen, weer wakker worden, wroeten en draaien en keren.

En dan ben ik het beu.

En dan geniet ik maar van het mooie uitzicht… en van de geluiden van mijn betere helft, die al die tijd heerlijk ligt te slapen!

20201102_221530

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

48 reacties

   1. Myriam! Je deed me schaterlachen 😀 Meneertje Mertens gelooft het ook nooit echt, als ik dat zeg. (“ik heb dat niet gehoord”, is de standaard opmerking)

  1. Momenteel hebben we geen extra bed. En in de zetel beneden lig ik niet graag. Heb me voorgenomen, als we verhuizen, dat ik me een gezellig hoekje maak waar ik kan verdwijnen als het aantal decibels te hoog is.

    1. Da’s inderdaad nogal ver, maar toch bedankt voor het aanbod!
     Er staat hier wel een bed, maar het is uit elkaar gehaald, en ik vind het zinloos om het nu nog in elkaar te steken.

  1. Heeft jouw slecht slapen met de volle maan te maken?
   Ik kan er bij mezelf geen patroon in ontdekken. Het is allemaal zo “random”…

    1. Nee, ik weet het, en ik geloof het ook best wel.
     Bij mezelf kan ik er echter niet zo’n patroon in ontdekken. Helemaal geen patroon, echt niks. Vermoeid of niet vermoeid? Niks mee te maken. Ik heb periodes dat ik slecht kan inslapen, ik heb periodes dat ik ’s nachts lig te woelen (zo rond 12u wakker worden en uren zien passeren), ik heb periodes dat ik onder de ochtend wakker lig, of zonder wekker kan opstaan net voor Meneertje Mertens vertrekt (ik moet zeggen: dat is lang geleden).
     Ik kan er gewoon geen regelmaat in vinden.

 1. Hier ook heel bekend. Maar ik richt me niet meer op het doel, in slaap vallen, ik bekijk de gedachten en zwaai ze denkbeeldig weer weg. Daar word ik alleszins toch al rustiger van.

  1. Eigenlijk ben ik ook al lang niet meer gefocust op goed slapen of voldoende slapen. Ik ben nog altijd thuis, dus echt last heb ik niet van het slaaptekort. In het ergste geval ga ik overdag nog wat slapen. Of als ik ’s avonds laat in slaap val, slaap ik onder de morgen vaak goed en dan blijf ik langer liggen.
   Het vervelendste vind ik nog dat dat bed op die momenten zo ongemakkelijk ligt. Ik vind mijn draai niet, ik lig niet goed, ik lig te woelen, ik verveel me ook gewoon soms vreselijk hard. Soms ben ik zo moe dat ik niet kan slapen, en dat vind ik lastig. Ik lees wel, maar na een uur of 2 heb ik het daar vaak mee gehad… eigenlijk zou ik moeten opstaan, maar ik doe dat ook niet echt graag. Maar misschien moet ik dat toch maar eens beginnen doen.

 2. Zo herkenbaar, ik wil dan ook echt niet opstaan hé, MOET SLAPEN. Ik tel mijn adems soms, maar tegen dat ik aan 10 ben, denk ik ook al vaak aan iets anders haha. Als kind droomde ik dat ik een vliegend skateboard had en overal kon gaan waar ik maar wilde en dan dacht ik aan de plaatsen die ik zou kunnen zien en aan de mensen die mij zo cool zouden vinden omdat ik zo’n board had. Soms denk ik daar nog aan, aan al die plaatsen dat ik zou willen zien 🙂

  1. Ikzelf niet het gevoel dat ik MOET slapen, maar als ik niet kan slapen, dan vind ik mijn draai niet, lig ik ongemakkelijk, verveel ik me, werkt het lawaai naast me op mijn zenuwen, enzoverder. Dat is nog het vervelendste. Eigenlijk zou ik moeten opstaan.
   Dat skateboard, da’s wel een heel leuk idee. Toen ik een MRI moest hebben, heb ik ook zoiets gedaan, in gedachten heb ik zelfs in Australië gezeten toen. Ik ga dat eens proberen als ik niet kan slapen 🙂

   1. Ahja, lawaai naast me, dat zou ik verschrikkelijk vinden! Mijn man slaapt zo stil dat ik weleens durf te kijken of hij wel nog ademt, haha. Maar ik leg me dat echt op, dat ik moet slapen enja, dan slaap je natuurlijk nog minder. Eigenlijk niet de beste denkwijze.
    Oh wat leuk om in gedachten in Australië te zitten, zeker in zo’n enge tijd.

    1. Hahaha, áls de mijne dan eens niet snurkt en heel stil ademt, tast ik ook wel eens naast mij om te voelen of alles nog OK is 😀

 3. Herkenbaar dat slechte slapen. Ik lees een gewoon boek met een lampje op mijn hoofd om manlief te laten slapen. Soms kan ik niet meer liggen van de pijn ergens en dan ga ik eruit. Het kan 3 uur zijn of 4 uur of 5 uur. Dan ga ik vaak bloggen of foto’s ordenen. Ik maak me er niet meer druk om dat ik weinig slaap. Toitoi jij

  1. Ik lees op een e-reader, en zo stoor ik Meneertje Mertens ook niet. Maar na een tijd heb ik het gehad met dat lezen. Eigenlijk zou ik ook gewoon moeten opstaan.
   Ik ben nog altijd thuis, dus een drama is het tekort aan slaap hier ook niet. Gelukkig maar.
   Dankjewel 🙂

 4. Ik herken het niet werken van ‘schaapjes tellen’, ook gewoon tellen va 1 naar 100 en terug, en dit doe ik in het Nederlands, in het Frans en in het Engels en als dat niet helpt dan zing ik kinderliedjes, niet luidop hé maar wel in mijn hoofd… iets in de zin van de beren die broodjes smeren, de vliegen, de bijen, de mussen, de slangen… Ik probeer dan nieuwe dieren met een activiteit te combineren, dit is niet makkelijk en meestal lukt het dan wel om in slaap te komen (tenzij de boomzager naast mij van geen ophouden weet…)

 5. Schaapjes tellen lukt me ook niet. Dan gaan ze plots super snel of is er een schaap dat niet wil springen :-). Verhaaltjes verzinnen helpt wel, om piekeren te vermijden, maar ik moet ervoor zorgen dat ik er ook weer niet te fel in opga.

  1. Ik was dat helemaal vergeten, maar vroeger deed ik dat ook, verhaaltjes verzinnen, en dan moest ik ook opletten dat ik er niet te ver in ging en er niet teveel in opging, want dat was dan weer contraproductief.
   Misschien moet ik dat nog eens proberen, het is er een beetje uit gegaan met ouder worden blijkbaar.

 6. Ik had ook zo’n nacht… bril op en af… e-reader dicht, dan weer open… Manlief had te laat gegeten en snurkte ook teveel. Vroeger ging ik beneden op de bank liggen in zulke gevallen, maar tegenwoordig vallen mijn ondertussen volwassen katten mij constant lastig. Als we verhuisd zijn, krijgen de katten een eigen kamer zodat ik die kan opsluiten als ik wat rust wil. Mijn ene kat verkoopt me zelfs een klap op mijn kop om mij te wekken. Die kan het echt niet hebben. Is de ene dan stil, begint de andere obese kat met om eten te mauwen. Ach ja, altijd wat.

 7. Is ook een mopje van:
  Wanneer ik niet kan slapen ga ik schaapjes tellen.
  En dan lijkt er eentje spoorloos verdwenen en lig ik dus de hele nacht wakker, me zorgen te maken over dat ene schaapje

 8. Hum ‘genieten’ van de geluiden op min anderhalve meter😉, niet echt mijn ding. En dan zegt de wederhelft de volgende dag dat hij bijna niet heeft kunnen slapen!?!?
  Volgende keer neem ik het op 👍

 9. Ik pak meestal een boek tot ik moe ben, Vriendjelief wakker maken doe ik niet een zacht duwtje als het snurken te hard wordt. Maar meestal ligt er nog een kat naast die ook snurkt en gaat zeiken als ze wakker wordt.

  1. Jeetje, dat heb je liever niet 🙂
   The subtle art of giving a gentle push is hier ook iets wat na al die jaren behoorlijk goed werkt. Soms doet hij dan wel alsof hij zich draait, en snurkt daarna vrolijk verder. Waarna het volgende duwtje ietsje minder gentle is.

 10. Inslapen is niet zo’n probleem, de laatste tijd is het wakker worden, zoals jij hanteert met lezen, slapen,bril af enzv… Zo gaat het bij mij, opvliegers,wakker, woelen, slapen, aambeien die jeuken, opstaan euvel verzorgen, woelen slapen, opvliegers afin, vul maar in 😅

Zeg het eens?