Gisteren en vandaag gekeken naar The World According to Garp. En genoten.

Het was heel duidelijk een jaren 80 film, het droop er soms af. Ondanks het feit dat een een groot deel ervan zich veel eerder afspeelt. De film is trouwens nooit in Europa op DVD uitgebracht.

Ik had er een beetje een dubbel gevoel bij: het moet heel moeilijk geweest zijn het boek van Irving in een film te gieten, en dan nog werden er sommige scènes compleet bij verzonnen. Zoals de scène waarbij een vliegtuig in het huis vliegt dat Garp en Helen met een makelaarster bezoeken. Waarna Garp meteen beslist om het te kopen, het is nu “pre-disastered” en veiliger kan volgens hem niet. Sommige dingen uit het boek komen er volgens mij helemaal niet uit en zijn onduidelijk. Zo heb ik achteraf vanalles verder uitgelegd aan Nic, die het nogal overdreven vond (2 aanslagen op Jenny – in de film zit er een extra aanslag, Walt dood, Garp dood), en ook het verhaal achter Pooh komt er helemaal niet uit. Hoewel zij toch belangrijk is.

Maar: de cast is gewoonweg fantastisch. Robin Williams *is* gewoon Garp, hetzelfde geldt voor Glenn Close die Jenny Fields speelt. Mary Beth Hurt is ook heel goed als Helen Holm, maar dé ster van de film is wat mij betreft John Lithgow, die een heerlijke Roberta Muldoon neerzet.

De film stuitert, net als het boek, over en weer tussen hilarisch en in-triest. Nogal bizar, maar het was toch een aangenaam weerzien.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: