Nieuwe rubriek op donderdag: favoriete albums. Ik ben altijd een platenkoper geweest, al van jongs af aan. Veel mensen vinden dat er op een album één goed nummer staat en dat de rest vulling is, maar daar ben ik het ab-so-luut niet mee eens. Meestal is het bij mij omgekeerd: een goed album bestaat uit allemaal nummers die ik graag hoor, behalve eentje of twee die ik minder/niet goed vind. In ieder geval, er is zoveel goeie muziek!

Vandaag op de draaitafel: het debuut Beautiful Freak van Eels (na een paar platen als E.). Weer zo’n plaat waar ik nog heel, heel vaak naar luister. Zalige nummers, heerlijk geluid.

Dat begin, onbetaalbaar vind ik. Zowel geluid als lyrics:

Life is hard
And so am I
You’d better give me something
So I don’t die
Novocaine for the soul
Before I sputter out
Life is white
And I am black
Jesus and his lawyer
Are coming back
Oh my darling
Will you be here
Before I sputter out

Het mag dan al donker en bitter zijn, voor mij is dit pure perfectie, waar ik gelukkig van word.

Zijn teksten zijn ook heerlijk beeldend, zoals in My Beloved Monster:

My beloved monster and me
We go everywhere together
Wearing a raincoat that has four sleeves
Gets us through all kinds of weather

Je ziet het toch gewoon voor je!

Met als zeer grote favorieten Novocaine for the Soul en vooral Rags to Rags. Het principe van “er staat 1 nummer op dat ik minder goed vind” gaat voor Beautiful Freak echt op: Flower heeft mij gedurende al die jaren weinig kunnen bekoren.

Ondanks het feit dat ik dit een fantastisch album vind en er nog veel leuke singles zijn van Eels, heb ik me nooit verder verdiept in zijn catalogus. De opvolger van Beautiful Freak, het gewoonweg depressieve Electro-Shock Blues (begrijpelijk na de dood van zijn zus en moeder) is nooit echt goed tot me doorgedrongen, en daarna kocht ik niks meer. Ik ga daar deze zomer toch eens verandering in proberen te brengen.

Momenteel ben ik aan het luisteren naar het luisterboek Things the Grandchildren Should Know. Ik heb een beetje moeite om het beluisterd te krijgen. Ik dacht ernaar te luisteren tijdens de wandeling naar het ziekenhuis in mijn revalidatieperiode, maar dat blijkt moeilijk te gaan: het verkeer zorgt ervoor dat ik het volume veel te hoog moet zetten en dan mis ik nog delen als er een vrachtwagen of bus of brommer passeert. Nu ben ik op zoek naar een manier om thuis op het gemak te kunnen luisteren, maar ik vind dat best wel moeilijk, echt concentreren op wat ik hoor en ondertussen iets anders doen. Ik zou zo naar podcasts en zo willen luisteren ook, maar heb geen idee wanneer en hoe ik dat moet doen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

2 reacties

Zeg het eens?