Pet peeve. En first world problem, daar ben ik me heel erg van bewust. En waarschijnlijk interesseert het ook geen kat. Maar.

Ik hou niet écht van de playlists van Spotify. Waarom? Omdat de shuffle functie zeer bedenkelijk is in mijn ogen. Ik heb er zelfs een gloeiende hekel aan. Ik maak een playlist over een bepaald thema, pakweg jaren 90 muziek. Je zet die op shuffle, en spelen maar. Ergens in de playlist stop je met luisteren, en een volgende keer begin je opnieuw.

And there’s the catch. Staat op shuffle, maar begint steeds dezelfde sequentie nummers. Iedere keer opnieuw. Ik vind dat erg vervelend, want na 5 keer heb ik het vaak gehad met altijd diezelfde nummers. Dat is toch niet shuffle? Dat is in een vaste volgorde zetten. Waarom?

Vroeger had ik een cd-speler met een lader waarin 6 cd’s konden. 6 leuke cd’tjes erin, op shuffle zetten, en die speelde alles door elkaar af. Elke keer dat je opnieuw begon, speelde die andere nummers af. Als je de cd-speler de ganse dag liet opstaan, dan speelde hij alle nummers. Elk nummer van elke cd. Soms eindigde hij met een aantal nummers van eenzelfde cd, omdat die langer was dan de andere. I loved it.

Spotify doet dat niet. Spotify speelt altijd dezelfde nummers af in dezelfde volgorde. Als je een playlist hebt met 100 nummers die 7 uren en 30 minuten lang is, en je kan standaard maar een uur of twee luisteren, dan hoor je altijd dezelfde nummers. En de andere 5 uren en 30 minuten muziek hoor je nooit.

Nog nooit op gelet? Probeer het maar eens uit. Je zal me gelijk moeten geven.

Ik klaagde daar wel eens over tegen Meneertje Mertens, dat shuffle niet random is en dat je altijd dezelfde nummers hoort. Hij bekeek me dan (zoals jij misschien ook denkt terwijl je dit leest) van, “allez, wat zeg jij nu”. Geen respons. Ik maak me er nijdig in, hij denkt: “waar jij wakker van ligt”. Euhm ja, het irriteert me. Het irriteert me ma-te-loos. Pet peeve. Struikelblok. Ergernis.

Tot ik eindelijk het idee had: zoek daar eens op. En ik moest begot niet lang zoeken. Bij Lifehacker werd het ook opgemerkt:

“However, if you often shuffle on Spotify, you might pick up on something odd. Spotify shuffles don’t feel totally random. In fact, they seem more curated than anything. Rather than hearing a mix of songs, you might hear similar ones, if not the same ones, over and over. What gives?”

Spotify vindt dat shuffle niet random mag zijn, maar dat nummers naadloos op elkaar moeten aansluiten. Het wil niet dat allerlei genres bij elkaar staan, dat het ene nummer zo’n beetje botst met het andere. Het wil niet dat bijvoorbeeld Newborn van Elbow opgevolgd wordt door pakweg Bananen van Jean Blaute.

Maar als ik een playlist met 100 nummers maak, wil ik daar àlle nummers van horen. Niet alleen altijd dezelfde. Meestal zijn het dan nog de bekendere nummers, de minder bekende tot obscure nummers komen maar een pak later.

En kijk, ik kan en wil dat gerust begrijpen hè. MAAR ZEGT DAT DAN! Communiceer daarover. Geef aan dat shuffle wil zeggen: jouw verzameling, volgorde bepaald én vastgelegd door Spotify. En als je dat niet wil, dat je dat kan uitzetten.

Het kan hoor, maar iemand al ooit van gehoord? Ja? Nee? Je kan het wijzigen in de instellingen.

To fix the problem, you’ll need to disable the feature in question: Automix. On iPhone or Android, go to the in-app settings, then chose “Playback.” On desktop, click your profile, then choose “Settings.” On all platforms, tap the toggle next to Automix to disable it.

Voilà. Probleem opgelost. Weer iets minder waaraan ik me moet ergeren.

(Ik gebruik bewust geen smileys in mijn blogberichten. Moest ik dat wel doen, dan stond er achter het laatste zinnetje een knipoog. Want ik weet wel dat ik me daaraan niet hoef te ergeren en dat het een pet peeve en een first world problem is. Er zijn belangrijker dingen.)

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

11 reacties

  1. Ik heb die shuffle nog maar één keer gebruikt en dat was tijdens ons “65” feest toen we de hele namiddag en avond muziek wilden zonder dat iemand er naar hoefde om te kijken. Dat ging perfect. Geen idee hoe mijn zoon dat gefixt had.

  2. Ik shuffle regelmatig in mijn playlist en heb gemerkt dat, wanneer ik zelf het eerste nummer kies en hem dan laat snuffelen, het beter gaat met de liefjes keuze. Sidenote: heb wel heel erg veel liedjes in mijn lijst, dat helpt misschien ook mee. Alsnog wordt niet de hele lijst gespeeld, maar het lijkt wel beter. Een herkenbaar probleem wel! En super irritant. Misschien helpt mijn tip : )

  3. Ik heb gewoon geen spotify. Ik gebruik gewoon mijn eigen MP3’s die op het extra kaartje staan op mijn foon en via de app die ik gebruik om ze af te spelen kan ik dat ook op shuffle zetten. En anders luister ik naar de radio, naar de FRanse FIP bijvoorbeeld. Die spelen zelden nummers 2 keer en hebben een zeer gevarieerde alles door elkaar gegooide playlist. Spotify zou er wellicht niet mee om kunnen 😉 .

  4. Bedankt ! ik ergerde me ook aan het zgn. shuffle dat niet random de nummers afspeelt.
    Dankzij jou tip instellingen aangepast en voila, het werkt.

  5. Oh, bedankt voor de tip! Ik erger me hier ook wel aan. Ik vind het opvallend dat Spotify vooral altijd dezelfde artiesten neemt uit een heel lang lijst. Hoe vaak Bazart er bij mij uitkomt, is gewoon vreemd. Volgens mij hebben die aandelen van Spotify ;-).

Zeg het eens?