Tijdens de 40 dagen bloggen schort ik mijn favoriete boeken-reeksje wat op. Ik herneem dat later. Op woensdag herneem ik mijn maandagse gewoonte (die voorlopig vervangen is door gastbloggers) van tags en gepikte ideeën.

Ik begin met de creativiteit-tag. Miss Pixie vroeg of iemand getagd wilde worden, en dat wilde ik wel. En wat een leuke vraagjes zijn dit zeg. De creativiteit-tag is een idee van Laura’s Life.

Wat maak ik vooral?

Ik naai vooral kleren voor mezelf en voor onze kleindochters, soms voor de kinderen. Af en toe eens accessoires of gebruiksvoorwerpen. Ik brei vooral dekentjes en sjaals, en momenteel ook sokken. Haken komt er niet echt van nu.

Hoe lang ben je al creatief bezig?

Fotos_HTC_Anne-002

Creativiteit is me met de paplepel ingegeven door mijn moeder en grootmoeder en oudste zus. Het handwerken op school ging iets minder vlot (ahum), maar thuis lukte dat wel. Ik heb hier nog wel wat liggen dat ik als kind maakte.

Fotos_HTC_Anne-022

Ik maakte zelf de geboortekaartjes en –suikertjes van mijn kinderen, in die periode heb ik heel veel geborduurd. Ik ben in 2012 opnieuw begonnen met haken, heb dan leren naaien en ben ook weer begonnen met breien. Borduurwerk (kruissteek) slingert hier ook rond, moet ik dringend eens hernemen.

Inspiratie

20181217_160700

Grote projecten of kleine werkjes?

Beide. Dekens voor de bezighoudinge op lange termijn. De rest gaat veel sneller, en ik werk meestal af waar ik mee bezig ben. Weinig rondslingerende UFO’s. Behalve die vermaledijde fake fur jas. Maar die ligt boven, uit het zicht.

Zelf bedacht of goed gejat?

Vaak zelf bedacht. Maar als ik een klerenwinkel binnenloop, is dat vooral om te kijken en te stelen met mijn ogen en ideeën op te doen.

Materiaal

20190312_091231

Ali, Action of merk?

Ik ben geen grote fan van de Action. Af en toe koop ik er wel eens wat knutselmateriaal (euh, ja ik ben soms wel eens bezig met papier en potloden en stiften en washi tape en stickers en al ook, dat vermeldde ik nog niet). Ali, nog nooit handwerkmateriaal gekocht. Merk, goh, euh, de minder dure merken. Ik heb het moeilijk met 30 euro betalen voor een meter stof.

Sale of presale?

Liever sale. Ik hoef niet meteen de nieuwe hype in huis te hebben.

Potlood of stift?

Allebei.

Lijm of dubbelzijdige tape?

Eerder lijm. Ik vind dubbelzijde tape nogal een gerotzooi. Ik kocht een tijd zoiets van dubbelzijdige tape om te naaien (wondertape of zo?) en ik kon er echt niet mee overweg.

Knippen of snijden?

Allebei. Knippen doe ik vaker. Snijden is wel makkelijk voor rechte stukken.

Werkplek

20190312_082348-PANO (1)

Georganiseerd of chaos?

Georganiseerd, definitely. Ik ben daar heel bewust mee bezig en er ook heel hard van overtuigd. Soms zeg ik: “naaien is opruimen”. En dat is het voor mij. Ik steek heel veel dingen meteen weer weg, en ik ruim na elk project grondig op. Want ik haat het, ik háát het, IK HAAT HET om mijn tijd te staan verspillen met zoeken naar mijn spullen.

Maar af en toe slaat de chaos dan toch toe. Ik weet dat ik “split rings” heb liggen (geen idee hoe dat heet in het Nederlands, zo van die ringen voor een sleutelhanger bijvoorbeeld), maar ik vind ze niet. Dat spookt dus door mijn hoofd. Waar zijn die dingen? Ik zie ze voor mijn ogen. Ik weet nog waarvoor ik ze gebruikt heb. Ik heb er gekregen van Nadine. Waar zijn die? Urgh. Hatelijk.

Eigen kamer of gezamenlijke ruimte?

Gezamenlijke ruimte. Ik neem een groot deel van onze woonruimte in. Maar dit is mijn plek waar ik alles doe: naaien, breien, lezen, laptoppen, bloggen, relaxen, kinders entertainen, eten, smossen, dutten… you name it. Ooit, lang geleden, heb ik mijn bureau (toen ik nog thuis werkte) boven gehad. Ik ben er toen achter gekomen dat ik dat echt niet leuk vind. Dat ik graag tussen het volk zit. Dat ik graag beneden zit. Dicht bij alles. Niet voor alles over en weer hoeven te crossen. Ondertussen kan je ook nog kookpotten en kinderen en de bel en de koekjeskast in de gaten houden.

Genoeg plek of te krap?

Genoeg plek. Meer moet dat niet zijn, of ik verzamel nog meer gerief.

Overig

Creatieve wens?

Er mijn boterham mee kunnen verdienen.

Creatieve blunder?

De meest recente, in het upcycling departement. Ik zou een rokje voor mezelf maken van een short van Meneertje Mertens, maar die kruik ging niet te water.

Creatieve tip?

Doe je ding op je beste moment van de dag. Ben je een ochtendmens? Ga dan vooral niet in de late namiddag of avond naaien. Dat levert alleen fouten en frustratie op. Naai ‘s ochtends (sta er desnoods een uurtje vroeger voor op), maak dan tijd vrij, want je bent dan op je best.

Nog eentje: zeg nooit, ik ga dit snel nog afwerken. Snel nog iets afwerken, dat draait altijd in de soep!

Op welke creatie ben je het meest trots?

Ik ben eigenlijk het meest trots op de dingen die niet noodzakelijk het meest speciaal of spectaculair zijn, maar op de dingen die ik dagelijks of vaak gebruik. Zoals dat ene eenvoudige, maar perfect geslaagde zwarte kleedje dat ik vaak en graag draag. Die sjaals die ik zo mooi en praktisch en warm vind. Die ovenhandschoenen die gewoon dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn. Ik ben blij dat ik dat kan, dingen maken die draagbaar en bruikbaar zijn.

Maar het meeste voldoening geeft het me die twee lieve schatten te zien met iets wat ik zelf gemaakt heb. (collage waar Lili en Pipa op elke foto iets aanhebben dat door oma gemaakt is, en waarvoor ik Janna haar Instagram schaamteloos plunderde).

Mijn beurt om iemand te nomineren! (normaal gezien sla ik dit essentiële deel van een tag over, maar nu doe ik het voor een keertje wel).  En het stokje gaat naar Sille van IJgenweis, Lize van Made by Lilo en Eilish in van second part of my life.

Dit is mijn achtste bericht in de de 40 dagen bloggen challenge. Uitleg alhier. Deelnemerslijst alhier.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

12 reacties

 1. Ik heb je blog eindelijk in mijn reader gezet (telkens weer kwijt), en nu zie ik dat je me nog getagd hebt ook!
  Dat zal dan de chaotische versie van jou worden vrees ik…

  1. Laat die chaos maar komen! 😀
   Ik zweer bij orde, maar dat is deels ook omdat ik hier in onze living zit en alles dus in het zicht staat. En omdat ik slecht zie en ik een hekel heb te struikelen over rommel die ik niet gezien had. En omdat ik het praktisch vind. Maar ieder zijn ding, natuurlijk!

 2. Het geknutsel met papier, washi tape en stickers herken ik. Het naaien zou ik willen dat ik herkende 🙂 Ik heb hier wel wat stof liggen en véél ideeën, maar op dit moment ontbreekt de tijd om het deftig te leren. Ach ja, als ik het echt wil, zal het er wel ooit van komen 🙂 En ondertussen kijk ik o.a. hier naar het moois dat anderen maken en doe ik nog meer ideeën op 😉

  1. En je moet er echt wel tijd voor maken, om het te leren. Half gaat niet. Vind ik toch. Ik merk nu hoe ik na 5 jaar ineens weer een enorme stap vooruit gezet heb. Da’s het leuke eraan, je blijft leren.

Zeg het eens?