Vaste rubriek op zaterdag: week in beeld. Een greep uit de telefoonfoto’s die ik maakte van zaterdagochtend tot vrijdagavond. Soms eens een foto door Meneertje Mertens. Soms eens een foto met de Nikon of Canon. Maar vooral foto’s van mijn telefoon.

De foto’s van zaterdag staan klaar in een blogbericht voor morgen.

Zondag hadden we het plan opgevat de fietsen op de auto te zetten en eens ergens naartoe te rijden om aldaar een toerke te fietsen. Dát was lang geleden!

20200524_112506

Meneertje Mertens had iets uitgedokterd voor Kalmthout, maar het weer bleek niet al te schitterend en de afstand stemde me wat ongelukkig, dus deden we iets anders. Het eerder vooropgestelde Assenede leek ons maar niks want wind, dus zakten we af naar Oosteeklo (wat eigenlijk ook nog Assenede is maar toch net ietske minder weids en onbeschut dan Assenede zelf) en fietsten daar een toer. De eerste 10 kilometer gingen echt niet vlot en ik vond het té hard waaien (vlagen zijwind vind ik niet leuk), maar uiteindelijk beterde het gevoel en werd het toch nog een fijn tochtje.

We maakten weinig foto’s. Dit is er eentje van de Kloosterakkerstraat in Oosteeklo…

20200524_135424

… en dit is de ommegang van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe (Ertvelde). Het was er héél rustig voor de tijd van het jaar.

20200524_143146

Maandag had ik een afspraak in het ziekenhuis, en maakte ik van de gelegenheid gebruik om nog wat foto’s te maken van een leeg Gent. Zon, blauwe lucht, weinig volk… zalig. Het oude postgebouw zag er glorieus uit. Ik kreeg het wel niet goed gekadreerd.

20200525_085755

Het kunstwerk op de Korenmarkt blonk en schitterde in de zon. Inderdaad, ik heb niks tegen dit kunstwerk, vind het zelfs mooi. Het is alleen wat lomp ingeplant. (en ja, ik hou echt van onze stadshal, magnifiek ding dat)

20200525_085859

Bij gebrek aan toeristen maak ik zelf maar de toeristenplaatjes. (vanop de Vleeshuisbrug)

20200525_090150

Het Gravensteen. Met lelijke tramleidingen.

20200525_090238

Vanuit deze hoek is het beter! Alhoewel…

20200525_090422

Dinsdag ging ik een eind fietsen, richting Laarne. Groen en rustig is het daar.

20200526_110521

Aan de Berlindekapel. Kwam hier al eerder aan bod, maar ik vind het een prachtige kapel en ik fiets daar graag.

20200526_110524

De Kalkense Meersen.

20200526_112211

Aan de Oude Scheldearm in Destelbergen. Nog 3,5km fietsen en ik ben thuis.

20200526_120807-PANO

Altijd leuk toch als bestelde goederen met wat humor ingepakt zijn.

20200527_131828

Dinsdag werd het al snel warm tijdens mijn fietstocht. Ik had me voorgenomen donderdag een kort tochtje te doen bij zonsopgang. Ik wilde eindelijk weer eens een zonsopgang zien. Dus vertrok ik om 5u15, reed een parkje door waarvan mijn foto’s nergens naar lijken, en belandde in Beervelde, waar ik de zon zag opgaan.

20200528_055122

Schitterend toch.

20200528_055125

Ik stopte nog eens langs de Schelde, een beetje verder deze keer, als je goed kijkt zie je op de horizon één van de torens van Gent staan.

20200528_062032

Daarna maakte ik nog een kort wandelingetje, en viel het me nog maar eens op wat een drama de Aannemersstraat toch is. Rechts: mooie, oude herenhuizen. Links: gruwelijk lelijke appartementsgebouwen.

20200528_110424

Als je ziet wat voor schoonheid er is aan de ene kant, kan je toch niet anders dan je afvragen wat daar allemaal verloren gegaan is aan de andere kant. (crappy foto, but hey, you catch my drift)

20200528_110524

Edit: Janna wist zowaar dat het kasteel Wolters was dat daar stond. En dat was deze beauty:

Deze foto’s vond ik op de blog van Facade 13

En passant maakte ik ook een foto van de viooltjes die een buurvrouw staan heeft, de mooiste viooltjes die ik ooit al zag.

20200528_110749

Ik kreeg weer mooie foto’s van Janna. Van een eigenwijs maar toch dromerig totje.

100753094_1635859266582938_2209374874059669504_n

En van twee dames die solidair een brikje sap drinken.

100932831_2660786124245343_8059553375584256_n

Het vroege fietstochtje van donderdag beviel me zo, dat ik de dag nadien besloot rond zonsopgang eens te voet naar de Schelde te gaan en wat foto’s te maken. Kijk, dit typeert onze buurt wel. Sommige delen in ieder geval toch.

De Schelde. Of beter: de Oude Scheldearm.

20200529_053444

Ik besloot al snel een “blokje rond” te lopen. Gent ontwaakt, gezien vanop de Saskes.

IMG_4484

Gentbrugge.

20200529_054735

De zon komt op.

20200529_055305

Vindingrijke appartementsbewoners. Een glijbaan op het terras, dat zag ik nog niet eerder.

IMG_4518

Panorama vanop Gentbrugge brug.

20200529_055747-PANO

Zicht vanop dezelfde brug, naar de andere kant. Als je goed kijkt, zie je de Boekentoren.

IMG_4532

En zo is er weer een week voorbij. Een week met véél foto’s!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

52 reacties

  1. Ja hè. Ik weet niet of er langs die kant huizen stonden, ik weet wel dat er in de dichte omgeving een kasteel stond, dat al lang verdwenen is. Maar of dat daar was, weet ik niet. Zoveel mooie dingen die onder de sloophamer verdwenen zijn…

 1. Zelfde opmerking als Luce. Zo jammer maar hier is het helaas niet anders.
  Aha, jullie wilden hier komen fietsen! Dit weekend wordt mooi én warm. Ideaal fietsweer.

  1. Inderdaad. Maar ik word er soms wel wat triest van.
   Ja, ik denk zelfs dat de voorziene fietstocht zou starten in Heide. Mijn fiets is nu binnen voor aanpassingen, ik kan tot woensdag niet fietsen…

    1. Mmm, ik denk een zelf verzonnen ritje. Zeker geen 57km, ik zou daar niet mee akkoord gegaan zijn. Te veel 🙂 40 was voldoende.

     1. Ja, ritjes genoeg op Strava. Ik had gisteren wel een probleem om een rit vanuit Strava op de GPS te krijgen. Soms gaat dat vanzelf, soms wil die niet. Frustrerend!

      1. We zijn alletwee van het soort die eigenlijk nog het liefst zelf ritten in elkaar knutselen 🙂
       Wij doen dat via Komoot, dat gaat dan naar ons fietscomputertje, en achteraf van het computertje naar Strava.
       Wat over het algemeen vlot gaat. Maar als het niet vlot gaat: grrrrrrr!

       1. Mijn man doet graag de ritten die zijn fietsmaten gefietst hebben. Nu rijden ze wel terug in groep, maar hij rijdt tussendoor nog graag eens alleen ook.

        1. Wij rijden eigenlijk zelden in groep. Asociaaltjes 🙂 Mijn man fietst wel graag met mij, en toen we nog met onze stadsfietsen reden, fietsten we ook vaak samen. Nu doe ik dat niet graag meer, omdat ik trager fiets en het gevoel heb dat ik hem ophoud. Terwijl hij dat eigenlijk niet erg vindt, hij vindt het leuk eens samen te fietsen 🙂 (maar ja, ’t zit in mijn hoofd…)
         Als we op vakantie gaan, fietsen we wel toertjes samen. Maar ook daar stellen we die ritten zelf samen.

        2. Als wij samen fietsen zoek ik het ook zelf uit. Ik rijd graag via de knooppunten. En gelukkig rijdt mijn man ook graag samen met mij. Hij met de stadsfiets, ik met mijn ebike.

        3. Knooppunten doe ik met de gewone fiets ook graag! Hier langs onze kant van Gent is het wel wat triestig gesteld met de knooppunten. Toch als ik van thuis uit wil vertrekken.
         Eigenlijk is het vooral ik die niet graag met mijn man fiets 😉 Hij doet dat graag, en doet eigenlijk niet liever, maar ik hou het wat af. Ik word heel erg rustig van alleen fietsen, en als we samen fietsen, jaag ik me teveel op. Maar eigenlijk zit dat vooral in mijn hoofd.

        4. Ik fiets niet (graag) alleen. Ofwel met mijn man, of met een vriendin, of met ons fietsgroepje maar zover zijn we nog niet zolang er niets open is. Niet zozeer voor een drankje, wel om naar het toilet te kunnen gaan … allemaal dames van 60+.

        5. Ik heb eigenlijk maar 1 vriendin met wie ik echt graag samen fiets 🙂 En ik hoop altijd dat ik niet naar het toilet moet onderweg.

 2. En ik die dacht dat ik vandaag vroeg op pad was…
  Bij die glijbaan op het terras krijg ik spontaan de bibbers. Zie je hoe weinig de hoogte van die ladder scheelt met de reling? Je kan de afstand wel niet inschatten, maar voor mij zou dat een no go zijn!

  1. En dan was ik gisteren en donderdag nog vroeger op pad 🙂
   Edit: waar sloeg dat nu op. Ik verwarde met mijn wandelingetje van deze ochtend en dit blogbericht. Ik heb mijn umph een beetje hervonden om vroeg te vertrekken.
   Eerlijk: die glijbaan zou ook niks voor mij zijn hoor. Ik krijg al visioenen van kleine prutskes die van dat balkon vallen. Brrrrr!

 3. Whoa daar zou mijn kind niet spelen! Kleintjes zien het gevaar niet. Och de zonsopgang, ja dat zou ik ook eens moeten doen. Als tip fotografeer eens als de zon boven de horizon uitsteekt, tegen de zon in. Met een beetje mazzel krijg je een oranje gloed op je foto. Gent is werkelijk prachtig, moet er echt eens heen.

  1. Mijn (klein)kinderen zouden er ook niet moeten spelen. Ik word al zenuwachtig als ik eraan denk.
   Dank voor de tip! Goed voor een volgende keer 🙂
   Gent is inderdaad echt een heel mooie stad. Zelfs als inwoners zien we zelf die schoonheid nog altijd, dat valt me altijd op.

 4. Heel bijzonder om Gent in de vroege vroegte te zien. Inderdaad, er is nogal wat verloren gegaan aan mooie, oude gebouwen. Appartementen zijn eigenlijk nooit mooi, langs de buitenkant… Waarom verzinnen ze daar nu ook eens geen mooie, originele ontwerpen voor? Dat vraag ik me altijd af.
  Die glijbaan op het balkon is best gevaarlijk. Als dat kind op het hoogste punt zit, kan het zo over de balustrade kukelen. Of ben ik weer overbezorgd bezig?
  Geniet nog van het heerlijke weekend!

  1. Hier en daar zie je wel eens iets moois, maar dat is dan meestal ook snel gedateerd, vind ik.
   Je bent niet overbezorgd. Ik zou mijn (klein)kind daar ook niet op durven laten gaan.
   Geniet ook nog van het zonnetje! Het is heerlijk!

 5. Wat doe je toch vééééél op een week! ‘k Sta er eigenlijk nooit bij stil…
  Hahaaa…, de viooltjes -> nu begrijp ik je beter!
  Lie(f)s.

  1. Een mens kan veel doen op een week, dat is zeker. Als je het zo eens verzamelt, valt het pas op.
   Inderdaad, de viooltjes 😀

  1. Dankjewel 🙂
   Het was eigenlijk 4u20 opstaan en 5u15 vertrekken 😀 (we zijn dat gewoon, al jaren, en vinden het goed zo, niet mee inzitten 🙂 )

 6. Jij bent graag een ongelooflijk vroege vogel, en dan geniet je de prachtige start van de dag. Als avondmens moet (of mag voor mij) ik deze missen 🙂
  Het stille Gent, het blijft bekoren. Manlief deed al een paar keer de 85 km heen en terug, zelf kon ik me er nog niet voor motiveren; toch wat te ver, ondanks den elektriek.

  1. Jij kan dan wel van de zonsondergangen genieten 🙂 Maar wat ik zo apprecieer aan de vroege ochtend is de rust en stilte, en die zijn er alleen ’s morgens.
   85 kilometer is inderdaad héél veel, ook met een elektrische fiets. Ik zou het er ook moeilijk mee hebben!

 7. Mocht je in de omgeving van Het Gravensteen.een blik gevonden hebben…. die heb ik daar ooit vanuit één van die smalle torenraampjes heb geworpen. Leuk dat je er een foto van plaatst want ik twijfelde óf het wel in Gent was dat ik iets dergelijks een rondleiding kreeg.
  Prachtig foto’s met een zonsopgang en natuurlijk zijn de kinderfoto’s weer favoriet.
  En véél mooier dan dat kunstwerk vind ik de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe, beeldschoon.

  1. Het Gravensteen is prachtig, en een rondleiding is altijd interessant!
   Er zijn heel veel mooie plekjes te vinden, en daar maak ik dankbaar gebruik van 🙂

        1. Ja, daar niet ver van is een Ibis hotel! Heel makkelijk, zo helemaal in het centrum!

  1. Dankjewel 🙂 Ik vind dat niet erg hoor, hoe minder mensen vroeg opstaan, hoe rustiger het blijft en daar geniet ik van 🙂

 8. Wat is Gent toch mooi! En wat een mooie zonsopgang zeg, toch wel een mooie reden om vroeg uit de veren te gaan. Als wij op reis zijn, gaan wij ook altijd één dag een uur voor zonsopgang op, zo is alles nog leeg en zonsopgang geeft ook de heel mooie lucht om foto’s te nemen 🙂

 9. Heerlijk, dat lege Gent! Ik heb het al zitten denken, dat het nu eigenlijk het ideale moment is om de steden te bezoeken.
  En jah, die combinatie van oude herenhuizen met die appartementsblokken… verandering en vernieuwing mag er zijn, maar als dit het resultaat is, geef mij dan maar het oude.

  1. Ik denk dat dat echt wel zo is. Het massatoerisme zal niet direct weer op gang komen, dus het zal nog wel enigszins rustig blijven.
   Dit is echt lelijk, en het is jammer dat daarvoor zoveel moois moet verdwijnen.

 10. Zet u een beetje…geweldig

  Moh zit de C&A nu op de Korenmarkt? En een Basic Fit, de gruwel. Was dat vroeger niet de Sarma?
  Met al die bollen voor de ruit in het oud postkantoor is het ook wel niet verproperd…welke winkel zit daar nu in?

  1. Schitterend hè 🙂

   Dat was vroeger inderdaad de Sarma. Denk dat veel Gentenaars het nog het Sarmagebouw noemen. De Hema zit er ook.

   In het oude postgebouw zit een hotel (je kan in het torentje slapen), Sissyboy, Le pain quotidien dacht ik, en oh ja, in de kelder een kleine Albert Heijn.

Zeg het eens?