Dinsdag muziekdag. En een samenwerking met Goofballsworld. We spelen muzikale pingpong, we draaien samen door. Elke week borduren we voort op elkaars muzikale keuze, en die keuze kan alle mogelijke kanten uitschieten. Zo wordt het extra spannend! 
De ondertussen zeer respectabele en vooral leuke playlist kan je vinden op Spotify én op Youtube. Abonneren kan, uiteraard.

Vorige week had ik How to Save a Life van the Fray, waarop Goofball doordraaide met A Good Day van Natural Born Deejays.

Goofball had duidelijk zin in een feestje. Een nummer dat ik niet echt ken, maar dat tegelijk ergens een belletje doet rinkelen.

Waarmee zal ik eens opvolgen…

Als preteen kreeg ik al uitstekende muziek opgelepeld door mijn zussen. Patti Smith kwam via de jongste zus, de LP Easter fascineerde me enorm. We spreken hier over eind jaren 70. Patti Smith zit heel diep in mij ingebakken, en is een artieste waar ik een enorm respect voor heb. Ze blijft trouw aan zichzelf en aan de idealen waarvoor ze strijdt.

Ik kies hier voor een nummer waarbij ik me afvraag: zou dat nu nog kunnen uitgebracht worden? Met dat expliciete taalgebruik, met een horde “foute termen”? Ik denk het niet. Het was toen ook wel controversieel hoor, daar niet van. Ik moet eerlijk zeggen: als 10-jarige was ik er een beetje bang van.

Rock N Roll Nigger dus, mét de Babelogue intro. Van een ongelooflijk straffe artieste.

Wat is de link met het vorige nummer, hoor ik u denken? Wel, gewoon een vrije associatie. Bij Natural Born Deejays moet ik meteen denken aan Natural Born Killers. Ik vroeg het aan Meneertje Mertens, en hij had spontaan dezelfde reactie. Laat de soundtrack van die film nu onwaarschijnlijk sterk zijn, dus ik wist het wel. Het was alleen nog even moeilijk om te kiezen welk nummer. Ik vroeg het dan maar weer aan Meneertje Mertens, en die koos zonder twijfelen voor Patti Smith.

Goofball, ’t is weer aan u!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

11 reacties

 1. Ik zou het woord niet meer durven/willen gebruiken. Ik denk echter aan ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ waar de zanger zingt ‘komt zo hard deze neger.’ Ja amai, als hij het zelf zegt… dan kan/mag het dus wel.

 2. Deze opinie van mij verscheen in de Nederlandse krant in 2020.
  In een nummer van ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ rapt de donkere zanger ‘komt zo hard deze neger’. Ik schrijf bewust ‘donkere zanger’ in plaats van ‘neger’. Hij mag zichzelf ‘neger’ noemen. Ik mag dat niet. Bovendien koppelt hij zijn seksueel talent aan zijn ras. Hiermee bevestigt hij een vooroordeel dat stoer en sexy klinkt – voor wie er tegen kan. Mocht hij zingen ‘komen zo hard deze zwarten’ dan sprak hij over een groep. Ook al vervangt men het woord ‘negers’ door ‘zwarten,’ het zou toch beledigend kunnen overkomen bij de gekleurde medemens. Kwetsende woorden kun je niet wegpoetsen. Lelijke woorden komen altijd terug. Vaak denigrerend, soms flatterend. Het ligt eraan hoe men ermee omgaat.

  1. Smith probeerde zich de term toe te eigenen, het woord nigger te gebruiken in de zin van outcast, maar het werd toch niet zo geapprecieerd. Het was haar plaats niet om dat te doen.
   Ik gebruik het woord zelf ook niet. Ik vind het enorm moeilijk om een juist woord te vinden, en eigenlijk zou er gewoon geen woord moeten zijn. We are all equal.
   Maar tegelijk is de neiging om de geschiedenis op te poetsen ook zeer des mensen, en ik vind dat ook niet correct. Het was er, het is er. Heeft het zin om het woord weg te bliepen of sterretjes te zetten? Ook niet, denk ik.

 3. Fan-tas-tisch nummer van een dito zangeres. Smith kwam ook voor in mijn plakboek van weleer (chek mijn blog hieromtrent). Onversneden rock ‘n’ roll, recht voor de raap!

 4. Ik kende het liedje niet. De tekst en muziek en ook het filmpje (zag ik daar niet ook even Tom Waits voorbijkomen?) is zeer bepalend voor een tijd. Een mooi lesje jeugd- en popcultuur in historisch perspectief :-). En nog een lekker nummer ook!

  1. Ja kijk, hier kan ik me helemaal in vinden. Het geeft een tijdsbeeld. En het is een fantastisch nummer.
   Ik heb Tom Waits niet gezien. Dacht Tom Verlaine te zien, maar ik weet het niet. John Cale dacht ik ook, maar het kunnen gewoon allemaal groepsleden zijn, ik ken alleen Lenny Kaye van gezicht denk ik.

 5. Men is tegenwoordig wel wat overgevoelig, net als blond donker en rood haar kan de huid licht of donker zijn. Ik zou niet weten waarom dat niet benoemd zou mogen worden als het ter zake doend is. Als scheldwoord gebruiken gebeurt met van alles en nog wat, haarkleur, lichaamsomvang of lengte enz. dát is natuurlijk in álle gevallen niet goed omdat pesten en schelden niet goed is. Nigger is in de loop der jaren een erkent scheldwoord geworden waardoor de “negerzoenen” ook een andere naam kregen.

  1. Bij momenten slaat de naald te ver door, maar als we ons gezond verstand gebruiken: neger kan niet meer, net als dikzak of wat heb je daar allemaal.

Zeg het eens?