Het kan een lightbox quote zijn. Een tekst op een letterbord. Iets wat ik tegenkom op straat. Ze hebben één ding gemeen: het zijn woorden op maandag.

20200913_112358

Mijn geest loopt over van de ideeën, maar mijn huis mag niet overlopen van de rommel, anders stokt de creativiteit. Ik kan me hier dus in vinden. Naaien bijvoorbeeld is een continu proces van opruimen: als ik tussen de rommel moet gaan zoeken naar mijn gerief, dan gaat zoveel kostbare tijd verloren. Het lijkt soms wat op naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg zoeken. Dus ruim ik op.

Hoewel ik eens op zoek moet naar een minder druk plekje om foto’s te maken. En ik ook eens mijn lamp moet afstoffen.

Dit laatste terzijde: akkoord met de stelling?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

30 reacties

  1. Ik ben nogal veel bezig met de Engelse taal ook. Al sinds mijn tienerjaren lees ik boeken in het Engels, ik heb veel Engelstalige kennissen (en een paar vrienden), en als het gaat over het creatieve, vind je in de Engelstalige sfeer toch veel meer nuttige en leerrijke informatie dan enkel in het Nederlands. Vandaar dat ik voor zo’n creatieve quote gemakkelijk afdwaal naar het Engels. Ik heb trouwens lang getwijfeld om mijn blog tweetalig Nederlands/Engels te maken. Niet gedaan omdat het me teveel werk is. En niet enkel Engelstalig omdat ik dat er dan weer over vind 🙂 Maar mijn Instagram is in het Engels opdat dáár dan toch wat Engelstaligen begrijpen wat ik zeg 😉

 1. Mee eens, al beperkt mijn ‘creativity’ zich tot de keuken. Ik zet dingen die ik niet meer nodig heb direct terug weg. Niet direct vanwege het ‘disciplined eye’, maar ik verdraag geen rommel en chaos.

  1. Ook in de keuken ben ik zo, net als jij. Ik ruim op terwijl ik kook. Ik kan een ovenschotel maken, waarbij uiteindelijk enkel nog het resultaat in de keuken staat, al de rest is al netjes opgeruimd. Haal ik voldoening uit 🙂
   (behalve als ik tegen het eind aan te moe ben, dan laat ik nog wat staan).

    1. Is hier ook zo. Manlief kan goed koken en hij vraagt altijd hoeveel punten op 10 hij krijgt voor zijn kookkunst. In het begin was hij altijd gebuisd. Niet dat het eten niet lekker was… maar die chaos in de keuken hé… Gelukkig heeft hij dat grotendeels al afgeleerd.

  1. Haha, ja, die ken ik wel, “ik vind alles terug in mijn rommel”. Doe ik niet aan mee 🙂 Rommel in mijn werkplek is rommel in mijn hoofd.

 2. Toch ken ik creatievelingen die in chaos leven en werken. Mijn ding is het ook niet. Door chaos kan ik helemaal ontredderd raken. Zoals vandaag… teveel dingen ineens komen op mij af en ik zie de orde niet meer in mijn hoofd. Lastig. Zeker omdat ik ze morgen nog niet kan ordenen wegens andere plichtplegingen. En dan ben ik bang dat ik het tegen woensdag vergeten ben of het niet meer geordend krijg. Doeme toch.

  1. Ik ken ze ook hoor, zij die van chaos houden en vinden dat ze van daaruit veel beter werken. Kan heel goed zijn, voor mij werkt het niet. En voor jou blijkbaar ook niet 🙂
   Klinkt me heel bekend, teveel dingen die op je afkomen en het niet meer geordend krijgen in het hoofd. Als je de tijd niet krijgt om het stof te laten zakken. Hopelijk komt het tegen morgen toch goed.

 3. Dat gaat hier in golven: ruim ik op, dan is het ook écht proper, heeft alles zijn plaats, is vb. de tafel echt leeg. Dan begint dat langzaam op te bouwen (nu zitten we zo tussenin: er ligt wat post op tafel, er ligt bloemenzaad dat naar de moestuin moet, een boek dat ik net heb uitgelezen) tot het teveel wordt en dan is het weer tabula rasa 🙂 In de keuken, tja, dat hangt heel erg van mijn energieniveau af. Soms ben ik al blij dat ik überhaupt iets gekookt krijg en blijft het complete chaos tot de dag erna, soms is ze spic en span, vaak tussenin (alles wel in de afwasmachine, maar wel nog kruimels op het aanrecht, zoiets 🙂 ).
  (en dan even naast het inhoudelijke: waar zijn jullie (?) aan het fietsen op die foto die daar hangt? Moooi!)

  1. Mijn naaiplek hou ik altijd zo goed als proper, omdat alles gewoon direct in de weg ligt.
   In de keuken kan het me ook gebeuren dat ik vóór alles gedaan is, zo moe ben dat ik in de zetel moet gaan zitten. En dan mag iemand anders de laatste opruim doen 🙂
   Die foto, dat zijn wij niet, want wij fietsen niet in bergen 🙂 (is tussen ons zo’n beetje een running gag geworden). Het is een artikel uit een boekje, het gaat over bergop leren fietsen. Mijn ma gaf me dat een tijdje geleden, het monkellachje kreeg ik er gratis bij 😀 Het hangt aan mijn moodboard omdat ik het ook zo’n mooie foto vond 🙂

 4. ‘k voel me in feite nooit creatief. Dus ik zou niet weten wat het stimuleert of hindert in feite. Maar in het algemeen denk ik wel dat rommel “rust in je hoofd” verstoort.

Zeg het eens?