Vragen beantwoorden, dat doe ik graag. Dus zocht en vond ik vragen. In de vorm van de vragenlijst van Proust (die je ook regelmatig in De Morgen aantreft trouwens). Elke week beantwoord ik één vraag.

Wat zijn je favoriete kwaliteiten in een vrouw?

Ik heb eens nagedacht over wat ik graag heb aan mijn beste vriendinnen, en aan vrouwen die ik graag mag. Ik denk dat ze allemaal één kwaliteit gemeen hebben, en dat is luistervaardigheid. Luisterbereidheid. Ik denk dat ik zelf ook over die kwaliteit beschik, en dat dat iets is wat ons heel erg bindt.

Ik kan niet altijd even goed babbelen met iedereen, er zijn mensen (niet noodzakelijk onbekenden of verre kennissen) met wie elk gesprek steeds weer stokt in de vraag in mijn hoofd: “waar moeten we nu nog over praten?” en dan wordt het moeilijk.

Met mijn beste vriendinnen en de vrouwen wie ik graag mag, daar praat ik gemakkelijk mee. Soms echt wel over de moeilijkste onderwerpen, of de intiemste onderwerpen. We praten open en vrij, wetend dat wat we vertellen, niet verdergaat. Belangrijk.

We luisteren naar elkaar, we praten met elkaar, het is een tweeweggesprek. Niets waar ik ambetanter van word dan enkel mogen luisteren en zelf niets mogen vertellen.

We herkennen ervaringen, we erkennen moeilijkheden, we leven mee met elkaar, we kunnen elk ons verhaal kwijt. Meestal met een ferme klets humor erbij. Want dat doen we ook graag, samen lachen.

Misschien is het eerder wel loyauteit.

Luisterbereidheid, humor, loyauteit. Dat zijn er dan drie.

(dag 12 van 40 dagen bloggen)

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

20 reacties

 1. Eigenlijk vind ik ook hier empathie heeeeel belangrijk, dan kan je échte interesse tonen in het leven van de ander, kan je écht luisteren, én kan je ook je eigen verhaal kwijt.

 2. Eigenlijk verwacht ik van vrouwen geen andere eigenschappen dan van mannen. Tenzij het om “stelletjes”gaat. Ik denk dat de vraag bedoeld is voor mensen met een vrouwelijke partner.

  1. Zou goed kunnen, maar ik beantwoord ze lekker allemaal 😀
   En ja, gelijk heb je hoor. Wat ik hier aanhaalde, heb ik in mannen even graag.

 3. Lastig.
  Ik denk dat ik een goede vriendin ben/kan zijn.
  Het probleem is alleen dat ik soms teveel verwacht.
  Dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, snap je wat ik bedoel.
  Het is geven en nemen, maar moet van twee kanten komen.
  Ook vriendschap!

  1. Inderdaad, ook vriendschap moet van beide kanten komen.
   Ik ben daar niet altijd even goed in, er zijn periodes dat ik stilval. Ik heb wel vriendinnen die daar goed mee om kunnen. Na een tijd pikken we de draad weer op waar ik ‘m liet vallen. Of waar zij ‘m liet vallen, want ook dát komt bij ons dan van beide kanten. Zonder hard feelings.

 4. Goh man, wat een moeilijke vragen. ‘k zou niet weten wat te antwoorden. Ja wat je opnoemt is allemaal belangrijk maar ’t is zo’n mix van vanalles en nog wat toch?.
  Ik heb echt wel nodig dat anderen zich kwetsbaar kunnen opstellen naar mij (geeft voor mij blijk van een vertrouwensband) voor ik die ook kan teruggeven. En die vertrouwensband is voor mij wel het verschil tussen kennissen en vrienden.

Zeg het eens?