Deel de boeken die je ooit zou willen schrijven. (pagina 168, opdracht 4)

Poëtische opdracht, vond ik dit. Intrigerend. Ik heb er zelfs diep over moeten nadenken wat nu eigenlijk de bedoeling was. De boeken die ik ooit zou willen schrijven. Misschien begreep ik het niet omdat ik geen boeken wil schrijven?

Ik lees graag, héél graag. Sedert ik kan lezen, heb ik altijd gelezen. Altijd. Soms meer, soms minder. Als tiener kon ik tot een kot in de nacht liggen lezen in bed. Om daarna wat moeite te hebben met opstaan, jaja. Sedert ik kinderen heb, lukt dat niet meer. Ik val in slaap, gelijk hoe. Het boek mag superspannend zijn, of supermooi, als ik moe ben, val ik in slaap. Vermits ik over het algemeen enkel in bed voor het slapengaan lees, kan het frustrerend zijn als ik avond na avond na een kwartier in slaap val. Zo gaat het niet vooruit. Maar meestal lees ik ongeveer een uurtje per avond. En soms lig ik wakker en lees ik urenlang.

Ik heb wellicht al duizenden boeken gelezen, maar boekbesprekingen schrijven, het is mijn ding niet. Ik doe het niet graag. Ik vind er niks aan. Ik lees ze over het algemeen niet graag ook. Doe mij maar gewoon een korte inhoud en dan het boek. Of gewoon het boek, afgaande op titel en omslag. Soms ga ik af op geruchten, op positieve recensies, op hypes ook. En al te vaak ben ik dan ontgoocheld. Ik doe graag mijn eigen ding, wat lezen betreft.

Boeken lezen, geen probleem dus. Maar boeken schrijven? God nee. Ik heb er de aanleg niet voor. Ik beschik niet over de techniek. Ik zou het maar al te graag kunnen, dat wel, maar ik droom er zelfs niet van. Het lijkt me wel iets, je volledig inleven in een verhaal en in de personages. Maar ik denk niet dat ik het kan. Dat ik het kan opbrengen. Schaven en schaven en schaven. Schrijven, lezen, herlezen, herdenken, herschrijven. Ik denk dat ik ik als kind een keer of twee, drie de eerste pagina’s van een boek geschreven heb, en dat het daar ophield. Ik heb het niet in mij, dat verhaal, en de drang om het uit te schrijven.

Laat mij maar lezen. Veel lezen. Daar geniet ik van.

#projectblogboek

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?