Boeken die me bijbleven: Tom Lanoye

Na 10 kinderboeken, schakel ik over op 10 romans. Veel boeken die ik in mijn tienerjaren graag gelezen heb, en wat boeken die ik later las ook. Ik probeer het zo’n beetje chronologisch aan te pakken, zoals ik het me herinner. Opnieuw speel ik soms vals en heb ik het over een auteur, omdat ik het moeilijk vind één boek te kiezen.

Het was in de periode van Marc Mijlemans die overleed en Mijl op zeven en Mooie jonge goden. And I was completely blown away. Mooie jonge goden was een boek waarin toenmalig aanstormend literair talent een plaats kreeg. Onder andere (maar lang niet alleen): Herman Brusselmans en Tom Lanoye.

Brusselmans deed me toen niet veel (mijn ma las hem wel graag en heeft het wel voor van die speciale typen gelijk hij, of pakweg een Iggy Pop), en doet me nog steeds niet veel. Te negatief, te nihilistisch, teveel complete leegte. Tom Lanoye daarentegen, die deed het wel goed bij mij. Hij had iets te vertellen, en vertelde dat goed.

Ik begon met Kartonnen dozen en Een slagerszoon met een brilletje, en bleef Lanoye altijd volgen. Ook zijn Monstertrilogie las ik met heel veel plezier. Maar zoals zo vaak: the first cut is the deepest, en Kartonnen dozen blijft altijd in mijn geheugen hangen.

Tom Lanoye wordt uitgegeven door Prometheus Uitgeverij.

Verwante Berichten:

  • Geen verwante berichten

2 reacties

    1. Geen gekend hoe gekend en bemind onze Vlaamse auteurs zijn in Nederland 🙂 Maar zeker Tom Lanoye vind ik nog steeds het lezen waard.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: