Kleren maken hoeft voor mij niet noodzakelijk snel te gaan. Ik word er een beetje zen van, en doe de dingen op het gemak. Beetje naaien, koffietje drinken, beetje naaien, beetje facebooken, beetje naaien, hapje eten… enzovoort. Slef slef slef en vooral niet opjagen. Het moet leuk blijven. (meestal toch).

Ik hoef niet persé een overlock omdat die zoveel sneller is in het verwerken van tricot. Mijn machine doet dat goed, traag, maar goed. Ik wilde wel een coverlock voor de afwerking, omdat ik het altijd jammer vind dat het net bij dat laatste belangrijke beetje foutloopt.

Maar: het is niet dat het op het gemak mag, dat het daarvoor niet praktisch hoeft te zijn. Iedere keer weer moeten opstaan van bij mijn machine omdat mijn schaar nog op mijn strijkplank ligt, iedere keer weer moeten zoeken naar mijn speldenkussen, neen, dat vind ik niet fijn.

Zo heb ik wel wat heel simpele tips om het naaien wat vlotter te doen vooruitgaan, zonder dat het een snelheidswedstrijd hoeft te worden.

1. Metalen zoommaatje

DSC_6000 Ik heb wel wat meters in verschillende lengtes en van verschillende soorten. Zoals de klassieke lintmeter, een lange flexibele lat (60cm), een kort doorzichtig latje, maar mijn grootste vriendje is nog altijd mijn zoommaatje. Eerst had ik een plastieken zoommaatje, heel handig in gebruik maar met een paar nadelen. Het is een beetje als een kameleon, en niet makkelijk terug te vinden als je het gedachteloos ergens gelegd hebt. En als je het gedachteloos op je strijkplank gelegd hebt: het smelt onder een heet strijkijzer. Dus: een metalen zoommaatje is uw grootste vriend.

2. Scharen

DSC_6004 Scharen in het meervoud, ja. Je hebt natuurlijk de heilige schaar om stof te knippen, waar alleen stof mee geknipt mag worden, en waar niemand anders mag aankomen. Dan heb je een papierschaar om patronen te knippen en zo. Maar dan heb je ook een klein schaartje, om draadjes af te knippen. En ondertussen heb ik 3 schaartjes: eentje dat op mijn naaitafel ligt, eentje dat op mijn strijkplank ligt, en een dun schaartje om de draad van onder de coverlock te halen om af te knippen. (dun schaartje dat eigenlijk bij mijn zetel ligt en handwerkschaartje is ook). Meerdere exemplaren is gemakkelijk omdat je er zo altijd wel eentje bij de hand hebt.

3. Speldenkussens

DSC_6018 Speldenkussens ook in het meervoud, ja. Ook eentje voor bij de naaimachine, en eentje voor op de strijkplank. Nooit zoeken waar je het laatst je speldenkussen had. Je hebt mensen die zweren bij een magnetisch speldenkussen, je hebt mensen die een speldenkussen rond hun naaimachine hangen hebben, of rond hun pols, of die een potje gebruiken als speldenkussen… ik gebruik nog altijd het liefst een gewoon speldenkussen. Deze speldenkussentjes waren trouwens mijn eerste exploten op de naaimachine, een tijd geleden.

4. Een afvalbakje

DSC_6009 Ik heb een grote prullenmand onder mijn naaitafel, maar een afvalbakje op de tafel is ook heel handig. Altijd in de buurt om snel draadjes in te gooien, of kleine stukjes stof. Een gemak.

Dit zijn mijn 4 tips om het naaileven wat gemakkelijker te maken. Heb jij nog tips? Laat maar weten in de commentaren!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d