Ik doe mee aan #ouderzonden. Uitleg vind je hier, deelnemers vind je hier.

De meeste deelnemers zijn ouders van kleine kindjes. Hier ligt de focus anders: ik heb volwassen kinderen, en kan terugkijken op hoe ik hen heb opgevoed, en hoe het leven met kinderen was.

  • Invidia (nijd – jaloezie – afgunst) – 22 februari
    Wat zou je direct overnemen van een andere ouder mocht je kunnen?

Wat heb ik het soms moeilijk met deze vragen! Jaloezie is een emotie die ik probeer te bannen. Ik vind ze zo kleinzielig en triest. (maar helaba, ik ben verre van perfect, tussen mijn blogideeën staat een lijst van mijn slechte eigenschappen die ik hier ook eens uit de doeken ga doen, kwestie van niet altijd de perfecte uit te hangen, dan gaan we lachen!).

Maar serieus. Nu mijn kinders groot zijn, welke eigenschap van een andere ouder zou ik willen? Niet één, echt. Want ik ben perfect content met mezelf als moeder en met mijn kinders als kinders. En met dat heerlijk klein spook als kleindochter, maar daar moet ik waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken.

Ze doen dat goed, die kinders, en ik ben er verdomd trots op. Hoe zij in het leven staan… positief, realistisch, met een open kijk, met veel verstand. Hoe Janna en Florian hun klein mopje opvoeden, chapeau. Zelfstandig, rustig, met de nodige humor, met vragen om raad als ze het nodig vinden (dat vind ik ook een kunst). Chapeau, echt waar.

Vroeger, toen ze klein waren, zou ik wel wat dingen willen lenen hebben van andere ouders. Vooral geduld, denk ik. En de kunst om kalm te blijven. Daar beschikte ik namelijk niet altijd over. En soms twijfelde ik wel behoorlijk over waar ik mee bezig was. Deed ik dat wel goed? Was ik hen niet compleet aan het “vermoossen”? Goesting, had ik ook wel willen lenen. Goesting om spelletjes te spelen. Goesting om mee te knutselen. Een ander hoofd had ik misschien ook wel gewild. Een hoofd dat minder vaak pijn deed. Een hoofd waar lawaai minder vaak in galmde en echode.

Maar voor de rest? Och ja. We hebben dat goed gedaan.

(niet alleen #ouderzonden, maar ook: #40dagenbloggen, uitleg vind je hier, deelnemers vind je hier).

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: