Daar had ik al lang zin in, in preisoep. Toegegeven, eigenlijk heb ik daar geen recept voor nodig. Maar ik ben toch maar eens gaan zoeken op het grote wijde wilde internet, omdat ik grootmoeders preisoep zo dicht mogelijk wilde evenaren. En: dat is gelukt.

Het recept waarop ik me baseerde:

Ingrediënten

  • 2 1/2 liter water
  • 2 uien
  • 2 eetlepels vetstof
  • 3 a 4 preien
  • 4 aardappeltjes
  • 1 eetlepel rijst
  • p + z

Bereidingswijze
Snipper de uinen fijn en laat ze fruiten in de hete vetstof. Voeg de gewassen en kleingesneden prei toe, laat deze even meestoven. Voeg water toe en breng de soep aan de kook. Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen toe alsook de rijst. Kruid met zout, laat 30 min zachtjes koken. Pureer de soep met de mixer en laat ze nadien nog 5 min koken. Proef de soep en breng ze desnoods op smaak met nog wat zour en peper. U kan ook wat fijn gesnipperde prei stoven in boter en dit als afwerking bij de soep voegen. Het versiert de soep en geeft er een extra smaak aan.

Daar moest wat mij betreft wel één en ander aan veranderd worden:

Ik voegde er om te beginnen 3 bouillonblokjes aan toe (groentenbouillon, maar eigenlijk is het gelijk welke je gebruikt, zelfgemaakte bouillon is nog beter maar daar kom ik de laatste tijd niet meer toe). Daardoor mocht het zout al weg, want in bouillonblokjes zit al meer dan genoeg zout. De rijst heb ik ook niet toegevoegd, wel een aardappeltje meer om te compenseren.

En uiteráárd hield ik een prei apart om in kleine stukjes te stoven, en na het mixen aan de soep toe te voegen. Dat is een must bij preisoep!

Voor een keer gebruikte ik ook gewone boter in plaats van olijfolie, want met olijfolie evenaar je de smaak van grootmoeders soep niet…

Het uiteindelijke receptje vind je hier (het originele recept vond ik daar), de soep is geproefd en goedgekeurd!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: