20200422-DSC_0090

Voor Lili voorzie ik elke week een coronacadeautje. Vorige week was dat een grote dobbelsteen met opdrachtblaadjes. Ik had dat zo’n beetje zelf bedacht, maar blijkt eigenlijk dat het niet zo origineel is. Niet erg uiteraard, integendeel.

Dus. Wat was het plan? Ik maak een grote dobbelsteen, moeilijk kan dat niet zijn, ik heb wit en zwart katoen liggen. Daarbij voorzie ik blaadjes met opdrachtjes. Kind gooit dobbelsteen, en voert de opdracht uit bij het cijfer dat gegooid werd. Kan vanalles zijn, maar ik had vooral in gedachten: koprol, op één been springen… fysieke oefeningetjes. In deze coronatijd lijkt me dat altijd goed voor een kleuter.

Dus toog ik aan de slag. Ik zocht op hoe je een dobbelsteen maakt, Google biedt zoals altijd veel hulp. Ik vond op de blog van mama duizendpoot een beetje inspiratie, maar vooral de zoekopdracht “dobbelsteen maken” bood uitkomst.

Ik knipte in wit katoen zes vierkanten van 30 op 30cm.

20200411_092104

Op zwart katoen tekende ik met behulp van een koffiekopje 42 rondjes…. (ja, het katoen lag dubbel schatties)

20200411_092104

…. en knipte die uit.

20200411_102343

2 laagjes aan elkaar naaien, trimmen, keren, strijken.

20200411_110649

De rondjes (ik kan dat trouwens niet goed, mijn rondjes zijn verre van rond, en dat is vooral door het keergat dat bij mij een rechte lijn blijft) op de witte vierkanten naaien. Beginnen met de 6, die mooi uitlijnen, en daarna kan je je daarop richten om de andere te maken.

20200411_114204

Van deze fase van het naaiproces ontbreken foto’s, haha. De witte vierkanten aan elkaar naaien. Ik gebruikte de bovenvermelde zoekopdracht “dobbelsteen maken” om te zien welke cijfers je naast elkaar moet leggen. Een kubus heeft behoorlijk wat zijden, dus je bent wel effe bezig. De laatste zijde laat je half open. Volproppen met vulsel, en kubus dichtnaaien. Voila!

20200411_133914

Dan nog opdrachtenblaadjes. In de illustraties van Word bijvoorbeeld vind je de vlakken van de dobbelsteen. Ik bedacht opdrachtjes voor een 4-jarige in 4 reeksen: kleuren (zoek een voorwerp in een bepaalde kleur), dieren nabootsen, turnoefeningetjes, en opdrachtjes in de tuin (rondje in de tuin fietsen, zoek een bloemetje, glij van de glijbaan). Ik voorzag ook lege blaadjes zodat ze ook zelf opdrachtjes kunnen bedenken (ouders en/of kinderen). Je zou de tekst kunnen vervangen door tekeningetjes zodat de kleuter zelf kan zien wat de opdrachten zijn (zoals bij de kleuren). Deze opdrachten kan je perfect aanpassen aan de leeftijd van het kind waarvoor je deze dobbelsteen maakt. Wat ik er ook leuk aan vind, is dat het een spel is waarin je niet kan winnen of verliezen.

En, uitsmijter… uiteraard kan je ook makkelijk een dobbelsteen knutselen met een kartonnen doos, dus ook als je niet kan naaien, is dit iets leuks om te maken!

(en ge kunt zo van die dingen gewoon ook online kopen, haha)

20200411_142038

Het eindresultaat:

20200411_142045

Janna voorzag ook wat actiefoto’s, waarvoor heel veel dank!

20200422-DSC_0102

20200422-DSC_0111

20200422-DSC_0120

Kijk, ze heeft een Satur9’s World kleedje aan, maar dit geheel terzijde!

20200422-DSC_0091

En ja, ge kunt daar ook mee voetballen!

20200422-DSC_0078

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

42 reacties

 1. Heel leuk bedacht. Onze kleine Prins woont in Nederland. Zijn paascadeautje was bijna 2 weken onderweg en als zijn papa niet een paar postkantoren was afgereden, was het nog kwijt geweest ook. 😣

  1. Wat jammer hè. Al een geluk dat het nog terecht gekomen is. I count my blessings dat wij zo dicht bij elkaar wonen, en dat ik met de fiets al eens iets kan brengen, of zij met de fiets iets kunnen ophalen.

  1. Dankje 🙂
   Ik weet niet hoe lang mijn inspiratie nog zal meegaan.
   Nu ’t is niet zo dat ik elke keer iets maak, ik koop ook boeken, stickerboeken, puzzels… ik probeer het sowieso wat “verantwoord” te houden, maar altijd zelf iets maken is een utopie.

   1. Hier waren het al een paar knuffels die nog van zijn papa geweest zijn (er staan nog twee grote zakken vol). Het kind was er altijd dolblij mee. Voor volgende week heb ik een educatief spelletje gekocht aan verminderde prijs. En dan zien we maar weer verder.

  1. Mijn dochter wist me te vertellen dat ze er al veel plezier aan gehad hebben, en dan is het inderdaad: missie geslaagd 🙂

 2. Super idee. En zelf gemaakt is altijd een extra!
  Als hij met de verhuis niet naar de Kringwinkel gebracht is, dan ligt er hier op de zolder nog een splinternieuwe grote dobbelsteen. Dochter had die ooit ‘dringend’ nodig voor een stage en dan werd die uiteindelijk niet gebruikt. 🙄

  1. Als hij niet weg is: niet wegdoen dan. Want met kinderen kan je daar leuke dingen mee doen. Wie weet kan je er eens iemand mee plezieren.

 3. En als je ‘m een beetje stevig gevuld hebt kan hij ook nog als poef dienst doen. Echt onwijs leuk gedaan. Dat zouden Levi en Amber ook wel leuk vinden. Toch een snuffelen hoewel ik volgens mij de laatste lakens heb meegegeven aan een verhuizend kleinkind.
  Was het voor jou misschien niet handiger geweest om de rondjes rondom af te locken? Je hebt zulke mooie opties op je machine. Jurkje is ook al zo schattig.

  1. Jahaaaaaa, goed gezien! 🙂
   Je kan ook zo’n dobbelsteen maken uit een kartonnen doos hè. Dit is echt perfect voor deze tijd voor kinderen, je kan de opdrachten ook makkelijk aanpassen aan hun leeftijd.
   Ik heb dat geprobeerd, die rondjes te locken, dat was mijn eerste idee. Maar dat ging nog moeilijker dan ze naaien, omdat ze zo klein zijn. Een beetje groter had gegaan, want ik heb zo wel al pads gemaakt om make-up te verwijderen (upcycling projectje, ter vervanging van watten).
   Het jurkje is echt zalig. Zit erg makkelijk, en ze staat zo mooi met zwart, hoe onwaarschijnlijk het is voor zo’n klein kind.

   1. Van stof ik leuker.Ze zijn 5 en 7 dus een leuke leeftijd ervoor. Amber zou ook voor het jurkje vallen, is een echt jurkenmeisje , ze heeft niéts met broeken.
    O ja, dat zal alles te maken hebben met de draadrichting, als het klein is trek je die. helemaal uit z’n fatsoen. De enige luxe optie is dan er rondom een biaisbandje veel werk en zal ook niet moeiteloos gaan juist door die draadrichting. die nergens hetzelfde is.

    1. Van stof zijn ze inderdaad wel leuker. En voor Amber en Levi zou dat ook ideaal zijn!
     Lili is ook zo’n jurken- en rokjeskind. Mama wil wel dat ze broeken draagt, maar doe haar maar jurken!
     Ja, heeft inderdaad te maken met de draadrichting. Biais zou wellicht ook kunnen ja, maar daar heb ik nu eens zoooooo’n hekel aan 😀 en ik ben alle biais die ik liggen heb, aan het gebruiken als lint voor mondmaskertjes.
     En toch hè, ben ik nu nieuwsgierig of het met biais niet beter gegaan had. Getver! 😀

     1. Klopt, is een rotbaan zéker als het rond moet. Heb laatst voor dochter tafellopertjes gemaakt van stroken gordijn die ze over had, geen ruimte en te dik voor smalle zoompjes dus toen was de enige optie biaisband in nét een tinje donkerder. heel geslaagd. Maar zelfs recht moet je al oppassen dat voor en achterkant onderling niet gaan trekken. Over die dobbelsteen zou ik maar geen zorgen meer maken, het is niet te zien op de foto’s.

      1. Bij die dobbelsteen moest het niet allemaal perfect zijn: het gaat eerder over iets in elkaar steken waar ze plezier aan hebben, en er niet teveel werk in steken. Daarom dus dat het me ook echt niet stoort dat niet alles even goed gelukt is. Bij tafellopers zou ik al wat ongelukkiger zijn. Of net heel gelukkig als het allemaal goed gaat zoals bij jou 🙂

       1. Dat bedoelde ik ook ja, gewoon onwijs leuk gedaan.
        Inge was erg verrast naaien is zeker niet haar stiel en haar vraag was alleen Kun je hier een zigzagrandje of zo langs maken want de kleur past zo mooi op de nieuwe tafel ? Wel de brede soort band voor gebruikt. Haar lange tafel lijkt in de showroom te staan met de 2 lopers over de korte kant

  1. Ik ga daar eens over nadenken. Want ik begin het moeilijk te krijgen wat betreft inspiratie voor wekelijkse cadeautjes 🙂

Zeg het eens?