Het Corona-virus zorgde ervoor dat we veel tijd in ons kot moesten doorbrengen. Daar kwam onlangs verandering in, en tegen ons moest je dat geen twee keer zeggen, wij zijn de hort op! Wel een reis en reisverslagen dus, maar mijn idee om lezers en medebloggers te vragen om een gastblog te schrijven over hun woonplaats, om zo virtueel te kunnen rondreizen in België en eventueel ook het buitenland, blijft nog altijd even actueel. We zitten ondertussen aan gastblog 17, en we doen verder tot de allerlaatste!

Vandaag aan zet: Goofball van Goofballsworld. Geboren en getogen in Deinze, beetje overal gewoond, neergestreken in Leuven. Waar ze nu woont en blogt met manlief en hun twee kinderen Kabouter en Beertje. Ze neemt ons mee op ontdekkingstocht door de studentenstad.

**********

Leuven voor een niet-student

“Het is daar naast de Fakbar van de Farmacie”. “Dat caféetje achter de faculteit wijsbegeerte”. De weg wordt je in Leuven vaak uitgelegd aan de hand van het studentenleven.  Ik grijns doorgaans even bedremmeld en moet toegeven dat ik de fakbars ken omdat ik niet in Leuven studeerde. Meestal valt dan even een korte verbaasde stilte. De liefde importeerde mij in Leuven toen ik al 28 was, lang na mijn studententijd. Ik heb in Gent gestudeerd en woonde daar na mijn studies.  Zelf was ik vaak verbaasd als ik in pre-coronatijden eens thuis werkte en over de middag het centrum inliep voor een snelle boodschap. Wat een drukte! Al die pubers die daar rondlopen…oei excuseer, al die studenten. Die zien er dan ook elk jaar jonger uit.  Die drukte ben ik niet gewoon want doorgaans kom in enkel in het weekend in het centrum of blijf ik in Heverlee. Een groot dorp Leuven is een groot dorp. Men zal het mij hier niet graag horen zeggen, maar het is wel zo. Het centrum is nog een volmaakte cirkel gevormd door de vesten van de vroegere stadsmuren. Je kan het bekijken als het gezicht en de grote site van Gasthuisberg is een oortje en de AB inbev brouwerijen een ander oortje van een soort Micky Mouse silhouet.  Van oor tot oor is dan wel een brede kraag aan residentiële wijken van Heverlee en Kessel-Lo. Je wandelt op een half uurtje van de ene kant naar de andere kant van het centrum, zoals wel vaker is in het historisch centrum van een stad. Da’s wel 2 keer zo groot als het centrum van Hasselt wat verbazingwekkend klein is, maar goed, we hebben het nu over Leuven en niet over Hasselt.  Leuven centrum is gevuld met faculteiten, historische colleges en kloostergebouwen, restaurants en cafés.  Neem de universiteit en de AB Inbev brouwerij weg en er blijft een klein schattig dorp over. Maar goed, de universiteit is er wel en de Alma Mater is de 2e oudste universiteit ter wereld en gelinkt aan het Vaticaan wat ervoor zorgde dat elke historische kloosterorde ter wereld wel ergens in of rond Leuven een kloosterafdeling had om hun novicen een opleiding te geven.  De oude kloostergebouwen in het centrum zijn nu meestal deel van een faculteitscomplex of universiteitskantoor maar in randgemeenten, vooral in Heverlee zijn nog meerdere grote actieve kloosters te vinden.  In de rand van het centrum liggen ook nog 3 abdijen. Mijn favoriete plaatsen  Aangezien ik niet in Leuven studeerde zal het je niet verwonderen dat mijn favoriete plaatsen los staan van het studentengejoel.

 1. Parkabdij

Het allerliefste kom ik aan de Abdij van Park in Heverlee,  die ik vaak als mijn achtertuin beschrijf.  Deze parel is wel bekend bij de toeristen maar omdat ze buiten het centrum ligt niet altijd bezocht door bezoekers van onze stad.  Ze hebben groot ongelijk. De nog steeds bewoonde erfgoedsite van de Norbertijnen ligt in een oase van groen, geflankeerd met 3 grote visvijvers die gevuld worden met watervogels en amfibieën van allerlei soort, met boomgaarden, sociale tuinbouw en beschermde weiden waar de koeien van onze zelfoogstboerderij op grazen.  Je bereikt de abdij via een statige oprijlaan met meerdere toegangspoorten en een watermolen. De toegang vind je langs de Geldenaaksebaan net aan de beschilderde spoorwegbrug met prachtige streetart die verwijst naar de natuur een boogscheut verder. Het is voor ons gezin ook een speciale plaats omdat we er gehuwd zijn en onze kindjes hebben laten dopen. De kinderen lopen eveneens school vlakbij en het domein lijkt wel een verlengde te zijn van hun speelplaats. Blijkbaar is elk  excuus wel goed voor de klassen om een wandeling te gaan maken langs de abdij.       2. Groot begijnhof Nog zo’n adembenemende en rustgevende erfgoedsite is het Groot Begijnhof van Leuven (niet te verwarren met het klein begijnhof aan de andere kant van de stad).  Het Groot Begijnhof is een minidorp in de stad. De wijk heeft een tiental straten en bruggetjes want het is deels op een eilandje in de Dijle gebouwd. Ook al is het hele domein nu in handen van de universiteit die het gered heeft tegen verkrotting en ook al zijn er nu buitenlandse studenten en gastprofessoren in gehuisvest, toch ademt de wijk altijd de nodige rust uit.   3. Het kriebelbeestjespark en Dijlepark  In het centrum van Leuven liggen ook enkele verborgen miniparkjes verstopt. Kleine wandelpaden connecteren de achtertuin van een college met andere tuinen en onderliggende straten.   Mijn kinderen hebben het het kriebelbeestjespark gedoopt.  Geen toerist die hier komt, enkel de kenners weten dat ze even de drukbetreden voetpaden kunnen verlaten en door dit stukje natuur kunnen doorsteken en met wat geluk zelf nog een specht spotten midden in het drukke stadscentrum. De paden connecteren naar het ietwat verder liggende romantische Dijlepark.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

20 reacties

 1. Ik ken in Leuven alleen de binnenstad, de unieke universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein en ik vergaap me na veel bezoekjes aan de stad nog steeds aan het mooiste stadhuis van België.

 2. Wat fijn! Ik ken Leuven vooral van mijn studentenjaren en moet bekennen dat ik hier toch nog nieuwe dingen lees. Die verborgen parkjes/paadjes vond ik wel de max, daar ben ik in de blok nog veel gaan wandelen, je moet ze inderdaad echt weten zijn.

 3. Heb je daar toevallig een stukje hart gevonden, dat ik daar verloren heb vanuit mijn studententijd en nog vele jaren daarna?

  Veel plekjes ken ik, voor andere verborgen pareltjes moet ik dus dringend eens terug keren.

  Die brug met streetart, zo prachtig!

  Dank je wel voor de fijne inkijk.

  1. Tipje: ga eens rondneuzen op de blog van Goofball (link in blogpost). Ze heeft verschillende blogposts met street art foto’s, er zitten echt schitterende dingen tussen.

   1. Er zijn afgelopen week dus weer 2 gigagevels beschilderd, echt fantastische dingen…’k zal dus nog eens een vierde streetart post over Leuven moeten maken, maar ‘k moet eerst nog in een bepaalde wijk raken. Zalig als de streetart aan dit tempo blijft bijkomen.

  1. ha de insteek was mijn lievelingsplekjes…de lelijke vlekken van Leuven zou dan voor een andere post zijn. Zeker jammer hoe Imec het uitzicht op Arenbergkasteel verknoeid heeft.
   En die studentenblok…die doet me altijd aan waterwerende gyproc denken met die groene kleur :D. De nieuwe wijk aan de andere kant van de spoorweg vind ik dan wel weer zeer tof.

 4. Wat een prachtige plekjes laat je ons hier zien. Leuven ken ik eigenlijk niet, maar het lijkt me beslist de moeite om hier eens een dag rond te dwalen. Het staat al langer op de agenda en ooit komt het er wel eens van!

 5. Ik ken Leuven een klein beetje doordat oudste er even op kot zat en ook omdat ze later een jaar in Heverlee woonde. Maar ik zag bijlange nog niet alles wat je hier toont. Mooie post!

 6. Op een blitzbezoek na, was ik nooit eerder in Leuven. En met wat ik hier zie, heb ik blijkbaar veel gemist. Naast het duidelijk spoor van geestelijken en studenten, zie ik prachtige gebouwen en huizen, domeinen, parken en waterpartijen. Genoeg om een kruisje op de map te zetten. Dank voor de verrukking die jij ons hebt bezorgd!

Zeg het eens?