Op donderdag is het hier Throwback Thursday. Dan bedenk ik een willekeurige zoekterm, en zoek aan de hand daarvan foto’s op in mijn fotoarchief.

Deze week: blauwe regen. Zijn ze net zo goed als uitgebloeid, kom ik nog met mijn foto’s aandraven.

In onze tuin staat een grote, mooie, oude blauwe regen. Dit jaar heb ik geen foto’s van de bloei, want hij bloeide bijna niet. Als er 10 bloemen op gestaan hebben, zal het veel geweest zijn. Gevolg van een kurkdroge zomer waarin hij ook van ons geen water kreeg, en een flink aantal keer omkukelen in de winter wegens dat hij te zwaar werd voor de constructie aan de muur. Denk ik. Kapot is hij niet, ondertussen staan op zowat alle takken weer blaadjes. Ook die waren ruimschoots laat.

Maar die blauwe regen is een favoriet foto-onderwerp. Ik ben er zot van. Dus zitten er van vele jaren foto’s in mijn archief. Altijd hetzelfde natuurlijk, dezelfde blauwe regen in hetzelfde kleine stadstuintje. Maar wat maakt het uit. Blauwe regen is mooi. Hoppa, hier gaan we!

Oudste foto in mijn archief. 23 april 2003.

CIMG0272

Start van uitbundige bloei. 4 mei 2006. Dat was laat, moet een koud voorjaar geweest zijn.

CIMG4532

Fel. 29 april 2010.

Afb0093

Het einde van de bloei nadert. Dat moet wel een warm voorjaar geweest zijn. 22 april 2011.

Afb0185

23 april 2011.

Afb0191

Het begrip “urban jungle” had zijn intrede gedaan. 23 april 2018.

20180423_121020

Oh kijk, toch eens een foto van een ander huis. Zij kochten namelijk een huis dat ook rijkelijk voorzien is van blauwe regen. (02/05/2018)

20180502_171818

Skone wie. (24/04/2019)

IMG_0406

 

IMG_0409

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

44 reacties

 1. Ik ben gek op blauwe regen. Onze achterburen hadden een prachtige zee aan bloemen hangen dit jaar. Nu wil ik ook.

 2. Prachtig. Ik ben ook zo zot van blauwe regen. Vroeger had ik ook een prachtexemplaar in mijn tuin. Hier staat er ook een, maar die wil, nu na meer dan drie jaar, dus nog steeds niet aan de bloei. Ik vrees dat het niet meer goedkomt.

  1. Voor je nieuwe tuin: aankopen op het moment dat ze bloeien, en een bloeiend exemplaar kopen. Dan ben je zeker. Ik vermoed dat er na 3 jaar inderdaad niets meer gaat gebeuren.

 3. Ik mis de blauwe regen uit mijn vroegere tuin. Maar een ommuurde eigendom h/geeft wel perspectieven. Kortrijk geeft zelfs subsidie voor gevel beplanting dus ik denk dat er zowel voor- als achteraan ene gaat komen.

  1. Nope, geen tsjoesemienen. Hoewel ik er zo ook ooit eentje wil, die ruiken bedwelmend zalig. Ik vind ze allemaal heerlijk, blauwe regen, seringen, jasmijn…

  1. Dat is waar, ik merk na elke droge zomer dat hij minder goed bloeit. Zelfs al giet ik bij (wat ik vorig jaar niet gedaan heb). Heb maar een regenput om water uit te putten, zonder pomp, dus echt veel extra water is sowieso moeilijk (kraanwater krijgt ie echt niet, hoe mooi hij ook is).

   Ja, een pollepel 😀 Een hele grote, oude. Eén van de “erfenissen” toen we dit huis kochten (lees: achtergebleven spullen).

 4. Ze zijn inderdaad prachtig. Wij hebben de onze weggedaan omdat we nauwelijks bloemen hadden. Wel heel veel blad! Blijkt dat we niet de goede soort hadden. De onze vormde eerst blad en daarna pas bloemen. Waarschijnlijk was die plant tegen de tijd dat de bloemen moesten komen al zo uitgeput dat hij dacht ‘foert’.

  1. Een blauwe regen die het vertikt te bloeien: een vaak voorkomende klacht.
   Heb er ooit eentje gekocht voor mijn ma haar moederdag: we hebben hem toen in het begin van het bloeiseizoen gekocht, en een al redelijk stevige struik. Met bloemen er al op dus. Die doet het nu vreselijk goed in hun tuin en bloeit uitbundig. Dus mijn raad is steeds: koop een bloeiende plant!

    1. Die van ons ook. Van in 1991 dus, en goed weet hoe lang hij er al stond. De toenmalige bewoonster vroeg of ze hem mocht meenemen, maar dat hebben we geweigerd. Had weinig zin, denk ik.

 5. Een vrolijk sieraad in elke tuin. Behalve in de onze dan, want ik zou niet weten waar we hem kwijt zouden moeten. Vooral je derde foto vind ik erg mooi. Daar komen de bloemen het best tot hun recht, naar mijn idee. En die grote pollepel maakt dat beeld helemaal af. 🙂

  1. Een blauwe regen neemt na een tijd ook wel heel veel plaats in. En je moet hem goed in de gaten houden, want die ranken groeien erg snel en kruipen overal tussen.
   De meeste foto’s zijn snelle snapshots, in latere tijden met de telefoon. Af en toe sluipt er eens een pareltje tussen. Die derde vind ik ook erg mooi 🙂

 6. Mooie verzameling blauwe regen. We hebben er zelf geen een maar gelukkig mensen met tuinen om ons heen wel. Het blijft genieten van de vaak wolken van blauwe regen.

  1. Blauwe regen is zo echt wel een plant waar de buren ook van kunnen meegenieten. Dat hoor ik van onze buurvrouw ook 🙂

 7. Een uitbundige bloei hangt vooral van een degelijke snoei af. Droogte kan de Wisteria sinensis best wel aan.
  Tip: combineer blauweregen eens met goudenregen. Prachtig! En ze bloeien tegelijk bovendien.

  1. Hij kan inderdaad fout gesnoeid zijn, omdat hij een keer of 2 omgevallen is, en hij is ondertussen zo robuust dat we hem op dat moment hebben moeten inkorten. Valt me ook op dat na elke droge zomer (2003 was er zo eentje, en van 2004 herinner ik het me ook) hij minder vrolijk bloeit. Maar het jaar erna is alles weer OK.
   Ik ga je tip onthouden! Dat moet er inderdaad fantastisch uitzien!

 8. Oh ja, ik had ook een blauwe regen vroeger in mijn ouderlijk huis tientallen jaren geleden (haha, nu klink ik heel oud, ik bedoel eigenlijk 15 jaar ofzo geleden toch wel). Ik herinner me de geur nog! Heerlijk!

   1. Ik dacht eigenlijk altijd dat het een hyjacint bloem was dat we hadden maar nu ik de naam zag verschijnen op je blog bedenk ik me nu dat het blauwe regen heet!

 9. Oh, prachtig! Ik droom van eentje in de tuin, maar ik vrees dat onze tuin teveel schaduw heeft voor een blauwe regen. Er staan twee eiken in en eentje net erbuiten, dus ja, dat geeft best wel wat bladerdek 🙂 Wat ik op zich vooral heel fijn vind, zeker in hete zomers, maar voor andere planten is het niet altijd ideaal.

  1. Wij hebben ook een “schaduwtuin” hoor. Enerzijds volledig ommuurd (en heel erg klein), en daarnaast nog een boom vlak achter onze tuin die alles overschaduwt. Hij wordt niet onderhouden en hangt steeds meer over onze tuin, tot onze frustratie. Eenmaal de bladeren op de boom staan (en dat is vrij laat, het is een esdoorn) staat de blauwe regen vanaf pakweg 14u in de schaduw.

   1. Bij ons zou hij nog vroeger in de schaduw staan, zeker in de zomer; er zijn wel andere plaatsen in de tuin met meer zon, maar die zijn dan minder ideaal om een klimplant te plaatsen. Maar wel goed om te horen dat hij het bij jullie goed doen, ondanks dat aantal uren schaduw. Ik ga morgen eens goed opletten hoeveel uren hij hier exact zou hebben 🙂

 10. ha bij ons thuis zijn er zo altijd foto’s van de magnolia :D. Leuk eh dat er zo een boom/struik een prominente plaats inneemt in het geheugen dankzij zijn pracht.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: