Soms hop ik al eens van de ene blog naar de andere, en al doende kwam ik deze blogpost tegen, en ik vond het wel leuk om het ook eens te doen. Zeker in deze periode dat we alleen maar kunnen dromen van reizen.

Dus, met “never say never” en “neem dit met een korrel zout” in het achterhoofd, hier zijn de 10 dingen die wij nooit doen op reis.

1. Stressen

Nooit is een groot woord, maar we proberen zo weinig mogelijk te stressen tijdens onze reizen. The slow life, alles nemen zoals het komt, leven zoals god in Frankrijk… het is allemaal van toepassing. Af en toe is er wel eens een stresske, natuurlijk. Dat gebeurt wel eens als er een combinatie is van smalle weg + camper + tegenligger. Dan klopt het hart al eens wat sneller en worden de ogen al eens wat groter van schrik. Als onderweg alles fout lijkt te gaan of de GPS weigert mee te werken om ons goesting te doen, dan durft er ook al eens gestrest te worden. Maar dan zegt de één al snel tegen de ander: moesten we niet verkeerd gereden zijn, dan hadden we al dat moois hier niet gezien. Of dan gaat het zó fout dat we beginnen te lachen, te lachen en te lachen tot de tranen over onze wangen rollen.

received_10217280357907827

2. Hotel – strand – zwembadvakantie

Een vakantie waarin we van het hotel naar het zwembad of het strand en terug gaan, is aan ons niet besteed. Opstaan, eten, zonnen, eten, zonnen, eten… niks voor ons. We zijn graag bezig. We rijden graag. We zien graag veel. Het idee van eens een weekje boeken lezen aan de rand van een zwembad heeft ergens wel aantrekkingskracht voor mij, maar als ik er verder over nadenk: neen. Toch niet. Liever niet. Laat mij mijn ding maar doen. En Meneertje Mertens en ik zitten daarbij volledig op dezelfde golflengte.

3. Een all inclusive reis bij een touroperator boeken

Ik ben me ervan bewust dat er ook avontuurlijke reizen zijn via reisorganisaties, maar ook dat ligt ons niet. Geen all inclusive, geen pakketreis, geen georganiseerde reis. Hoewel mijn ma en Herman op dat vlak wel mooie dingen gedaan hebben met Zuiderhuis en zo. We doen nogal graag ons eigen ding. Zelf bedenken, zelf plannen, zelf uitvoeren.

4. Met de tent kamperen

We doen graag ons eigen ding, en we houden wel van een avontuur hier en daar, maar het moet niet té worden. Dus niet backpacken, niet kamperen met de tent. We zijn nogal verknocht aan onze extra luxe in de camper.

5. Reizen met het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig doen we voorlopig in principe niet. We zijn al vervuilend genoeg door een maand rond te rijden met een camper, maar we vinden dat we dat redelijk binnen de perken houden. De camper is altijd een recente, met een recente motor. We zijn sowieso een gezin met maar 1 wagen, en die blijft steeds vaker op stal gaan doordat Meneertje Mertens vaker met de fiets gaat werken. Reizen met het vliegtuig vinden we voor onszelf een niet te verantwoorden belasting op het milieu. Ook omdat we vinden dat er voor ons nog genoeg te zien is in Europa dat we nog niet gezien hebben (ook doordat we jarenlang in België gebleven zijn).

Dat gezegd zijnde: ooit wil ik wel eens naar Australië – Nieuw-Zeeland.

IMG_20160528_134602

6. Ter plekke plannen

Neen. Doen we niet. Ik lijk nogal op mijn moeder, dus ik zit alles op voorhand minutieus te plannen. Wat niet wil zeggen dat we niet van die planning kunnen afwijken. Dat doen we wel. Het lijkt een beetje op onze weekmenu’s eigenlijk. Ik maak een weekmenu, en dan vraagt iedereen: jamaar moet je dan op voorhand weten wat je wil eten? En heb je daar dan wel goesting in, in wat er gepland is? Wel, het is niet omdat er een weekmenu is, dat daar niet van afgeweken kan worden. Dat kan gerust. Een goestje van het moment (frieten! pita!) of een spontane afspraak ergens, natuurlijk kan dat daartussen komen. Maar doe het mij niet aan om elke dag te lopen piekeren: wat gaan we eten vanavond? Of in de winkel rond te lopen en ter plekke nog te bedenken wat we gaan eten en wat ik dan allemaal nodig heb. Want kan ik niks bedenken, bedenk iets zeer flauws en heb de helft van de ingrediënten niet mee. Met reizen is dat hetzelfde. Als we geen plan hebben, dan rijden we maar wat rond en zitten we voor onze camper te wachten op inspiratie. Zonde van de tijd toch? Dan heb ik liever een uitgebreid plan om op terug te vallen. Volgen we dat plan niet, geen drama. Sommige dingen lukken ter plekke echt niet. Of we hebben er geen zin in. Ik ga dan niet in een hoekje zitten wenen omdat mijn plan niet gevolgd wordt. We doen wat we graag doen!

20191017_091440

7. ‘s Namiddags in een stad rondlopen

Nee, dat doen we liever ‘s ochtends. Hoe vroeger, hoe beter. Want hoe minder volk, hoe liever wij het hebben. Foto’s vol mensen die we niet kennen, vinden we niet leuk. Tussen veel mensen laveren, vinden we ook niet leuk. Als we in de zomer reizen, lopen we ook niet graag in de hitte op straat. We mijden dat liever, en zorgen dat we in de namiddag op ons gemak kunnen zitten. Voor ons is dat geen probleem. Meneertje Mertens werkt altijd in de voormiddag, van 5u tot 13u. Wij staan op dat ritme, en houden dat in de vakantie ook graag aan. Dat is gezonder ook, om zowat in het zelfde ritme te blijven hangen. OK, veel mensen vinden dat vreemd, maar dat is nu eenmaal ons levensritme. We voelen ons daar goed bij. We staan dus vroeg op, genieten vaak van een mooie zonsopgang, genieten in de zomer van de koele en rustige uren om dingen te doen, en kunnen het in de hitte wat rustiger aan doen. Wat voor mij noodzakelijk is, want ik verdraag actief zijn in de hitte niet goed meer.

DSC_9073

8. Mensenmassa’s opzoeken, grote, drukke, bekende monumenten bezoeken

Van mensenmassa’s blijven we graag weg. Tijdens onze vakantie zien we weinig grote, bekende trekpleisters. Weinig monumenten en musea. We zijn de mensen van de kleine dorpjes, het hol van pluto. Als we al eens ergens naartoe gaan waar we weten dat het drukker is, passen we ons schema daaraan aan. We zijn naar de Mont Saint-Michel geweest, maar hebben die van ver bewonderd. We zijn niet op het eiland zelf geweest. We zijn naar de maria van Le Puy-en-Vélay geweest, en we zijn zelfs naar boven geweest, maar tegen 10u ‘s ochtends waren we alweer beneden. We zouden dit jaar wat bekendere plaatsen opzoeken, maar in het voorseizoen. We blijven liever weg uit de massa’s, worden daar zenuwachtig van, snel overprikkeld.

9. Pretparken bezoeken

Ik ben echt blij dat Meneertje Mertens en ik zo op dezelfde golflengte zitten. Ik heb een hekel aan pretparken, en voor hem hoeft het ook niet. Niet dus, hoera!

10. Alles voor de perfecte Instagram foto

We maken graag en veel (als in: véél) foto’s, maar ze hoeven niet Instagram worthy te zijn. we hebben beiden nogal een voorliefde voor foto’s van lelijke of opmerkelijke dingen. Anderzijds, een mooi landschap of een mooie zonsopgang gaat er altijd wel in. Maar niet in de eerste plaats om op Instagram te zetten. Wel om achteraf mijn ogen nog te kunnen laven aan de mooie kleuren.

20190719064542

Voila. Zoals ik hierboven al zei: never say never en soms spreek ik mezelf tegen en deze tekst is vooral geen waardeoordeel en we vinden onszelf niet beter dan een ander en bedenk dat iedereen anders is,  en dus ook zijn eigen ideeën heeft over reizen. We hoeven niet persé hetzelfde leuk te vinden. Afwisseling moet er zijn. Ik vind het interessant te lezen wat jij leuk vindt en hoe jouw reizen gaan. Ik kan daar ook heel veel van bijleren. Dus wat jij anders doet, vind ik echt niet minder waard. Dit is gewoon wat wij graag en niet graag doen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

40 reacties

 1. Heel veel gelijkenissen hier merk ik 😉
  Veel plannen (maar ook afwijken), geen all inclusive (maar hotelkamer met ontbijt), geen pretparken (al hoopten we dit jaar wel naar Puy du Fou te gaan, maar dat is een themapark met veel historische optredens, geen regulier pretpark), liever niet de grote drukte (al wordt er hier niet zoveel rekening gehouden met het tijdstip van stadbezoek), stressen (ik helaas soms wel maar met een goede planning wordt er wel veel stress vermeden 😉 ), vliegtuig (uiterst zelden want de wederhelft heeft trommelvliesproblemen)

 2. Ik kan mij er helemaal in vinden. Je maakt me ook heel warm voor een vakantie met een camper.
  Voorlopig geen reisplannen. Ons huis komt vermoedelijk volgende week in de verkoop… het was nu eenmaal zo gepland… En volgend jaar een verhuis. Ondertussen is het geen straf om hier te wonen aan de kust.
  Wij hebben naast vaarvakanties ook wandelvakanties gemaakt in Ierland, Duitsland, Frankrijk, Nederland. Dat zouden we ook nog graag eens doen in Engeland. Mijn echtgenoot heeft een paar ideetjes. We zien wel. We moeten ook oppas vinden voor de katjes. Tot nu toe was dat geen probleem. Wij hebben hier twee gastenverblijven en wie op de katten paste, had hier een leuke vakantie. Nu stoppen we dus met de gastenverblijven… Dat stopte nu eigenlijk vanzelf… Ook volgend jaar blijven we aan het water wonen, maar dan wel met frontaal zicht erop. Dat is alle dagen een beetje reizen. Mee met de boten die passeren. We kijken er al naar uit, vooral naar de vereenvoudiging van ons leven. Dat voelen we nu al heel sterk. Zalig.

  1. Spannend, de verkoop van het huis! Hopelijk lukt het wat, in deze vreemde periode.
   Ik zou dat ook wel kunnen, denk ik, wonen aan het water, aangezet tot dromen door de passerende boten.
   Engeland – het Verenigd Koninkrijk… wil ik ook nog wel eens heen. Lijkt me heerlijk.

   1. Zeker spannend, want wij hebben dit alles geregeld en in gang gezet nog voor er sprake was van de coronacrisis. Voorlopig zou het in NL nog geen invloed hebben op de huizenmarkt. We zien wel.

 3. Ik zie wel een paar overeenkomsten. Plannen: check, daarvan afwijken: check. Veel rijden en veel zien: check. Ter plekke plannen=tijdverlies. In een vreemde stad rondlopen? Graag, en liefst een volledige dag of meer als het een beetje een grote stad is. Dan ben ik onvermoeibaar. Dan bezoeken we ook bekende monumenten. En heel vaak doen we een stad meer dan één keer omdat ik na één keer niet verzadigd ben.
  Kamperen heb ik nooit gedaan, dat ken ik niet maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Liefst een klein hotelletje met ontbijt. En als we een maand weg zijn, dan huren we een huis of een appartement. Vroeger hebben we wel een paar keer all-in gedaan maar in de loop van de jaren is onze reisstijl erg veranderd.

  1. Ik keer graag terug naar plaatsen waar ik graag geweest ben. Meestal doe ik er zo één of twee per reis, zijn leuke ankerpunten.

   1. Sinds wij wat ouder zijn hebben wij wel de neiging om plekken ‘van vroeger’ terug te zien. Down to memory lane. Vroeger gingen wij nooit twee keer naar hetzelfde. En van bepaalde steden krijg ik echt nooit genoeg (Barcelona, Valencia, Sevilla, onder andere).

    1. Het is wel fijn hè, om terug te keren naar waar je graag kwam. Ik moet me soms inhouden: er zijn ook zoveel dingen die we nog niet gezien hebben. Dus het is een beetje een evenwicht zoeken 🙂

 4. Georganiseerde reizen kunnen prettig zijn. Je ziet zo vaak het meeste maar alleen georganiseerd lijkt ons ook niet.
  We trekken er ook graag samen op uit en zien en doen we ook vanalles.

  1. Vreemd, je reactie was in de spam beland.
   Mijn ouders hebben ook al heel mooie georganiseerde reizen gemaakt. Soms kan je zo dingen zien en doen die anders niet kunnen. Ik ben zeker niet tegen, alleen doen we het zelf momenteel niet omdat we er nogal tuk op zijn ons eigen ding te doen 🙂

  1. We hebben het ding van ver aanschouwd. Ben er héél lang geleden ook eens geweest (eind jaren 80) en heb toen hetzelfde gedaan.

   1. Ja, geen stress bv, is een overeenkomst, we laten komen wat komt, géén strandvakanties ook. Wij organiseren héél weinig vooraf en geven de voorkeur aan goeie hotels, liefst rustig en dicht bij de natuur

 5. Precies, we zijn allemaal anders, en het is al boffen als je partner treft die op dezelfde golflengte zit. Op zich vind ik reizen verschrikkelijk, ben niet graag van huis maar misschien had ik dus deze vorm van “je huis bij je hebben” eens moeten proberen, maar ja, dat rijden hé! Ik zou zeker niet in Frankrijk raken. Maar ik zie ook wel raakvlakken, de grote menigten mijden, lekker in de vroege morgen actief en , laat de pretparken maar zitten. Nederland heeft nog heel veel te bieden dat ik nog nooit bezocht , vooral dingen als “Marken en Volendam” . Er glipt wel eens iets door maar dan wel buiten het seizoen. Niets mis met een paar dagen aan het strand lekker puzzelen of lezen , afgewisseld met een frisse duik in zee maar dan niét in zo’n rijtje strandbedjes dat bij een hotel hoort maar gewoon dicht bij de duinen. .

  1. Mijn zus woont op een boot, die vertrekt echt wel letterlijk met haar huis op reis, was misschien nóg meer iets voor jou geweest 🙂
   Mijn wederhelft rijdt erg graag, ik heb zelf niet eens een rijbewijs.
   Aan de Nederlandse kust zijn heel veel mooie plaatsen om een paar dagen heerlijk vakantie te houden hè. Zoals jij het beschrijft, mag het van mij ook wel!

   1. Mwah maar niet! Boten is toch altijd een beetje behelpen, net als caravans.
    Ik ben gek op de waddeneilanden maar dan buiten het hoogseizoen natuurlijk. Maar we wonen dicht Bij Scheveningen en kijkduin dus kust genoeg en dan kan ik gewoon thuis slapen. Helaas komt het er al een paar jaar niet van om echt het strand op te gaan.

    1. Is zo, je moet ervoor te vinden zijn, om op een boot te wonen. Het heeft z’n charmes, maar ook z’n uitdagingen 🙂
     Scheveningen is mooi! Ik neem aan dat er voor jou handiger plekken zijn om naartoe te gaan dan het strand.

     1. Op de boulevard komen we wel regelmatig maar met de rolstoel zijn de duinpaden niet te doen.Het strand zelf ook niet natuurlijk maar toch, normaal gesproken even ergens een terrasje pakken op het strand kan wél!

 6. Hier ook geen strandvakanties en geen all ins of pakketreizen. Kamperen ook niet en ook geen moeite voor die instagramfoto. Pretparken dan weer wel want de kinderen doen dat graag 🙂 ’s Namiddags in een stad en monumenten zit ik ook niks mee in. Ik hou niet van drukte, maar ik hou zo van steden dat ik niet toekom met enkel de ochtend, we doen overigens vaak city-trips 🙂 Maar toch wel wat gelijkenissen dus!

  1. Inderdaad!
   Wij hebben een extra reden om steden te mijden: de mobilhome. Het rijdt niet gemakkelijk in de stad en parkeerplaats vinden is geen makkie, en we willen ook vermijden dat we door vervuilingsrestricties ergens niet binnen mogen. Maar we vinden dat niet erg, we zijn helemaal tevree in kleinere steden en op den boerenbuiten.

 7. Stressen…hmm ja ik vrees dat ik wel kan stressen op reis en dat heeft meestal met verplaatsingen en drukte te maken. Help voor files en drukte!

  Geen drukte en files met mijn boek aan het zwembad (en dan zwem ik maar zelden of nooit): ja zo gewoon een week lezen onder een parasol, dat kan ik wel echt goed. Maar dat doen we ook niet in all inclusive: het is toch leuker om dan wel in leuk stadje restaurantjes te zoeken en dan op zijn minst ’s avonds eens te gaan wandelen.

  Pretparken: voor mij ook liever niet, maar ja, je doet dat toch af en toe voor de kinderen. maar help die drukte daar :(. bleh.

  Plannen doe ik liever niet teveel, maar als het rondrit is wil ik wel alle hotels/slaapplaatsen al hebben om niet opeens met kindjes nog naar slaapplaats moeten zoeken…en daardoor ken ik route wel vooraf en opties om iets te zien rond die route toch. Maar ‘k wil wel daar flexibiliteit en geen deadlines of teveel “moetes” daarin, want die zijn net mijn bron van stress.

  (en vakantie in een tent…heeeeeeelup. en ’s nachts dan uit die tent op blote voeten naar buiten in de kou om ergens een gemeenschappelijk toilet te gaan zoeken. Yikes! En iedereen die op een kluitje op elkaars schoot zit! en wat als het dan regent. Neeejee neeje)

  1. Over het algemeen stressen wij niet tijdens verplaatsingen. We hebben zelden file, omdat we de routes nationales nemen. Zot dat die paar momenten dat we op de autosnelweg verzeilen, we ook vaak file hebben.

   Ik hou van een planning waar ik flexibel mee kan omgaan. Niets moet, alles mag, maar wel de backbone van een voorbereide reis.

   Haha, ik deel je gevoel wat betreft het echte kamperen. Ik ben nochtans opgegroeid in een familie van notoire kampeerders. Geef mij maar dat extra beetje luxe van eigen sanitair en zo. En ik ben niet van het soort dat niet naar ’t wc wil in de mobilhome… het is er, waarom zou ik het in godsnaam niet gebruiken.

Zeg het eens?