Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

Ik heb verschillende foto’s van mijn grootouders met mijn ma, en die zijn echt zalig. Ik zou ze hier allemaal tegelijk willen delen, maar dat ga ik niet doen. Ik moet niet al mijn ammunitie op één dag verschieten, er komen nog veel weken Throwback Thursday.

Dus, hier eentje waar ik het kort geleden ook al over had. Mijn ma op haar plechtige communie. Zalige foto.

Mijn grootmoeder parmantig gelijk ze er toen toch wel altijd uitzag, mijn grootvader badass gelijk hij er toen ook altijd uitzag, mijn moeder een vree schoon kind. Foto gemaakt voor het huis in Oosteeklo, dat ik herken van een foto die ik een tijd geleden kreeg. Moet ik misschien ook nog eens iets mee doen.

Foto moet gemaakt zijn in 1947, als ik correct reken.

Mooi, toch?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

16 reacties

  1. Plechtige communicanten zagen er toch vroeger halve trouwers uit. Mijn moeder haar communiekleed was met veel meer toeters en bellen (lees: laagjes en kant en handschoenen en handtas etc) dan haar trouwjurk (super sobere elegant jurk in een vloeiende witte stof zonder poeha). Toen ze uit de kerk kwamen stonden de ouders van de toekomstige communicanten ook te kijken/keuren/kiezen en haar jurk werd toen al doorverkocht!

  2. Het lijkt wel een huwelijksjurk in het klein. In die jaren was een plechtige communie een hoogdag van jewelste; heden is dat wel even anders. Ook de kledij voor zulk een gelegenheid is thans casual stuff.

  3. Mooie foto! Communiefoto’s, zeker die uit de oude doos zeggen meer dan woorden over de – voor mij nog rustige – periode waarin ze gemaakt waren. Toen was voorkomen toch nog net iets anders dan nu. Zondag was zondag en we deden ons best om er zondag uit te zien. Bij communie was het nog een streepje of zo meer. Dat is toch wat ik erin zie.

  4. Schitterende foto. Mijn ogen gaan meteen naar het mooie hoedje dat jouw overgrootmoeder draagt. Ze was wel heel stylish. Mooie sjakoske erbij. Een echt model.
    De communicanten waren net roomsoesjes in die tijd. Mijn oudste zussen waren ook zo gekleed op hun communie. Ik droeg een rood ensemble van Little David.

  5. Heel stijlvol en op hun paasbest, een heel glamoureuze vertoning, toch? Niet naar de zin echter van de k*tnonnen van mijn k*tschool, iedereen moest dus in een paterskleed opdraven. Ik gruw er nog van.

  6. Geweldig, ik ben meteen terug in dié tijd. . We woonden schuin tegenover een katholieke kerk en ik zat op knietjes voor het raam ademloos naar als “bruidjes” te kijken.Hoewel ik er zelf niet voor ben om kinderen al zo jong dit soort keuzes te laten maken ( welk kind wil er nou niét in prachtige kleding een dag het middelpunt te zijn, daar willen ze wel voor geloven) Maar als het dan tóch gebeurt vind ik het wel jammer dat ze tegenwoordig niet meer écht als een “bruidje” naar de kerk komen.

Zeg het eens?