Ik heb niet bepaald veel gedaan aan terugblikken op 2018, maar ik ga toch wel eens de boeken die ik gelezen heb, overlopen. Ik stelde op Goodreads een challenge in, ik wilde 26 boeken lezen in 2018. Een zeer haalbare kaart, ik wil mezelf vooral geen druk opleggen, waardoor het leesplezier teniet zou gaan. Ik heb dat dan ook ruimschoots gehaald, ik las 35 boeken in 2018. Helemaal klopt dat niet: er zijn boeken bij die ik niet uitgelezen heb, maar ook als ik die van de 35 aftrek, haal ik die 26 nog makkelijk.

Ik geef hier het aantal sterretjes mee dat ik op Goodreads gaf, en soms ook een kort oordeel. 5 sterretjes is “uitzonderlijk goed”, “niet uitgelezen” is het equivalent van “barslecht” of ook soms “niet mijn ding”.

In de eerste helft van het jaar las ik nog Engelstalige boeken, maar dat heb ik op een bepaald moment opgegeven omdat het echt niet meer lukte. Tijdens een infosessie over vermoeidheid in het Sint-Lucas hoorde ik dat het zeer normaal was dat mijn brein de Engelstalige boeken niet meer kon verteren. Binnenkort probeer ik of dat ondertussen al een beetje beter is.

9200000026684376

Alice Sebold – Lovely Bones ****

Vreemd boek, maar ik vond het wel erg mooi. Verteld uit het oogpunt van een vermoord meisje (een dood meisje, dus), hoe zij vanuit de hemel de rouw van haar familie om haar ervaart. De reacties op dit boek zijn verdeeld, ik vond het goed.

Ann Patchett – Staat van verwondering **

Susan Stoker – Justice for Corrie **

Elin Hilderbrand – The Castaways ***

Jennifer Niven – All the Bright Places ***

9200000027127949

Rainbow Rowell – Eleanor and Park ****

Van dit boek heb ik echt wel genoten. Ik lees erg graag tienerboeken, young adult, coming of age. Dit is zeer zeker één van de betere, ontroerende verhalen.

Elin Hilderbrand – The Love Season ****

Een beetje goeie chick lit tussendoor kan nooit kwaad.

Chris Patchell – Deadly Lies ***

Daniel Campbell – Missing Persons ***

Tatiana de Rosnay – Kwetsbaar ***

Ann Girdharry – Good Girl Bad Girl **

1001004006255114

Mark Oliver Everett – Things the Grandchildren Should Know *****

Zalig boek, mijn introductie in de wereld van het luisterboek. Die niet echt vlot verliep. Ik kan me niet genoeg concentreren en de stemmen gaan me te snel irriteren. Maar dit is een fantastisch boek.

Linsey Lanier – Someone Else’s Daughter **

David Lagercrantz – Wat ons niet zal doden – niet uitgelezen

Hoe goed de Millennium trilogie is, hoe slecht dit is.

Jodi Picoult – My Sister’s Keeper **

Hier had ik meer van verwacht.

9200000015038794

Jonas Gardell – De ziekte ****

Een tijd geleden las ik De liefde, dit is het prachtige vervolg. Over AIDS. Over de gevolgen van de ziekte. Pijnlijk mooie boeken. Misschien moet ik het vervolg volgend jaar maar eens lezen.

Tessa De Loo – De tweeling ****

Mooi oorlogsverhaal.

Lisa Gardner -Spaar het meisje ****

Jessica Durlacher – De held ***

Jenna Blum – De tweestrijd ****

Rosamund Lupton – Zusje ***

Herbjorg Wassmo -Een glas melk ***

Behoorlijk zware kost om je door te worstelen.

Jon Kalman Stefanson – Hemel en hel ***

Al even heavy maar wel een mooi boek.

Lisa Gardner – De overleversclub **

Rosamund Lupton – Later ***

1001004010720574

Annabel Pitcher – Mijn zus woont op de schoorsteenmantel ****

Vond ik mooi en aangrijpend en goed geschreven. Opnieuw een verhaal over rouw, maar uit het oogpunt van een klein ventje. Blijft plakken.

Alain Fournier – Het grote avontuur – niet uitgelezen

Ik geraakte niet door de eerste pagina’s.

Anne B. Ragde – De Neshov-trilogie ***

Soms een beetje langdradig, maar deze trilogie met een soms erg vreemd sfeertje wel graag gelezen.

Carmen Saldico – Alleen ik overleefde – niet uitgelezen

Mijn twijfels van in het begin, en toen er een politieke kant gekozen werd (ik weet niet meer of het over abortus of wapenwetgeving ging) heb ik het boek snel weggelegd. Hoeft niet voor mij danku.

1001004011551450

Connie Palmen – Logboek van een onbarmhartig jaar *****

Verslonden. Wat een prachtig boek.

Gillian Flynn – Teerbemind ***

Wat was dat. Fascinerend bij momenten, compleet gestoord bij momenten ook. Oink.

Herman Koch – Geachte Heer M. – niet uitgelezen.

Neen. Neen. NEEN!

Ira Levin – De jongens van Brazilië ****

Straf boek over de engel des doods en zijn gestoorde hersenkronkels.

Kristin Hannah – Een handvol hemel **

Het hoofdpersonage zonder ruggengraat werkte danig op mijn zenuwen.

 

Kate Morton – De vergeten tuin ****

Toch wel genoten van dit boek met referenties (en dat is een understatement) naar de geheime tuin van Frances Hodgson.

 

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

  1. Oh, je hebt Jonas Gardner gelezen! Ik heb die boeken verslonden, zo mooi en zo erg dat dat eigenlijk allemaal nog maar zo recent is en dat een vooruitstrevende maatschappij als Zweden hier niet aan ontsnapt

    1. Dankzij jou, ik heb me laten leiden door jouw enthousiasme over de boeken van Jonas Gardner 🙂 En ik vind ze ook prachtig. Het laatste koop ik als ik mezelf eens wil tracteren 🙂 Het is echt hallucinant ja, ik herinner me die periode nog goed ook, de angst, de vooroordelen… ik denk dat “de mens” niet gelukkig is als hij geen bevolkingsgroep heeft om te stigmatiseren. Ook de vooruitstrevende Zweden.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: