Het Corona-virus zorgt ervoor dat we wellicht nog wel wat tijd in ons kot zullen moeten doorbrengen. En daarna misschien nog behoorlijk wat tijd in eigen land. Geen reis en geen reisverslagen, dus dacht ik: ik vraag aan mijn lezers en medebloggers om een gastblog te schrijven over hun woonplaats, om zo virtueel te kunnen rondreizen in België en eventueel ook het buitenland. Een oproep die gretig aanvaard werd, ondertussen hebben zich al 19 gastbloggers aangemeld! Wie dit nu pas leest en ook nog wil aansluiten, laat maar weten hè. Iedereen is welkom.

Vandaag aan zet: Vief, een vrouwmens aan wie een zuster voor mij verloren gegaan is, 50+ and proud of it, en net verhuisd van den boerenbuiten naar the city. Ze leidt ons rond in haar nieuwe habitat.

**********

Als Oost-Vlaams 50+ plattelandsmeisje naar het West-Vlaamse Kortrijk verhuizen was meer dan een gok. Want zou ik daar wel kunnen aarden?

En toch deed ik het. Heel beredeneerd, weinig aan het toeval overlatend.

Google maps was meer dan mijn maatje tijdens mijn huizenjacht. Elke potentiële koop werd daarop gesmeten. Fietsafstand tot station, stad, bibliotheek, winkels, cultuur, groen was essentieel. Want ik wou toekomstgericht kopen. Oud worden met alles dicht bij de deur, alles wat het boerendorp dat ik achterliet niet had.

Na drie maanden verhuisd te zijn voel ik me nog altijd een beetje euforisch. Super dankbaar ook omdat het kon.

Ik zal je even zeggen waarom:

 • Er is een dynamiek in de stad.
 • Wegwijzers her en der in het centrum zetten je als buitenstaander op de goede weg.

 • In het centrum is koning auto gedegradeerd naar lagere adel. Er zijn fietsstraten à volonté, en de fietsers mogen die opeisen. Van en naar de stad kan je langs ‘fietsostrades’ komen. Er ligt onder andere een lange op een oude spoorwegberm die naar Zwevegem leidt. De andere richting geraak je vlot richting Rekkem en de Franse grens.

 • De multiculturaliteit zorgt in de kleinere handelszaken dat ik een blijvend vakantiegevoel heb. Mijn Turkse bakker heeft trouwens het beste volkorenbrood dat ik ooit gegeten heb, om van zijn chocoladetaart maar te zwijgen.
 • We hebben wat geschiedenis in de vorm van een mooi begijnhof, op de straatstenen na bijna helemaal gerenoveerd gedurende de laatste jaren.

 

 • De onvermijdelijke Leie stroomt door de stad, en aan de Broeltorens is het meer dan mooi om te vertoeven. De Leieboorden werden daar in trapvorm heraangelegd en op zomerdagen buiten quarantaine is het daar best wel druk.

 • Cultuur in de vorm van theater en musea (Texture, 1302, begijnhof) zijn er ook, al moet ik daarvan nog driekwart ontdekken.
 • De Leie is ook niet de enige waterweg, er is ook nog het kanaal Bossuit-Kortrijk, en daar zijn nog authentieke sluizen te zien, soms met een mooi huis van de bediener ervan erbij. Aan de nummering te zien heb ik ze nog niet allemaal ontdekt.

 • Over water liggen ook bruggen. De laatste jaren kwamen er wat moderne exemplaren bij, ook een mooi kronkelende fiets-wandelbrug.
 • De Grote Markt met het stadhuis en het belfort mogen er ook zijn, en zelfs het ‘strontkasteel’ is ondanks de bijnaam, mooi.

 • Kerken zijn er ook bij de vleet. De toren van de Sint-Maartenskerk is op veel plekken van ver al te zien. Mocht kaarsjes branden een hobby zijn, maak dat je dan voldoende ‘klutters’ (klein geld) bij hebt.
 • Langs de Leie zijn ook enkele natuurgebieden, meer dan de moeite om in te gaan wandelen.
 • Wil je die stad uit, dan is de boerenbuiten nooit ver weg. Zwevegem, Bellegem, Aalbeke, Rollegem,… al fietsend moet je wel rekening houden dat er wat hoogteverschillen zijn.

 • We hebben verschillende parken. Eén ervan ligt op amper 250 meter van mijn deur. Diverse bomen en beplanting, een heel grote vijver, watervogels van verschillende merken (ik ben geen kenner). Een moederdier met kleintjes zien is tegenwoordig dagelijkse kost.

 • De stad staat vol met zowel imposante huizen als kleine werkmanshuisjes en die zijn meestal heel verzorgd. Diegene die dat niet zijn, staan soms te koop voor onverwacht lage prijzen. Zij die naar ‘Blind Gekocht’ keken hebben daar gezien dat ze een huisje kochten voor €112000 (dat huis staat hier vlakbij trouwens). Die huizen getuigen van de vroegere nijverheid en de bazen en arbeiders die er vroeger woonden (textiel, steenbakkerijen).
 • Her en der in en rond de stad zie je nog resten van die industrie. Verlaten gebouwen of soms netjes gerenoveerde exemplaren. Oude schoorstenen vind je ook bij de vleet, tot in ons woonerf zelfs. En de muur die twee kanten van mijn eigendom afsluit is ook een oude gevel van een fabriekje die is blijven staan.

 

 • Niet onbelangrijk, het lekkere leven. Veel op restaurant ben ik hier nog niet geweest, maar de Indiër op de Grote Markt en een Italiaans restaurant aan de rand van het shoppingcenter konden mij zeker al wel bekoren. Zelfs de gewone dagschotel in één van de restaurants in het centrum mocht er zijn. Voor zoete zonden is ‘De Tarterie’  favoriet, ook al op de Grote Markt. Je moet daar geen taart bestellen als je maar een klein hongerke hebt, want je wordt daar zeer gul bediend. Het simpel industrieel interieur kan ik ook smaken.
 • In Kortrijk kan je ook niet naast de Guldensporenslag kijken. Het Groeningepark heeft zijn poort en twee monumenten:

 

 • Ik sprak al over het Shoppingcenter. Tja, voor de liefhebbers is er de ‘K’. Ik loop daar wel eens door, maar ik ben geen echte shopper. In de andere winkelstraten hebben ze ook voor elk wat wils.
 • Waar ze mij wel elke dag mogen naartoe sturen is ‘Boekenhuis Theoria’ . Het gebouw, de collectie, de koffietjes met zelf gebakken koekjes of een gebakje. Zelfs in Coronatijden scoren ze bij mij als ze een bestelling heel eco met de bakfiets naar huis brengen.

Ik ken uiteraard de stad nog niet half, sommige dingen weet ik niet waarvoor ze staan. Bij de eerste foto hieronder denk ik spontaan: “ik niet”. Maar dan is er ook nog die tweede foto… 🙂

Maar weet je wat, kom gewoon eens af. Als we na de Coronacrisis toch in eigen land moeten blijven, dan kan je hier minstens een dag vullen. Wil je geen parkeerstress, neem de trein. Het station ligt vlakbij het centrum, je kan niet missen. Je mag me zelfs contacteren voor een rondleiding.

Bedankt @Saturnein dat ik hier te gast mocht zijn. Ik weet dat je wat werk gehad hebt met mij achter de schermen voor de foto’s dus bedankt ook voor je geduld.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

60 reacties

 1. Amai. Ik was er nog nooit maar voel een vieve connectie. Met de schrijfster en, dankzij mijn verjaardag op de Vlaamse feestdag, ook met die schone stad en haar geschiedenis.

  1. Nu vergeet ik je verjaardag nooit meer.
   Trouwens, er rijdt een rechtstreekse trein vanuit Brussel, misschien ook wel vanuit Leuven.

 2. Toffe kennismaking met Kortrijk! We waren er vorig jaar voor Music For Life en merkten al op dat de fietser daar inderdaad koning is 😉 Maar dat Kortrijk zo mooi was, wist ik helemaal niet. Het was toen we er waren nog vrij donker, waarschijnlijk hebben we veel gemist toen 😉 Ik ga toch enkele fietsritten vanuit Gent naar Kortrijk moeten plannen binnenkort…

  1. Je kan bijna helemaal langs het water van Gent naar Kortrijk. Eerst het kanaal naar Zeebrugge, dan de afslag richting Deinze en in Deinze langs de Leie. Heel mooi rijden daar!

   1. Die ga ik onthouden. Nu we van de zomer niet naar ’t buitenland kunnen zoeken we alternatieven om in eigen land wat onbekende stukken te kunnen fietsen.

   2. Meneertje Mertens fietst het stuk Gent/Deinze héél vaak (woon-werkverplaatsing).
    En hij heeft wel al een deel naar Kortrijk gereden, denk ik, maar nog niet volledig.
    Gent/Oudenaarde is hem ook bekend.
    Gent/Wetteren en nog veel verder langs de Schelde ook.
    Ben zelf niet de grootste fan van die lange stukken langs het water.
    Het kanaal Bossuit-Kortrijk spreekt me wel enorm aan. Ziet er echt mooi uit met de sluizen en de sluiswachtershuizen. Moet ik echt onthouden!

    1. Er ligt een fietspad langs, maar ik weet niet hoe lang dat is. Het is er nu met Corona te druk om te fietsen, maar ik ga dat nog wel eens inhalen.

       1. Ga ik echt wel eens beter moeten bekijken, blijkbaar. Ik ga ervan uit dat mijn zus daar wel al eens gevaren heeft. Zal het eens vragen.

 3. De stad waar ik twee jaar studeerde en mijn eerste lief ontmoette. Mijn herinneringen zijn dus warm en mooi.
  Geregeld ga ik er terug, veel is veranderd, als student let je ook meer op andere zaken natuurlijk 😉, maar het is een prachtige, gezellige stad, van de weidsheid aan de Broeltorens en Theoria blijf ik vurige fan.

   1. Ik zat er op kot van 18 tot 20, en als student ken je vooral ‘andere plekjes’ , dat eerste lief heb ik er achter gelaten. 🙂
    Maar minstens twee keer per jaar kom ik er terug, de stad is heel mooi geworden, I love him!
    Een nieuwe liefde.

 4. Ik herken heel veel, al waren wij er tijdens een ongelukkig weekend (kermis). In se ben ik geen museummens maar Texture vond ik zeer interessant, voornamelijk dankzij de zeer bevlogen gids.
  Het was leuk om nog eens door jouw stad te wandelen.

  1. Ekkes, kermis. Ik moet daar ook niet van hebben. Lawaai, volk, vuilnis… Die kelk is nu met Corona toch aan ons voorbij gegaan en dat vind ik helemaal niet erg.
   Ik schrijf Texture bij op mijn to do lijstje.

 5. Ik heb ook geschreven over Kortrijk als gastblog. Wat leuk een medeKortrijkzaan te zien (maar ik zeur wel een beetje, ik woon 6km van Kortrijk maar ik werk er wel)! Leuke plekjes inderdaad. Ik hou ook van de Tarterie, heerlijk ook om te brunchen, nog een heerlijk brunchke is Malmo!

  1. Ik heb Malmo direct opgezocht. Helemaal mijn ding. Bedankt voor de tip!
   Benieuwd naar jouw Kortrijk. Ik kan alleen maar bijleren.
   En curieuseneusemosterdpot ikke is meteen naar jouw blog gaan kijken. We zijn een andere generatie, maar hebben overeenkomsten. Schotland (ik ben 19 jaar enkel naar Great! Britain en Ierland op reis geweest), ik zie ook een foto van de Camino (mijn lief deed Compostela, ik ging hem halen), … En wat een cutie is je zoontje!

 6. Samen met Vief op ontdekkingsreis in en rond haar nieuwe stad moet een unieke belevenis zijn, en dit niet enkel om al het moois dat zij in die korte tijd in haar kersverse thuisbasis al heeft gezien. Ik heb genoten van jouw zeer volledige en interessante kijk op Kortrijk, Vief. Bedankt ook voor de trek naar zoetigheid die ik nu heb gekregen 😉

  1. Het is zoals met nieuwe bezems hé, ik ken de nadelen nog niet goed genoeg. Al is de luxe-appartementen-bouwwoede aan de Leie wel een serieuze doorn in mijn oog.

 7. Ik word gewoon blij omdat jij zo blij bent in Kortrijk. Wat is het daar mooi. Ik was nog maar een keer in mijn leven in Kortrijk. Dat was tijdens mijn studententijd… veel te lang geleden dus.

 8. Met of zonder corona, voor mij toch niet naast de deur om te bezoeken hoe aantrekkelijk de stad ook lijkt. Een mooi park op 250 meter van de deur lijkt me helemaal geweldig. Zeker wanneer je van landelijk gebied verhuist is natuur in de buurt heel belangrijk.

 9. Kortrijk, als West-Vlaamse heb ik nooit van die stad gehouden, een gevoel of aangeleerd? Ben er lang geleden eens geweest maar er is daar zoveel veranderd dat ik de stad op mijn lijstje zet voor na Corona! Ik heb de omgekeerde beweging gemaakt van een stad naar een dorp 😀

  1. Voor mij zat Kortrijk als ‘dikke nekken stad’ in mijn hoofd. Voor een stuk zal dat misschien nog wel zijn, maar je kiest gelukkig zelf met wie je je omringt in het dagelijkse leven hé. Momenteel op dat vlak geen klagen.

 10. Fijne blik op Kortrijk! Toen ik “fietsvriendelijk” las, was ik al direct verkocht 🙂
  Ben er zelf nog maar amper geweest (een keertje een meerdaagse cursus over industriële archeologie gevolgd daar en toen ook wat rondgewandeld in de stad), maar sinds ik elders over Boekenhuis Theoria las, staat ze wel op het verlanglijstje voor een citytripje in België. Nu ik dat over die fietspaden lees, schuift ze nog wat meer op naar boven! 🙂

Zeg het eens?