Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: portret.

Een portretfoto kan heel simpel lijken, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Een echte portretfoto moet aan een aantal regels voldoen. Er zijn een aantal losse regels waarop iedereen kan letten. Stel scherp op de ogen. Zorg dat de achtergrond niet te druk is. Ga niet te veraf staan. Fotografeer op ooghoogte. Let op het licht: zacht, natuurlijk licht is het beste. Je onderwerp van het portret hoeft niet noodzakelijk in het midden. Maak veel foto’s, experimenteer met standpunten en belichting. Dat zijn dus al een aantal makkelijke regels om in je achterhoofd te houden.

Maar portretfotografie is uiteraard ook een bezigheid van professionele fotografen, en eens je je daarin verdiept, heb je wel een vette kluif aan alle regels. De regel die ik daarbij vooral probeer te onthouden, is hoe het licht naar binnen valt en op je onderwerp valt, en vanuit welke hoek je dan best een foto maakt. Interessante materie. De regel van derden kan je ook in het achterhoofd houden. En spelen met de instellingen van je camera, scherptediepte is toch een belangrijk gegeven als het gaat om portretfotografie.

Tips vind je hier bijvoorbeeld, en hier. Of hier! (die laatste vind ik eigenlijk nog het leukst)

Wil je een kluifje over portretverlichting? Hop hop hierzo dan!

Wat deed ikzelf voor deze opdracht? Ik vroeg aan Janna of ik een foto van haar mocht maken in haar gloednieuwe daglicht fotostudio. En dat mocht. The perks of being the mom of a photographer, right. Dus trok ik op een woensdag naar de studio. Ik maakte foto’s van Janna en Pipa in de tuin (Janna maakte in de tuin ook foto’s van Pipa en mij), waarna we naar de studio verhuisden. Er waren nog wat foto’s van Janna en Pipa, waarna Pipa rondstuiterde in de studio terwijl ik nog foto’s maakte van Janna. Foto’s in de mooie schommelstoel, maar toen ontdekten we de mooie lichtinval op de muur, en maakten we daar foto’s. Die vond ik het mooist, en ik kies deze foto.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, en maak een portret. Van je geliefde, van je kind, van je kleinkind, van een voorbijganger op straat misschien.

Of doe eens wild, en maak een portret met een speciaal creatieve insteek. Inspiratie zoals altijd te vinden op Pinterest.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina.

En omdat ik één foto altijd zo weinig vind, hier nog wat foto’s uit die reeks die ik ook mooi vind.

Heerlijk in de zon.

De hand is niet scherp, jammer, maar deze foto heeft iets. Iets meditatiefs.

Hihi!

En nog eentje van in de schommelstoel. Een meer klassiek portret.

Allez, nog eentje om het af te leren.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

26 reacties

    1. Eens van rollen wisselen is inderdaad altijd leuk 🙂
      Goh, misschien, klassiek ingesteld, maar ik vind hem zelf ook mooi hoor!!

    1. Ik leer er veel van, van die regeltjes. Eerst leer ik ze, om er dan bestudeerd mijn voeten aan te kunnen vegen 🙂

    1. Zalige portretten! Was wel moeilijk om kiezen hoor 🙂 Ik heb dan maar de foto gekozen die het meest bij “goofball” past 🙂

Zeg het eens?