Net als de vorige jaren maak ik in de kerstvakantie wat overzichtjes van het afgelopen jaar. Vandaag: mijn jaar in boeken.

Eind 2021/begin 2022 had ik een leesdip, die opgelost raakte door “lichte lectuur” te lezen. Dat evolueerde dit jaar naar thrillers/spannende boeken (wat ik altijd graag gelezen heb, maar moeilijk doorgeraakte tijdens mijn leesdip).

In de zomer begaf de batterij van mijn e-reader het, na jarenlange trouwe dienst. Ik lees dagelijks, en ik vind het echt wel fijn dat zo’n ding wat langer meegaat dan smartphones en zo. En dan hebben we het vooral over de batterij.

Ik heb erover nagedacht, en opzoekwerk gedaan, om eventueel een e-reader te kopen die als standaard het EPUB formaat heeft (het formaat gebruikelijk in België en Nederland). Maar uiteindelijk belandde ik toch weer bij de Kindle van Amazon. Ik ben er tevreden over, dus waarom zou ik veranderen. En dat heeft wel zijn invloed op wat ik nu lees.

Mijn Amazon-account werkte niet meer, en we hebben op de nieuwe e-reader de Amazon-account van Meneertje Mertens aangesloten. Ik ben ingeschreven op een mailing list met dagelijkse mails met boeken-koopjes, en daar zitten altijd ook een paar gratis boeken bij. Als er eentje me aanstaat, dan “koop ik die” (voor 0,00 euro). Maar: dat zijn Engelse boeken. Altijd, allemaal.

En, hoera, de laatste tijd lukt dat ook weer, Engelse boeken lezen. Dus ben ik vertrokken, veel thrillers en spannende boeken, en soms eens een lichtgewichtje ertussen voor de fun. Op mijn lijst van dit jaar ga je dus weinig literatuur vinden, weinig bekende boeken, weinig toppers. Maar dat hoeft voor mij ook niet. Ik lees voor de fun.

Ik hou mijn boeken bij in Goodreads, vooral om praktische redenen (geen dubbele aankopen doen). In Goodreads kan je jaarlijks ook een doel stellen, en dat doe ik ook. Geen uitdaging, geen challenge, gewoon een makkelijk bereikbaar doel. Dat ik vaak haal. Ook dit jaar heb ik 26 boeken gelezen (een pak meer, eigenlijk). Dat is een aantal dat goed haalbaar is voor mij, een boek per twee weken.

Mijn lijst met gelezen boeken vind je op Goodreads. Het boek van Matt Haig (Middernachtbibliotheek) viel me eigenlijk wat tegen. Net als de Donna Leon die is las. Wel graag gelezen: The Midwife of Hope River van Patricia Harman. Er zijn nog 2 boeken in deze reeks, die zou ik ook wel eens willen lezen. Ik las twee boeken van Lucinda Riley, maar eigenlijk wil ik vooral het laatste boek uit de Zeven Zussen serie lezen, als dat eens wat minder duur wil worden. The Peacock Emporium van JoJo Moyes las ik ook graag (ten eerste heb ik al meer mooie boeken van haar gelezen, ten tweede heb ik een zwak voor boeken waarin het gaat over vrouwen die gezellige winkeltjes uitbaten, zie ook De boekwinkel vol liefde van Susan Wiggs en Eliza Esters The Bakery on the Cove en A Cup of Autumn van Melissa McClone). Ook Grimm Up North van David J. Gatward heb ik graag gelezen. Dat zijn zowat de voornaamste.

En dat eerste boek van vorig jaar, Faster than a Cannonball… dat heb ik nog niet uitgelezen.


Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

12 reacties

  1. Een paar van jouw boeken las ik ook. We komen overeen met de feelgood boeken. Engels lezen lukt me niet, daarvoor is de taal teveel weggezakt. Daarom gebruik ik ook liever Hebban dan Goodreads.

    Ik heb al zitten snuffelen in je lijstje en die van Moyes eruit gehaald om op mijn verlanglijstje te zetten van de bibliotheek.

  2. Geen Kindle hier, maar wel een oude Sony die het na zoveel jaar nog prima doet. Ook geen Engelse (of Franse) lectuur … heb ik té vaak verplicht moeten lezen op school. Eigenlijk is het best nog een dure bedoening, die ebooks. Zeker als je wat recente boeken wil lezen. Net zoals Dorothé gebruik ik Hebban (als ik het niet vergeet) of mijn digitale lijst in de bol. app.
    Ik lees nu De Camino van Anya Niewierra.

    1. Zoek ik eens op.
      Is een bijkomende reden waarom ik Engelse boeken lees: ze zijn veel en veel goedkoper. Maar er moet regelmatig wel eens iets Nederlandstalig tussen, anders vind ik het te lastig.

    1. PS: ik lees op KOBO en heb een abonnement. Maandelijks betaal ik ongeveer 10 euro en kan ik veel boeken gratis lezen. Het is al mijn derde e-reader. Ik heb er al twee versleten. Ze zien ook erg af daar ik meest in bed lees en vaak bovenop mijn e-reader in slaap val… met alle gevolgen vandien.

      1. Woeps 🙂 Ik lees ook in bed tot ik in slaap val, maar de schade blijft redelijk beperkt 🙂 (omdat ik toch altijd weer wakker word, de reader weg leg en dan weer klaarwakker ben)

      1. Ik ga het zeker doen. Wat me tot nu toe weerhield is ook het feit dat ik moet betalen voor die boeken. Ik heb een abonnement van 10 euro per maand (e-reader), maar net haar boeken staan daar niet tussen, daarvoor moet je betalen.

        1. Ja, da’s wel vervelend dat je daar extra voor moet betalen, dat zou me ook weerhouden. Het laatste boek van die zussen-serie heb ik zo nog niet gelezen, omdat ik het pokkeduur vind.

  3. ik lees ook bijna alleen feelgood romantische verhalen of detectives. Als ik eens iets anders waag om me uit te dagen, dan is me dat in feite dit jaar heel slecht bevallen. Een verhaal moet voor mij vlot vooruit gaan en niet teveel energie vergen. Dus ik volg je daar helemaal in.
    De laatste jaren merk ik dat ik het meest van Jane Fellon en Liz Fenwick gelezen heb en van Jo Claes.

    Ik heb ook nog geen Lucinda Rileys gelezen. Omdat ik in feite wel nog naar de bib ga en “populaire” boeken er dan niet staan.

    1. Jouw tips zoek ik eens op 🙂
      De boeken die meer een “uitdaging” zijn, die gaan bij mij te traag, en na een tijd raak ik daar gefrustreerd door. Lezen moet leuk zijn.

Zeg het eens?