Vragen beantwoorden, dat doe ik graag. Dus zocht en vond ik vragen. In de vorm van de vragenlijst van Proust (die je ook regelmatig in De Morgen aantreft trouwens). Elke week beantwoord ik één vraag.

Wat vond ik dit een moeilijke:

Wie zijn je favoriete helden/heldinnen in het echte leven?

Hier heb ik heel lang over moeten nadenken. Helden/heldinnen? Heb ik die? Wat wil dat eigenlijk zeggen, een held/heldin?

Volgens Van Dale:

Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.

Ik lees elders ook: iemand die je inspireert. Mentoren. Mensen aan wie we ons spiegelen. Die een bron van inspiratie zijn.

Maar dan nog, ik loop vast. Elke keer opnieuw denk ik aan Barack Obama, maar is dat dan wel zo? Is dat een held voor mij? Ik weet het niet. Ik vind hem wel een bewonderenswaardige persoon.

Misschien zijn er wel mensen voor wie ik bewondering heb. Om heel uiteenlopende redenen. (misschien ga je nu wel eens met je ogen rollen omdat je hier zo vaak over deze mensen leest, misschien niet, we zien wel).

Neil Finn. Omdat hij zo’n mooie muziek maakt. Omdat ik soms denk: als je zo’n mooi liedje geschreven hebt, dan kan je toch als gelukkig mens sterven? Omdat hij zijn eigen koers vaart. Omdat hij met ouder worden steeds excentrieker wordt.

Jeroen Meus. Ook, denk ik, omdat hij zijn eigen koers vaart. En rustig zijn eigen ding doet.

Ik heb bewondering voor veel wielrenners. Omdat ze zo overtuigd en gepassioneerd bezig zijn met hun sport. En dat je bij velen ook wel ziet hoe graag ze het doen.

Maar dat is allemaal meer “bewondering voor” dan dat het mijn helden zijn. En dikwijls is het ook omdat het mensen zijn die vastberaden doen wat ze zelf willen doen. Hun eigen koers varen.

Moeilijk moeilijk.

Maar weet je wie mijn grote held is? Je weet het al hè. Mega Opa! Mijn rots in de branding, mijn steun in moeilijke dagen. Altijd.

En zij is mijn kleine heldinnetje. Omdat ze zo dapper is. Omdat ze zo gevochten heeft om te geraken waar ze staat. Klein en fijn, lief en zorgzaam, grappig en sterk. Mega-Pipa!

Zo, amai, dat was een moeilijke.

Kom maar op, wie zijn jullie helden/heldinnen?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

9 reacties

 1. Het woord held is eigenlijk niet passend bij de persoon terwijl de eigenschappen wel heldenmoed tonen. In een persoon zitten altijd zwaktes en sterktes en dat is prima.

 2. Mijn held is de combinatie van verschillende karaktereigenschappen waar ik erg van houd. Alleen blijven deze verdeeld over vele mensen. Iedereen heeft bewonderingswaardige en mindere kanten, definitie van mens zeker?

 3. Op deze (in Nederland) toch een eerbetoon aan mijn vader. Hij zou dit jaar 105 worden. Voor mij een held en altijd een voorbeeld geweest.
  Ik mis zijn wijze woorden, humor, luisterend oor en advies.
  In die zin ook het liedje van Stef Bos “papa “

 4. Met een held van iemand maken ben ik voorzichtig, helden staan op een voetstuk en er dan rest er nog maar één kant, van dat voetstuk afvallen. Dus nee, ik heb eigenlijk ook geen helden al komt mijn dochter met haar altijd aanwezige zorgzaamheid best wel in de buurt.

 5. Ik heb geen helden. Ik heb ook niet echt bewondering voor bv. sporters of muzikanten. Die mensen doen ook gewoon maar waar ze nu toevallig goed in zijn.

 6. Mijn held is mijn vader. Hij heeft zes jaar lang, vierentwintig uur op vierentwintig en zeven dagen op zeven, voor mijn moeder gezorgd die zo goed als compleet hulpbehoevend was. Geen moment heeft hij geklaagd, al zei hij wel eens meer te hebben gewerkt in die zes jaar dan in zijn hele leven ervoor. Echt, daar doe ik, ootmoedig en trots, mijn hoed voor af.

 7. ‘k denk dat ik daar in het middelbaar ooit Gandi op antwoordde of Nelson Mandela…

  maar echt helden, tja het is nu niet dat ze me in mijn dagelijks leven inspireren. Ik ben daar ook te down to earth voor denk ik om iemand echt als held te bestempelen

Zeg het eens?