Ik heb weer vanalles om te tonen, waaronder deze keer toch ook wel veel “unselfish sewing”. Ik maakte niet alleen kleren voor mezelf.

Vorige week had ik al een heel bericht klaar over een zomerkleedje waar ik heel tevreden over was, maar het belandde uiteindelijk in de concepten. Ik kreeg de foto’s niet goed, en besliste achteraf eigenlijk ook om het nog aan te passen. Het kleedje werd gemaakt in navolging van het zomerkleedje dat ik onlangs maakte. Ik gebruikte het Butterick B5812 patroon, maar maakte het een maat kleiner (14 ipv. 16). En ik gebruikte de A versie, met aangeknipte mouwen. In dat patroon wordt gewerkt met beleg: een apart beleg voor de hals en armsgaten. Ik snapte de uitleg van het beleg voor de armsgaten voor geen meter, maar het lukte wel vrij goed. Het grote probleem was: het beleg kroop naar boven, en de stof was te dun om het onzichtbaar vast te naaien aan de binnenkant. Ik was redelijk content maar besliste uiteindelijk dat ik toch niet content genoeg was, knipte de hele zwik eraf en zoomde de randen om. Voila. Met het eindresultaat ben ik behoorlijk content. Niet helemaal, de hals is en blijft niet naar mijn goesting. Ik steek het op de dunne stof. Maar het is een zalig zacht stofje, en het kleedje zal wel gedragen worden. Ik heb enkel een foto van het kleedje in de versie met beleg. Ondertussen ziet het er dus anders uit.

Daarna begon ik aan een shirt voor Sara. Sara vroeg of ik voor haar verjaardag een shirt met een zebra-zakje wilde maken, en dan zeg ik natuurlijk niet neen. Ik tekende eerst het Deer & Doe Plantain shirt over, maar na vergelijking met een shirt van Sara, vond ik dat patroon niet goed. Ik switchte naar het Rio patroon van SeamWork, en dat vond ik wel OK. Sara zag de split en langere achterkant wel zitten. Eerste poging: hm, ze hebben me toch niet echt de gevraagde hoeveelheid stof gegeven bij de Modecoupon, ik krijg het shirt er niet uit. OK dan. Na enig overleg online opnieuw besteld, waarna ik toch vrij snel weer aan de slag kon. Weinig over te melden, het naaien ging zeer vlot, ik ben tevreden met het resultaat, en Sara ook. Ik heb nu een goed patroon als ik eens iets wil maken voor haar, een volgende shirt mag misschien wel wat korter maar voor de rest is het heel goed.

Werd ook gemaakt: een rokje voor nichtje Vif. Ik beloofde haar een rokje met paarse stof (haar lievelingskleur, ik kan me er helemaal in vinden) tegen dat ze op vakantie gingen. Missie geslaagd: ik vond mooie paarse stof bij de Modecoupon, het rokje was snel en eenvoudig in elkaar gezet (afmeten, stof aan elkaar naaien, tunneltje maken en rekker erin, zoom), het rokje werd net op tijd afgegeven, en Vifje en ik zijn blij.

Het rokje mag mee naar Italië!

Werd ook nog gemaakt: een bavet voor Lili. Van Oma-Oma kreeg ik iets als dunne toile-cirée van bij de Veritas (mooi!), ik tekende zelf een patroontje, had zelf nog mooie crèmekleurige badstof liggen, en biais zou ik kopen bij de Modecoupon. Alwaar ze geen mintkleurige biais hadden, meh. Ik kocht andere groene biais, die qua kleur eigenlijk niet zo goed bleek te passen, en waarvan bleek dat, belangrijker nog, 1,5m niet voldoende was?!? Meh again. Dan maar rode biais besteld (samen met de stof voor Sara haar shirt), een beetje meer, en uiteindelijk was het in orde. Het toile-cirée achtige stofje naaide erg moeilijk en ik ben nog steeds geen held met biais, ergo de bavet zit vol fouten, maar als je niet te dicht kijkt, is het wel een leuk ding.

Als Lili het bavetje aan heeft, is het natuurlijk op zijn allermooist!

Volgende missie: een kleedje voor Janna. Ze had me een voorbeeld bezorgd waarop ik kon verderwerken. Ik tekende het lijf van het kleed over, en tekende er de bovenkant van het Deer & Doe Plantain shirt aan. Ze had mooie, antracietkleurige, dunne tricot gekocht in de uitverkoop rayon van de Modecoupon. Na mijn ervaringen met mijn eigen kleedje was ik een beetje bang dat het ellende zou geven met dat dunne tricot, maar het viel best wel mee. Na het gesukkel met het beleg, koos ik hier voor een simpel boordje, en dat viel heel mooi uit. Janna heel tevreden, en ik ook.

Kijk eens hoe mooi mijn meisjes zijn in hun kleedjes gemaakt door (o)ma! (ja, ook Lili heeft een kleedje aan gemaakt door oma)

Nu ben ik nog een zomerkleedje voor mezelf aan het afwerken, en daarna maak ik een shirt voor Lies. En daarna denk ik dat het wat trager gaat gaan, er staan ons redelijk drukke weken te wachten. Nu, het lijkt alsof ik hier hele dagen gelijk een idioot zit te naaien, maar dat valt best wel mee hoor. Ik doe het op het gemak, ik hou me bezig, en ik hou zo ook mijn hersenen goed aan de gang.

Foto’s gemaakt met mijn telefoon (de lust ontbreekt me om foto’s te maken met de camera), en door Sara, Sofie, Janna en Florian.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?