Elke vrijdag: Satur9’s Photo Challenge 2022. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Waar ik vorig jaar een hele lijst thema’s klaar had op voorhand, bedenk ik nu pas vrij laat welk thema aan de beurt is. Ik heb een lijst staan, maar meer dan eens komt het actuele thema niet uit die lijst. Nu ook. En de deadline hijgt keer op keer in mijn nek, ook nu moest ik nog gisterenmorgen op pad om foto’s te maken. Maar ik had wel een thema! Dat was al veel.

Het nieuwe thema van deze week is: KERK.

Jawel. Kerk. Was er niet zo’n spreekwoord dat je na de liefde naar de kerk moest of zo? Gelukkig is dat niet zo’n verplichting meer. Maar ook als ongelovige kan ik kerken erg mooi vinden. Vooral kerken, meestal niet de mastodonten als kathedralen. Maar een dorpskerkje? I like. Dus, bezorg me een foto van een kerk. Een kerktoren. Het interieur van een kerk. Mooie of opvallende (of grappige) beelden in een kerk. Let wel, een kerk, geen kapelletje. Misschien komt dat later nog wel aan bod.

Ik was zelf al langer gefascineerd door de kerk van ons dorp Waarschoot. De Sint-Ghislenuskerk. Een mooie, spitse, witte toren (zoals je er hier nog wel vindt, zoals in Sleidinge bijvoorbeeld), een ruïne en een modern gebouw, allemaal bij elkaar. En wat blijkt? Het is een kerk met een verhaal.

Ik ben het eens gaan opzoeken. De kerk is uitgebrand. Nog niet zó lang geleden, in 2001. Het is een kerk met een lang verleden en het was een kerk met een rijk patrimonium (zie Wikipedia).

Op oudejaarsnacht 2001-2002 brandde de kerk bijna volledig uit, alleen de toren bleef gespaard. De brand bleek aangestoken te zijn door een 17-jarige jongen die vandalenstreken wilde uithalen. (zie artikel De Standaard)

Het duurde enige tijd voor er een consensus bereikt werd over wat er moest gebeuren met de kerk. In 2007 werd beslist een nieuwbouw te bouwen achter de kerk, de toren en de ruïne bleven staan als getuigen van het verleden. In 2008 werd de kerk ingewijd.

Er is een Youtube-filmpje over de brand en de heropbouw: zie Youtube. Ik heb toch wel gelachen met de vox pops.

Genoeg gepalaverd, nu is ’t aan jullie! Laat maar komen, die kerkelijke foto’s!

Hoe deelnemen?

 1. Je kan je bijdrage uploaden naar het fotoalbum Satur9’s Photo Challenge 2022 op Google Foto’s. Link: Fotoalbum Satur9’s Photo Challenge. Dit is een publiek album. Als je niet deelneemt aan de challenge, kan je er ook de foto’s gaan bekijken.
 2. Of: plaats een link naar je blogbericht met foto in de reacties. Dan voeg ik je foto toe aan het album. Als je in je blogbericht zelf naar dit specifiek bericht linkt, zou er automatisch een link bij mij moeten verschijnen. Als alle instellingen goed staan. En ook even geduld als je ‘m niet meteen ziet: ik moet die manueel goedkeuren, dus soms kan dat niet meteen.
 3. Een derde mogelijkheid is je foto plaatsen in de reacties onder het Facebookbericht dat bij de challenge van de week behoort. Dan zorg ervoor ik dat je foto in het album komt.
 4. Mogelijkheid 4 is me je foto mailen. Vraag daarvoor naar mijn mailadres in de reacties, dan stuur ik je mijn gmail door. (als je mijn gmail adres al hebt, hoef je dat natuurlijk niet te vragen, haha!). Ook dan zorg ervoor ik dat je foto in het album komt.

Uiteraard mag je je foto op je eigen blog/Instagram/Facebook enz. plaatsen, maar ik ga zelf niet actief op zoek naar foto’s. Dat bleek vorige echt keer veel te veel werk te zijn.

Er is een (besloten) Facebookgroep voor de deelnemers. Wil je daaraan toegevoegd worden, ga naar Satur9’s Photo Challenge Community en vraag aldaar om toegang. Als je me iets laat weten, kan ik je ook uitnodigen. Je bent er nog altijd welkom!

De regels van deze foto challenge zijn weer erg chill. Je hoeft niet elke week deel te nemen. Foto’s met je telefoon: natuurlijk mag dat. Technische kennis van fotografie? Nope, kan ook zonder (maar misschien leer je de komende maanden wel weer een paar dingen bij, dat kan best zijn). Je mag de thema’s met de nodige originaliteit en creativiteit benaderen. Dat is het zowat zeker? Het is meer wat niet moet dan wat wel moet. Take it easy. No stress. Een nieuwe foto per week wordt deze keer wel geapprecieerd. Maar hoeft ook niet echt, als het niet kan (er zijn genoeg redenen om de deur niet uit te geraken om foto’s te maken, ik begrijp dat).

Ik ben al benieuwd naar jullie foto’s!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

24 reacties

  1. Dankjewel voor je mooie bijdrage, is een heel mooi kerkje.
   En dankjewel voor de verwittiging 🙂 Niet erg hoor, ik kom de laatste tijd ook chronisch later.
   Ik meld jou hier al dat de foto challenge na het thema van 20 mei voor een paar maanden onderbroken wordt. Ik ben nogal veel de hort op vanaf dan, en gezien ik het nu al nauwelijks kan bijhouden, stop ik er maar even mee 🙂 Maar het is onderbreken, niet stopzetten. Komt terug, ergens in augustus.
   Veel plezier in Pairi Daiza!

 1. Wat een ravage na die brand. Een zeventienjarige jongen,, ik moet dan altijd denken het zal je zoon maar zijn. Dit was vast zijn bedoeling ook niet, lijkt mij……Ik heb nog wel wat kerkjes dus die komen er aan……….

  1. Bedankt voor je mooie bijdrage! 🙂
   Ja, ik vermoed inderdaad dat die jongen niet de bedoeling had de kerk plat te branden… we vroegen ons onlangs ook af, zou hij nog in het dorp wonen? Toch wel een heftig verhaal.

 2. Het verhaal is mij bekend en ik herinner mij de brandstichting als de dag van gisteren. De kerk werd op een heel mooie manier gerestaureerd. Ik mocht ze ook al binnenin bewonderen – helaas tijdens een uitvaart.

  1. Ik ben er nog niet binnen geweest. Het gebouw intrigeerde ons al langer. Ik herinner me niets van de brand, maar was in een nogal heftige periode in mijn leven, ik was met andere dingen bezig. (scheiden, bijvoorbeeld)

 3. […] In het aftandse schuurtje wat op het stuk tuin staat wat we erbij hebben genomen, zitten drie mooie glas in lood ramen. Waar die ramen hun oorsprong hebben zou ik echt niet weten.Bijzonder is het wel. Op de afbeelding zie je in de verte een kerkje, wat meteen het thema is van de Satur9’s Photo Challenge – week 8. […]

 4. Ik herinnering me dat ook nog wel die brand, woonde toen in Zomergem en mijn grootouders langs vaders kant in Waarschoot. Als ik me niet vergis dan is de persoon die het filmpje aan elkaar praat intussen de kersverse burgemeester van Lievegem, toch?

  1. Ik herinner me er niks van, hoewel de regio me altijd nauw aan het hart gelegen heeft.
   Kim Martens wordt in september nieuwe burgemeester van Lievegem.

  1. Het is gelukt, je foto opladen. En het is een heel knappe foto. Echt wijs met dat vliegtuig erbij.
   Die tienerjongen zal wel niet gedacht hebben een hele kerk plat te branden. Ik probeer me al eens in te beelden hoe hij zich achteraf voelde… moet echt wel erg geweest zijn.

 5. amai ik zit dus een maand achter, maar hier zal ik nog wel iets voor vinden. Nogal chance dat ge zo een gemakkelijke zijt eh en dat je lief blijft tegen zo’n onregelmatige deelneemsters zoals ik 😉

Zeg het eens?