In dit korte reeksje deel ik Spotify playlists die losjes gebaseerd zijn op de lijstjes in High Fidelity van Nick Hornby. Het lijstje met lijstjes vond ik hier en de Spotify playlist vind je onderaan dit bericht en het lijstje van vandaag heeft niets te maken met mijn relatie met Meneertje Mertens, voor alle duidelijkheid.

Een belangrijk thema in het boek is de top 5 van Rob met de meest gedenkwaardige relatiebreuken. Geen muzieklijstje dus, maar deze variant daarop is wel leuk: breakup music. Nummers over relatiebreuken. Over het einde van de liefde. Over ruzie en haat en nijd en give me back that black T-shirt!

Want dat is het eerste nummer waar ik altijd aan moet denken als ik denk aan breakup music: Song for the Dumped van Ben Folds Five. Hét breakup nummer in my book.

En bij pijnlijke en en plein public uitgevochten relatiebreuken denk je toch ook aan de memorabele interne rotzooi die omging binnen Fleetwood Mac? Het leverde wel heerlijke muziek op natuurlijk, zoals Go Your Own Way.

Voor mij is en blijft een typisch breakup numer Nobody’s Fault But My Own van Beck, het hele Mutations album ademt de pijn, het verdriet en de melancholie van een relatiebreuk. Met dit favoriete stukje tekst:

And on the day you said it’s true
Some love holds, some gets used

In het genre puberale jonge gast heeft liefdesverdriet: I Want You Back van de Hoodoo Gurus. Heerlijke Australische garagerock. Er zijn er zo wel meer, van die garagerockjongens die zo zalig over gebroken harten kunnen schrijven, zoals daar ook waren bijvoorbeeld, The Stems.

Deze moet er ook bij. Een cover, maar wat voor één. Van de coverplaat uit 1986 van Nick Cave & the Bad Seeds: By the Time I Get to Phoenix (origineel: Glen Campbell). Waarin hij bezingt hoe hij steeds verder van huis gaat, bedenkend wat zij allemaal zou doen: lachen met het briefje dat hij achterliet, slapen, zich realiseren dat hij echt wel weg is … slepend, pakkend, mooi.

Zo, dat zijn er 5. Maar nog een uitsmijter. Om een beetje op gang te geraken, zoek ik eerst inspiratie op het internet, waarna de nummers uit mijn eigen collectie (in mijn hoofd) me wel invallen. Deze kwam ik tegen tijdens mijn initiële zoektocht, en oh wat is dit toch een prachtig nummer: What Becomes of the Broken Hearted van Jimmy Ruffin. Oud, maar niet versleten.

En een speciale vermelding voor een nummer over liefde en verlies dat het zal voor altijd een speciaal plaatsje in mijn hart hebben: You’ve Lost that Loving Feeling van The Righteous Brothers. Kijk naar het filmpje op Youtube, en laat u overmannen door kippenvel. (ik vind trouwens dat er een uncanny resemblance is tussen die ene Righteous broer en Matt Smith ofte Prince Philip, Duke of Edinburgh in de serie The Crown). (die ene Righteous broer heet trouwens niet Righteous maar Bill Medley en de andere heet geeneens Righteous noch Medley maar Bobby Hatfield). (dit voor la petite histoire en de volledigheid en zo).

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

8 reacties

 1. Oh, ik kijk al uit naar het vervolg van deze reeks! Heb je gevolgd op Spotify, kan ik op mijn gemakje die lijsten beluisteren 🙂
  Wat mij betreft mogen deze er nog bij: Reconsider me van Warren Zevon (jup, daar is hij weer 😉 ), I need you van Nick Cave en I keep a close watch van John Cale.

  1. Ha, leuk!
   Reconsider Me van Zevon ken ik wel, denk ik. Vanavond eens opzoeken, nu ben ik naar Stubru aan het luisteren… I Need You van Nick Cave zegt me niet meteen iets, maar I Keep a Close Watch van John Cale, wat een kippenvelnummer!

   Zal ik jullie suggesties toevoegen aan de Spotify lijst?

   1. Zou tof zijn, ja! (maar zorg vooral dat het een lijst blijft met nummers die jij ook graag hoort he 😉 )
    Ben ook naar Stubru aan het luisteren; deed dat de laatste jaren veel minder, omdat het enkel nog online kon, maar toen ik nog in België woonde hoorde ik CL altijd graag bezig. Heel onwezelijk, weer iemand die “zomaar” en veel te jong verdwijnt…

    1. Ik voeg de nummers toe die ik zelf ook leuk vind 🙂 Nobutterfly heeft ondertussen op haar blog ook een lijstje gemaakt.

     Wat raakt het een mens toch, zo’n plots en veel te vroeg overlijden. We waren van dezelfde generatie, we hielden van dezelfde muziek, en de muziek van vandaag op Stubru is zowat de soundtrack bij mijn leven. Het is met een lach en een traan vandaag, en regelmatig met een diepe zucht van melancholie… Every breath you take is ook zo’n breakup nummer trouwens.

Zeg het eens?