Laat ik eens een Fietsbultje doen.

Er ging mij onlangs namelijk een lichtje op. Letterlijk zoals ze het doen in de stripverhalen, ging dat. Of zo: EUREKA!

Het gaat over “alle fietsers tegelijk groen“. Ik kon me daar namelijk heel weinig bij voorstellen. Waarom moet dat? Kan dat wel goed gaan? Ik las veel reacties van sceptici die veel heviger reageren op dit voorstel. Heftig zoals wel vaker heftig gereageerd wordt op fietsterroristen! Ook voor de fietsers boetes! Ze rijden allemaal zonder licht! Ze rijden allemaal zonder remmen! Met kaduke fietsen! Ze stoppen niet voor voetgangers! Ze stoppen niet! Ze rijden te hard! Ze zijn met te veel! We moeten er niet van hebben! De klootzakken allemaal, dat ze in het water rijden en let them all die! Weer een fietser minder!

Oeps! Ik liet me even gaan. Dus. Waar waren we. Dat me een lichtje opging over “alle fietsers tegelijk groen”. Ik snapte het namelijk ineens.

Ik ga u een voorbeeld geven met kaartjes en pijltjes erbij. Ik kom met de fiets naar huis van het werk (dat is al lang geleden, maar dit terzijde).

Ik kom uit de Louis Schuermanstraat (blauwe pijl) en ik moet naar de Scheldestraat. Daarvoor moet ik dus via verkeerslichten de Dendermondsesteenweg oversteken (Dendermondsesteenweg zoals in: dat godvergeten, gevaarlijke, drukke kreng van een straat). Rechtdoor is het gemakkelijkst máár: ik heb een hekel aan het volgende kruispunt oversteken (rode pijl), je staat er altijd in de weg van de auto’s, en dat stuk Klinkkouterstraat is eenrichtingsverkeer en zo smal dat je er nauwelijks doorgeraakt als er tegenliggers komen (en die komen er vaak). Dat probeer ik dus te vermijden.

Daarom sla ik aan de lichten linksaf de Dendermondsesteenweg op (rode pijl), en dan direct naar rechts de Scheldestraat in. Dat is eigenlijk al even ellendig: het is er altijd druk, en je staat midden op het kruispunt tussen de auto’s te wachten tot je naar links kan. Ik zweer het u: je voelt je heel kwetsbaar op dat moment.

Onlangs passeerden we daar met de auto en zat ik het uit te leggen aan Meneertje Mertens. Hoe ik daar, als ik in de Louis Schuermansstraat voor het rood sta, op vinkenslag lig tot het oranje/rood wordt voor het verkeer op de Dendermondsesteenweg, en ik dan snel snel doorrijd en linksaf sla vóór het verkeer in de andere richting op gang komt. Zodat ik daar niet zo kwetsbaar moet staan wachten tussen het verkeer, maar al weg ben. Maar dat is verre van ideaal, soms rijdt het verkeer op de Dendermondsesteenweg door het rood (foei), en lukt het allemaal niet.

En toen viel mijn frank. Ging het lichtje branden. EUREKA!

Nu snap ik hoe dat zit met “alle fietsers tegelijk groen”! Nu zie ik er het nut van in! Nu zie ik hoe dat kan werken! Want dan kan ik rustig vertrekken en linksaf slaan zonder gelijk een idioot al dat verkeer proberen voor te wezen.

Jaja. Kom maar op met dat “alle fietsers tegelijk groen”.

 

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?