Dinsdag kwam ik thuis van een paar uurtjes babysitten bij Pipa, en ik vroeg aan Meneertje Mertens: “Heb je die fanfare gehoord toen ik binnenkwam?” Meneertje Mertens: “Euh, nee?” Ik: “Ja ik ook niet, want Strava besteedt er maar weinig aandacht aan. Maar: ik heb mijn fietsdoel voor 2020 bereikt! 2020 kilometer!”

Nu al ja, tweede helft september. Niet mis, hè? Gelukkig besteedt Strava er toch een béétje aandacht aan:

stravage

Dus, ik ben content! Laat ik het verhaal van het doel en het bereiken ervan eens vertellen.

Rond nieuwjaar zag ik Leslie in Strava voor 2020 een doel stellen: 2020 kilometer fietsen. En ik dacht: ha, wijs! Dat wil ik ook. Deed ik dus, en toen, toen fietste ik maanden niet. Koud, pokkeweer, wind, winter, weetjewel.

Waarna, in maart, de coronacrisis toesloeg. Thuisblijven, dat was het motto. Blijf in uw kot. Maar gelukkig mochten we wel nog buiten sporten.

20200315_120344

En dat was de aanzet tot het in orde zetten van het velootje. Ja, ik heb een persoonlijke mécanicien!

20200315_125720

Ik registreer alle ritjes, of ze nu kort of lang zijn.

20200731_083817

Yep, ik heb een fietsbel.

20200804_100213

De coronaritjes waren soms hallucinant. Nooit eerder zag ik Gent zo leeg.

20200325_111649

Maandenlang heb ik achter mijn doel aangehold, en bleef ik maar achterstand inhalen. Traag, maar zeker. Soms echt veel trager dan verwacht: zo was het weer niet altijd goed genoeg om te fietsen tijdens onze vakantie.

20200708_102210

Maar na de Franse klip werd de jacht op de cijfertjes ingezet, en heb ik heerlijk gefietst. Ontelbare zonsopgangen gezien. Korte ritjes gemaakt in wat ik graag “mijne côté” noem, maar ook de andere kant van Gent verkend. In deze corona-tijden maken we niet vaak uitstapjes met de fietsen achterop de wagen, we blijven hier meestal rond Gent fietsen.

20200918_112749

En nét voor de herfst genadeloos inzette met storm Odette, heb ik mijn doel bereikt. Hoera!

doel

Vermits we nog maar eind september zijn, en ik denk/vermoed/hoop dat er nog wat mooi weer komt voor deze mooi-weer-fietser, heb ik nog wat eventuele kleine doeletjes.

Als ik nog een kleine 30 kilometer fiets, bijvoorbeeld, dan heb ik 10.000 kilometer “sinds de metingen”. In concreto, alhier: sinds maart 2014. Geen idee of alle kilometers van die 6 jaar daarin zitten maar goed, het is toch een mooi symbolisch getalletje. Vóór 2014 heb ik bijna altijd fietscomputertjes gehad sinds mensenheugenis (of toch minstens sedert ik met de kinderen naar school fietste), maar hoeveel kilometers dat mogen geweest zijn, geen idee. Doet er ook niet toe.

doel3

En nog eentje, maar geen idee of dit haalbaar is: als ik nog een kleine 150 kilometer fiets, heb ik in totaal 4.000 kilometer met mijn Trek. Op 2 jaar tijd.

doel2

Mooie doelen, toch. En dan kan ik eens denken over een doel voor 2021. Ik dacht aan mijn gemiddelde snelheid wat optrekken, maar eigenlijk heb ik daar geen zin in. Omdat mijn “lage” gemiddelde snelheid komt doordat ik niet in groep fiets, en omdat ik op kleinere wegen fiets waarop ik niet goed kan doorfietsen (veel bochten, veel kruispunten). Maar ik wil niet echt “trainen” en dus lange rechte stukken langs grote wegen en jaagpaden doen. 2021 kilometer is een zeer haalbaar doen voor 2021, maar ik ga er eens over denken of er nog andere mogelijkheden zijn.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

29 reacties

 1. Wat een boekhouding al die parameters. Ik kan beter op 1/1 een foto nemen van mijn kilometerstand, want ik vergeet in meer dan de helft van de gevallen mijn Strava aan te zetten. En tussendoor alle duizendtallen op foto zetten, dat ook.
  Ik zou volgend jaar voor 3650km willen gaan. Tien km per dag. Niet dat ik elke dag ga fietsen, maar ik hoop op een lange fietsvakantie zonder pandemie beperking.

  1. Mijn fietscomputertje stuurt automatisch door naar Strava, dat scheelt. Alleen niet vergeten aanzetten, maar dat overkomt me eigenlijk niet meer.
   Knap doel, 3650 kilometer. Dat is zeker te hoog gegrepen voor mij. Ik hoop en duim voor een coronavrije fietsvakantie!

 2. Leuk jouw doel en dat het gelukt is. Gefeliciteerd. Ik gebruik ook Strava maar hou niet fanatiek alles daar bij. Ik heb wel een trainingslogboek in Excel voor mezelf om te kijken waardoor soms blessures optreden of om te checken of de opbouw klopt

  1. Dankjewel 🙂
   Mijn fietscomputer, die ik sowieso altijd gebruik, synchroniseert standaard met Strava. Ik voeg meestal ook foto’s toe, ik vind het een leuk archiefje 🙂

 3. Gefeliciteerd, best wel een prestatie. Ik fiets nauwelijks. Hoewel….als je om gaat rekenen wat je dan per dag moet rijden valt het eigenlijk nog mee en z;ou ik het moeten kunnen. Iedere dag 5,5 km, ik heb een collega die de woonwerk afstand fietst die ik per auto doe;-) ( ruim 10 km heen en ook weer terug

  1. Ja, dat is het inderdaad, maar doordat ik een aantal maanden per jaar niet fiets (op zijn minst december-januari-februari), ligt het al snel anders eigenlijk. Ik ben een mooi-weer-fietser, waardoor er al heel wat dagen zijn waarop ik niet ga fietsen 🙂 Maar sowieso, als je je dagelijkse verplaatsingen met de fiets doet, loopt het al snel op.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: